Foto: Pontus Höök

Svenska Anna, 56, på väg in i Hillary Clintons elit

LONG ISLAND. Stockholmaren Anna Throne-Holst har träffat Hillary Clinton, sett den amerikanska politikens baksidor – och vet hur hon vill göra landet lite mer som Sverige.

Stockholmaren Anna Throne-Holst har träffat Hillary Clinton, sett den amerikanska politikens baksidor – och vet hur hon vill göra landet lite mer som Sverige.

Snart kan hon ha en plats i kongressen.

– Jag pekar på Sverige och säger ”det fungerar”.

Den lilla lokalen på huvudgatan i Smithtown är ärvd från ett gammalt försäkringsbolag. Ett par rum med hopfällbara stolar, ett bord med bagels, creamcheese och kaffe för volontärer och så en vägg med viktiga datum. 8 november är inringat med rödpenna. Det är då amerikanerna röstar i presidentvalet – men också till kongressen. För två år sedan gjorde demokraterna ett mardrömsval i mellanårsvalet och förlorade majoriteten även i senaten, liksom flera platser i representanthuset – däribland stolen som demokratiska lokalpolitikern Anna Throne-Holst nu slåss för att ta tillbaka. I somras vann hon primärvalet och hon ligger bättre till i opinionsmätningarna än sin republikanska motståndare.

 

LÄS MER: Trumps nya hån: Som om ingen tafsat på henne förut

 

– Blir jag vald är det er jag kommer att slåss för. Jag kommer aldrig bli någon som styrs av lobbyister i Washington, säger hon till människorna som samlats i lokalen i Smithtown denna lördag eftermiddag.

– Vi måste få bättre kommunikationsmöjligheter. Min son kan inte ta sig till skolan i New York, säger en kvinna.

 

Anna Throne-Holst pratar med potentiella väljare på hennes valkontor i Smithtown på Long Island. Foto: Pontus Höök

 

Anna Throne-Holst nickar. Infrastrukturen står högst på hennes lista, lovar hon. Varken vägarna eller tågen håller måtten. Andra vill diskutera de höga bostadspriserna som gör att många inte har råd att bo kvar. Särskilt inte i Southhampton där Anna Throne-Holst själv är verksam – orten som är känd som ett exklusivt semestertillhållet för New Yorks överklass. Throne-Holst säger att hon är på väljarnas sida. Hennes son har inte heller råd att skaffa ett boende här. Hon talar länge om sociala orättvisor, hur hon vill se ett skolsystem som alla kan ha råd med oavsett bakgrund och vilken stark förespråkare hon är av sjukvårdsreformen som ska göra att fler amerikaner har råd att söka vård.

Under åtta år hade hon suttit i kommunalrådet och haft rollen som borgmästare eller ”Town Supervisor” i Southhampton när hon blev tillfrågad av partiet i Washington om hon ville ställa upp i valet till kongressen. Det var efter viss tvekan tackade hon ja.

 

LÄS MER: Clinton och Obama i gemensam framstöt

 

För svenskar kan mycket av Throne-Holsts politik kännas som självklarheter – inte minst ett skattefinansierat välfärdssystem. Men i USA är flera av frågorna kontroversiella. Throne-Holst vill inte kalla det frustrerande, men kan önska att fler förstod vad hon pratar om.

– Det gör mig väldigt målmedveten. Det har ofta skämtats när mitt svenska påbrå kommit upp, men det är också lite allvar, och en del har sagt ”hon är ju socialist”.

– Då kan jag svara att i Sverige kan man lita på att man kan ta sig till sjukhuset utan att förlora varenda besparing och oberoende av hur man växer upp har man tillgång till skola och utbildning. I USA är det ju inte så.

”Jag pekar på Sverige och säger "Det fungerar"”

Hon säger att hennes påbrå faktiskt blivit en fördel.

– Varför behandlar vi inte amerikanska folket på samma sätt som andra i-länder behandlar sina medborgare – det är något jag brinner för.

Har det blivit lättare sedan (tidigare presidentkandidaten) Bernie Sanders blev känd och började prata om den ”skandinaviska modellen”?

– Det har blivit lättare av två anledningar: Bernie Sanders har hjälpt till en hel del, ingen tvekan. Det andra är ekonomin och hur väl det gått för de skandinaviska länderna. USA och många andra länder har kämpat efter ekonomiska krisen. Men titta hur det gått för Sverige, som visserligen är ett mycket mindre land, men har liknande utmaningar. Där har systemet fungerat. I dag kan jag peka på det och säga ”det fungerar”.

