Foto: Axel Öberg

Välkommen till Kaliforniens (rekord)heta dödsdal

56,7 grader i skuggan. Det är temperaturen som gjorde Death Valley till världens varmaste plats. Geo har besökt dalen.

I kategorin Världsklimat

DEATH VALLEY

I år slår jorden nytt värmerekord.

Men det högsta rekordet finns här – i Kaliforniens ökända dödsdal.

– Jag föll för det extrema, säger Lorraine McGowan som bott i dalen i 18 år.

Sand och dammpartiklar fastnar i vindarna och virvlar upp i den torra luften i Death Valley, Kalifornien, världens varmaste plats. Här uppmättes en gång temperaturen 56,7 grader Celcius i skuggan, vilket är rekord. Foto: Axel Öberg

”Extrem hetta! Varning!” står det på skyltar när vi börjar närma oss. Samtidigt försvinner den sista lilla pricken som indikerar mottagning på mobilen. Vi befinner oss långt ute i Mojaveöknen i södra Kalifornien, cirka fyra timmar med bil från Los Angeles, på väg till en plats som är känd för en enda sak: Att vara varmast i världen.

I juli 1913 steg temperaturen här till 56,7 grader i skuggan. Det är den högsta temperaturen som någonsin uppmätts på jorden, enligt World Meteorological Organization.

”Men få inte för er att gå. I den här värmen går man ingenstans. Och ta med vatten!”

Det har hunnit bli natt när vi kommer fram till hotellet i det lilla samhället Furnace Creek. Ändå känns det som en bastu när vi kliver ur den luftkonditionerade bilen och skyndar över parkeringsplatsen. Och morgonen efter är det redan hett när vi frågar efter kaféet som enligt resguiden serverar Death Valleys bästa frukost.

– Fem minuter ditåt, följ bara vägen, säger kvinnan i receptionen och tillägger:

– Men få inte för er att gå. I den här värmen går man ingenstans. Och ta med vatten!

Så vad gör man då på världens varmaste plats? När det är för varmt för att uppleva nationalparken. När alla säger max tio minuter utomhus och när skylten vid den uttorkade saltsjön avråder från promenader efter klockan 10 på förmiddagen?

Ja, det är då man får en idé. Och plötsligt står man där på en parkeringsplats i dödens dal med en stekpanna för att ta reda på om värmen räcker för att steka ett ägg.

  • "Förra veckan hade vi värmebölja med 52 grader", berättar Lorraine McGowan, en av få fasta invånare i Death Valley, och tar en ny klunk vatten. Trots värmen trivs hon bra i dalen. Foto: Axel Öberg
  • Death Valley, en landsänka i Mojaveöknen i Inyo County i södra Kalifornien, är känd för sina extrema temperaturer. Foto: Axel Öberg
  • Varning för extrem hetta. I Death Valley är det inte rekommenderat att gå till fots efter klockan tio på morgonen. Foto: Axel Öberg
  • Enorma fält av jord som luckrats upp och spruckit sönder under den starka solen. Geo besökte Death Valley i Kalifornien, världens varmaste plats, och värmen svek inte. Foto: Axel Öberg
Helskärm

Hela världen är het just nu. Årets första nio månader var de varmaste sedan åtminstone 1880 när de internationella mätningarna infördes, rapporterar det amerikanska institutet The National Oceanic and Atmospheric Administration.

September blev dessutom det varmaste september någonsin med en rekordstor värmeökning där temperaturen steg mer än den gjort någon annan månad från ett år till ett annat.

Om prognoserna håller i sig kommer planetens medeltemperatur 2015 slå förra årets rekord på 14,5 grader med råge. Förmodligen har det inte varit så här varmt på 1 400 år, menar FN:s klimatförändringspanel.

En viktig förklaring är att det är kraftigt El Niño-år. Väderfenomenet innebär att havet blir cirka två till tre grader varmare än normalt utanför Sydamerikas västkust och att passadvindar sedan driver det varma ytvattnet västerut längs ekvatorn vilket ger effekter i stora delar av världen.

”Under klimatmötet i Paris i december hölls tuffa förhandlingar för att länderna skulle enas om lösningar som kan minska uppvärmningstakten.”

Men det räcker inte som förklaring, skriver New York Times.

Temperaturerna ligger så pass mycket högre än under de senaste kraftiga El Niño-åren 1997 och 1998 att forskarna menar att rekordvärmen aldrig uppstått om det inte vore för den underliggande orsaken – den mänskliga klimatpåverkan och utsläppet av växthusgaser.

– Poängen är att världen håller på att värmas upp, säger klimatforskaren Jessica Blunden vid The National Oceanic and Atmospheric Administration till tidningen.

Det nya rekordet sätter press på världens ledare. FN:s nya hållbarhetsmål handlar till stor del om just klimatet och under klimatmötet i Paris i december hölls tuffa förhandlingar för att länderna skulle enas om lösningar som kan minska uppvärmningstakten.

