Foto: Axel Öberg

Ögonblick av lycka i Dödens hav

Efter att ha lagt sina pengar på att bli smugglade över samma vatten där deras landsmän drunknat finns inte mycket att göra än att vänta – och bada.

I kategorin Krig & konflikt

KOS.

I det klarblå vattnet några stenkast från piren, där de med visum och europeiska pass får gå ombord, badar syriska flyktingar i samma vatten som tagit många av deras landsmäns liv.

Efter att ha lagt sina pengar på att bli smugglade över Medelhavet finns inga möjligheter för ekonomiska utsvävningar.

Processen för att få papper så de får lämna ön är långsam, och på dagarna finns inte mycket annat att göra för att fördriva tiden än att just bada.

Vattnet och leken verkar få många att glömma orsaken till att de befinner sig här, åtminstone för en stund.

– Det är så härligt att bada, men det gör mig så ledsen att tänka på att det dog en bebis på andra sidan vattnet, säger tolvårige Mohamed Tema.

Expressens fotograf Axel Öberg har fångat ögonblick av glädje under den plågsamma och ovissa tiden på flykt.

 

Foto: Axel Öberg

Rawam Mohammed, 9, från Hasaka i Syrien.

– Vi lämnade Syrien för tre år sedan och har varit i Grekland i tio dagar. Jag kan inte simma, men jag hittade den här flytvästen så det känns säkrare fast den är lite för stor. Jag är orolig för människorna som kommer över havet på båtarna. Jag drömmer om att få komma till Tyskland.

 

Foto: Axel Öberg

Amar hadj Omar, 36, med barnen Mohammed, 7, och Yazan, 5.

– Vi lämnade Aleppo i Syrien för 25 dagar sedan. För sju dagar sedan kom vi till Kos. Min oro för barnen blev för stor. Jag vill inte att de ska växa upp i tron att det är normalt att Bashar Al Assad bombar oss. När jag och barnen leker i vattnet är det som att vi glömmer bort kriget för en stund.

– Jag vill bada varje dag, säger Mohammed.

 

Foto: Axel Öberg

Mohamed Tema, 12, från Idleb i Syrien.

– Jag lämnade Idleb för tre år sedan och kom till Grekland via Turkiet som alla andra. Det är så härligt att bada här även fast det gör mig ledsen att på stranden på andra sidan vattnet dog en bebis, och jag fick vara i Europa. Jag vill till Tyskland, jag drömmer om att få bo på en plats i fred och säkerhet.

 

Foto: Axel Öberg

Abduljabar Omar, 45 byggarbetare från Qamshle i Syrien.

– Jag åkte från Syrien för en månad sedan och jag har varit här i en vecka. Jag kom hit med en stor båt, resan kostade mig 3 500 dollar. Jag har aldrig varit på eller i vattnet förut så jag kände att det var bäst att lägga pengar på en säker resa eftersom jag är rädd för havet och inte kan simma. Nu älskar jag vattnet, fast det är fortfarande obehagligt om man blir blöt över midjan.

 

Foto: Axel Öberg

Mustafa Azizi, 8, från Aleppo i Syrien.

– Jag lämnade Aleppo med med min faster och mina småsyskon. Jag saknar mina föräldrar. Min pappa är fängslade av Bashar Al Assad, jag skulle döda honom om jag träffade honom för han dödar sitt folk. Jag älskar att ligga i vattnet. Här kan man tänka på sin familj. Jag vill till Tyskland men drömmer om att komma tillbaka till ett Syrien i fred.

 

Foto: Axel Öberg

Ahmed Azizi, 16, från Aleppo i Syrien.

– Jag lämnade Syrien för två månader sedan och kom till Grekland för åtta dagar sedan. Det var läskigt att ta sig hit. Jag hade aldrig varit på en båt och vågorna var en och en halv meter på natten. Jag trodde jag skulle dö. Det finns inte så mycket att göra här om man inte har några pengar, men jag älskar att vara i vattnet, det gör mig lugn. Jag brukar tänka på min familj när jag badar. Jag drömmer om att studera vetenskap i Schweiz.

 

Foto: Axel Öberg

Adnan Azizi, 16, från Aleppo i Syrien.

– Vi flydde för tre år sedan. Efter det jobbade jag som fåraherde i Turkiet i tre år. För 10 dagar sedan lämnade vi och kom hit. Jag älskar vattnet, jag simmar och badar fyra timmar om dagen. Alternativet är att bara sitta och vänta på papper vid polisstationen. Jag drömmer om att komma till Tyskland och bo i ett normalt hus.

 

Foto: Axel Öberg

Mohamed Kuba, 16, från Aleppo i Syrien.

– Jag lämnade Syrien för två år sen och jobbade som grillkock i Turkiet. Jag var alltid svart av sot. Jag gillade verkligen Turkiet men jag vill till Tyskland och studera. Jag sover här på gatan och badar hela dagarna medan jag väntar på mina papper. Det var hemskt att åka över. Vi var 61 personer i en nio meter lång båt. Jag vet hur man simmar men var orolig för de små barnen. När vi väntat i tio dagar på papper från polisen och inget hände bröt det ut ett upplopp här. Då slog polisen mig med batong. Jag har flytt utan mina föräldrar och vill till Tyskland och studera, vi syrier älskar att studera.

 

Foto: Axel Öberg

Hamid Assad Orfaley, 47, affärsman från Aleppo i Syrien.

– Jag hade en butik i Aleppo där jag sålde reservdelar till japanska bilar. I 20 år bodde jag i Osaka. Japanerna älskade mig. Jag vill till Tyskland och starta upp en ny butik. Det är så härligt att vara i vattnet, man får en chans att glömma bort krig och all världens problem.

 

Foto: Axel Öberg

Mohammed Kuime, 28, från Hamah i Syrien.

– Jag lämnade Hamah för tre år sedan och var flyktning i Syrien till jag kom till Turkiet i fjol. I elva dagar har jag varit här och väntat på utresetillstånd.

Han berättar att båtresan hit inte var speciellt obehaglig.

– Jag är från Hamah, vi är lejon och inte rädda för något. Att få bada är det bästa som finns, då glömmer jag bort smärtan över att hela min familj dog i kriget.

 

Foto: Axel Öberg

Achmed Hammod, 22, från Edlib Abo Thor i Syrien.

– Jag lämnade Syrien för 20 dagar sedan. De två sista kilometrarna fick jag simma eftersom båten sjönk, men jag var aldrig rädd. Jag är syrier.

Han säger det med ett försiktigt leende på läpparna.

– Efter fyra år med konstant bombande är jag inte rädd för mycket längre. Jag bor här på gatan med himmelen som mitt tak. Jag vill åka till Danmark, men drömmer om att återvända till Syrien.

 

Foto: Axel Öberg

Katryn Seleman från Syrien känner försiktigt på vattnet tillsammans med sin son.

 

Foto: Axel Öberg

På stranden där folk badar och tvättar sig lider det ingen brist på kvarlämnade flytvästar.

 

Foto: Axel Öberg

I det klara vattnet passar många på att tvätta sig, för att sedan skölja bort saltet i duscharna på stranden.

 

Foto: Axel Öberg

Bamseschampo med svensk text.