Foto: Erik S. Lesser / Epa

Anna Throne-Holst föddes i Norge men växte upp i Stockholm med en amerikansk mamma och svensk pappa. Hon lämnade Sverige i slutet på 1970-talet för att plugga i USA – och blev kvar. Här gifte hon sig med en svensk man och behöll därför språket hemma och med barnen. Politiken har alltid funnits där som ett intresse, säger hon. Långt innan hon började engagera sig personligen.

 

LÄS MER: Bidens utspel – vill möta Trump i slagsmål

 

Volontärerna har stannat kvar efter mötet på lokalen i Smiththown för att ringa väljare och tänkbara bidragsgivare. Det behövs. Inför förra valet samlade kandidaterna in omkring 50 miljoner kronor var. Den delen var en anledning till att Throne-Holst tvekade när hon fick frågan om kongressen. Liksom många andra är hon kritisk till det amerikanska systemet.

– Utan pengar kan man inte bli invald någonstans. Antingen har man pengar och kan finansiera kampanjen själv annars är det lobbyindustrin och superpacks med en förmåga att skänka hur mycket pengar som helst.

Problemet är att pengar från lobbyindustrin ofta betyder något i utbyte.

– Pengarna har helt tagit över demokratin – men jag brinner för att ändra det, säger Throne-Holst.

Anne Throne-Holst

Anna Throne-Holst föddes i Norge med amerikansk mamma och svensk pappa. Växte upp i Stockholm.
Bor nu i Sag Harbor på Long Island i delstaten New York.
Har tre biologiska söner och en fosterdotter.
Kandiderar till representanthuset, den ena av kongressens två kamrar. Valet hålls samtidigt som presidentvalet 8 november.
De 435 ledamöterna i representanthuset väljs på två år. Senatorerna i den andra kammaren, senaten, är 100 till antalet och väljs på sex år.
Throne-Holst slåss om platsen som republikanen Lee Zeldin vann 2014.

Visa merDölj

Frågan har diskuterats även inför presidentvalet. Inte minst efter att Donald Trump vid upprepade tillfällen har anklagat Hillary Clinton för att vara köpt av Wall Street.

Anna Throne-Holst har träffat Hillary Clinton flera gånger och beskriver henne som genuin – trots kritiken och tvärtemot mediebilden.

– Hon är väldigt tillgänglig, otroligt kunnig och brinner för sina frågor på ett väldigt personligt sätt. Det är svårt att känna när man ser henne band tusentals människor.

 

LÄS MER: Trump utbuad efter skämt om Clinton

 

Mycket av kritiken handlar mest om att hon är kvinna tror Throne-Holst.

– Som kvinna bedöms man annorlunda. Det är svårt att höja rösten. Det är svårt att göra en poäng utan att låta för aggressiv och tyvärr så lider hon av det. Hon bedöms på en annan skala, det gör vi kvinnor i politiken.

Throne-Holst tar upp alla spekulationer om Clintons hälsa och den omskrivna mailservern som exempel.

– Vi talar inget om hur vi ska vi lösa de brinnande frågorna. Både medierna och den politiska debatten har kommit ifrån det. Jag stöder Hillary men framför allt så ser jag Donald Trump som ett hot mot gemene man och hela världen.

 

 

Varför stödjer du Anna Throne-Holst?

Foto: Pontus Höök

Olga Souto
"Jag uppskattar hennes engagemang för vapenkontroll, för miljön, att hon vill göra något åt våra vägar och skapa jobb. Jag är inte nöjd med den nuvarande representanten härifrån så jag hoppas Anna kan vinna."

Foto: Pontus Höök

Pat LaWare:
"Jag gillar vad hon står för. Jag vill ha en demokratisk kongress, för det har varit ett av Obamas stora problem att han inte fått igenom sin politik. Han har varit bakbunden av en republikansk kongress."

Foto: Pontus Höök

Bob Grosswald
"Vi tror på samma saker: social trygghet, sjukvård för alla, bättre rättigheter för krigsveteraner, kvinnors rättigheter – att de får lika mycket betalt för samma jobb, och så stöttar Anna också gayrättigheter."