63-årige Edward Kim från Sydkorea råkade ut för det som inte får hända när man är på världens varmaste plats: Punktering på bilen. Verktygen är så heta att han måste använda handskar när han byter däcket. Foto: Axel Öberg

Utanför frukoststället i Furnace Creek sprids kall vattenånga från sprinklers i taket. En termometer visar 42 grader. Innan dagen är slut kommer den att nå 46. Det är långt från något världsrekord, snarare helt normalt för en dag i slutet av sommaren. Luftfuktigheten är i princip obefintlig. Normalt faller mindre än 50 millimeter regn på ett helt år och det kommer dröja ytterligare flera veckor innan Death Valley överraskas av ett kraftigt regnoväder.

Men det är just det som lockar.

”Förra veckan hade vi värmebölja med 52 grader, då var det inte lika trevligt.”

Den extrema värmen har blivit en turistattraktion. Under den varma perioden april till oktober kommer omkring 250 000 turister. På parkeringen står redan två bussar med besökare från Europa och Asien och i butiken vid Furnace Creeks resort är det kö.

Det är här vi träffar vi Lorraine McGowan. Hon är en av Death Valleys få fasta invånare, flyttade hit för 18 år sedan och arbetar nu som försäljningschef i butiken.

– Jag brukade campa här i flera år. Det är en väldigt ovanlig plats att campa på, under sommaren går det knappt, men jag började älska den här dalen och allt som är extremt med den, säger hon.

När vi går ut från butiken för att ta bilder ligger värmen som en kompakt filt omkring oss och luften blir tung att andas efter bara några minuter.

Men Lorraine McGowan är van.

– Det här är ju uthärdligt, säger hon. Förra veckan hade vi värmebölja med 52 grader, då var det inte lika trevligt.

Gick du ut då?

– Ja, så klart! Jag bor ju här, säger hon.

Mitt på dagen stannar hon helst inne och på lediga dagar brukar hon åka upp i bergen. Death Valley ligger 86 meter under havsnivån men i bergen runtom sjunker temperaturen snabbt.

– Det är hemligheten om man vill vara utomhus – att bege sig uppåt, säger hon.

”Vi har enorma vattenleveranser hit. Året runt är det vatten vi säljer mest av.”

Ändå kommer många turister med tält och säger att de vill ”uppleva värmen”. Lorraine McGowan brukar avråda under de varmaste månaderna.

– Det är helt enkelt för farligt och du måste bära med så extremt mycket vatten, säger hon.

I butiken säljs all tänkbar utrustning för att klara hettan, det är batteridrivna fläktar, kylklampar, solhattar och avancerade funktionsplagg som enligt tillverkarna både andas och avleder värme. Men enligt McGowan är storsäljaren mer basic än så:

– Vatten. Så mycket vatten! Vi har enorma vattenleveranser hit. Året runt är det vatten vi säljer mest av.

Hur mycket dricker du själv på en dag?

– Det blir nog ett par gallon (motsvarande nästan åtta liter).

Hänsynslös hetta, men några tunna moln seglar ändå förbi på himlen när Geo besöker Death Valley i Kalifornien. Foto: Axel Öberg

Vi har börjat köra mot Las Vegas när vi får syn på 63-åriga Edward Kim. Han står vid vägkanten med en domkraft i ena handen och en mobiltelefon i andra. Han kommer från Sydkorea men arbetar i Las Vegas och har åkt till Death Valley av samma anledning som alla andra, berättar han.

Men mitt i öknen exploderade däcket.

Precis det som inte får hända på världens varmaste plats.

Han har inte lyckats få någon mottagning på mobilen och verktygen är så varma att han måste använda handskar, men till slut är reservhjulet på plats.

– Det här är inte att leka med, säger Edward Kim men kan ändå inte låta bli att skratta när faran är över.

”Äggen hinner torka i värmen, all vätska försvinner innan det blir stekt. Ni behöver ett steklock.”

Och hur gick det då med ägget?

Mycket uppmärksamhet fick det i alla fall. Säkert 15 turister tar fram mobilkameran. Ett japanskt tv-team filmar förtjust och hjälper oss och att mäta temperaturen.

Direkt på marken går inte alls. Ägget liksom försvinner. Och i stekpannan tar det tid att komma upp i någon bra värme. Som högst visar japanernas termometer knappt 40 grader, samtidigt blåser det sand i stekpannan och vi känner oss grillade långt innan ägget hunnit koagulera.

Lorraine McGowan har förklaringen:

– Äggen hinner torka i värmen, all vätska försvinner innan det blir stekt. Ni behöver ett steklock, säger hon.

För varmt för att steka ägg direkt på marken? Där ger vi upp.

Geos reporter Anne-Sofie Näslund och fotograf Axel Öberg på plats i Death Valley.