Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anne-Sofie Näslund

Så stal svenska Gunilla Kennedys hjärta

NEW YORK

Det var den omöjliga kärlekshistorien.

Affären mellan John F Kennedy och svenska Gunilla von Post.

Eller ”My Swedish Gorilla” som han kärleksfullt kallade henne i ett av kärleksbreven.

Kärleksbreven som bara för någon vecka sedan såldes i en andra omgång på auktion i New York.

Han vände sig mot mig och kysste mig ömt och jag tappade andan. Skenet från månen och stjärnorna fick hans ögon att verka blåare än havet.

Augusti 1953. Gunilla von Post är 21 år och har skickats till Franska rivieran för att lära sig franska.

De presenteras av gemensamma bekanta. Han är 36 år, kallar sig Jack och har nyligen valts in i den amerikanska senaten. Men det Gunilla von Post kommer att minnas är framför allt hans charm och blåa ögon. Dessutom var han smart, hade utstrålning och humor. Många år senare har hon kallat det kärlek vid första ögonkastet.

De tillbringade hela den där första kvällen tillsammans – åt middag, dansade och tog en promenad i månskenet.

– Han vände sig mot mig och kysste mig ömt och jag tappade andan. Skenet från månen och stjärnorna fick hans ögon att verka blåare än havet, skriver hon i memoarerna ”Love, Jack” som kom ut 1997.

Efteråt ska han ha viskat:

– Jag förälskade mig i dig i kväll.

Men allt var inte frid och fröjd – för mitt i nästa kyss berättade han att någon väntade på honom där hemma i USA. Enligt Kennedy var det hans pappa som bestämt att det var dags för sonen att gifta sig, annars kunde bilden av den eviga ungkarlen förstöra den politiska karriären. Gunilla von Post skriver att hon gick hem ensam och grät.

Och bara tre veckor senare skulle John F Kennedy säga ”I do” och lova evig trohet till Jacqueline Bouvier på ett storslaget bröllop.

– Om jag bara träffat dig en vecka tidigare hade jag ställt in bröllopet, ska den blivande presidenten ha sagt till Gunilla von Post.

Det dröjde två år innan de sågs igen.

Efter Gunilla von Posts död 2011 fann man kärleksbreven mellan henne och John F Kennedy.
Foto: Bertil Haskel

November 2015. Budgivningen på auktionshuset Doyle New York på fashionabla Upper East Side har väckt stort intresse och flera av de amerikanska veckotidningarna är på plats. Bunten med brev går till slut under klubban för 15 000 dollar, motsvarande 130 000 kronor. Det är den andra omgången som säljs, den första bunten såldes för en miljon kronor 2010.

Breven är handskrivna och hittades efter Gunilla von Posts död 2011. De är daterade från juni 1954 till augusti 1956, de flesta skrivna på senatens officiella brevpapper – och fulla av trånande kärlek. Skämtsamt kallar Kennedy sin förälskelse för ”min svenska gorilla” eftersom han hörde fel första gången hon presenterade sig.

I det allra första brevet som såldes på auktionen häromveckan försöker Kennedy övertala Gunilla von Post att möta honom i Stockholm.

– Är det någon chans att du är där så skulle jag vilja säga hej.

En annan gång föreslår han att han ska skaffa en båt så de kan segla runt Medelhavet tillsammans. I senare brev framgår att resan aldrig blev av eftersom Kennedy tvingades genomföra sin svåra ryggoperation. Han led av en gammal skada och hade Addisons sjukdom vilket gjorde att han ofta hade svårt att gå på grund av smärtorna.

Vi satt där i bilen och han höll armen om mig och sjöng när vi åkte runt i Skåne. Det var very beautiful. Som en dröm.

Ett år senare försöker han igen:

– Jag är angelägen att få träffa dig – är det inte konstigt efter alla dessa månader? Först blir det kanske lite märkligt eftersom vi kommer att vara främlingar för varandra – men inte främlingar... Det är en lång väg till Gunilla men det är värt det, skriver han.

Två månader senare återförenas de faktiskt. Innan dess har Gunilla von Post skickat en bild på sig själv och Kennedy har svarat att hon ser lycklig ut. Sen har han bett om hennes adress i Båstad. Han har tidigare haft svårt att få adresserna rätt och på ett av kuverten står det "Skyransgatan" i stället för Styrmansgatan. Men den här gången måste allt bli rätt och han skickar ett brådskande telegram när han är på väg.

Enligt Helsingborgs Dagblad bokade paret in sig på ett nästintill fullbokat Skånegården.

– Vi har förstås det nya annexet, tätt intill huvudbyggnaden. Nice but not fancy. Avskilt, förstås. Absolut mer diskret än huvudbyggnaden, säger hotellpersonalen enligt von Post.

Kennedy stannade en vecka. Han hade kommit med hyrbil från Frankrike och tillsammans reste de nu runt i Skåne: Trolleholm, Hovs Hallar, Ystad, Torekov (som Kennedy tyckte påminde om Cape Cod). De träffade hennes vänner och hon tog med honom på drink hemma hos föräldrarna.

– Vi satt där i bilen och han höll armen om mig och sjöng när vi åkte runt i Skåne. Det var very beautiful. Som en dröm, berättar Gunilla von Post i P4-dokumentären ”Gunilla och JFK ­– en omöjlig lovestory”.

Fröken Gunilla von Post, till höger, här tillsammans med fru Barbro Santesson på 50-talet.
Foto: TT

I sina memoarer beskriver hon sig själv som relativt oerfaren och hur ”Jacks ömhet var som en uppenbarelse”.

– Han sa ”Gunilla, vi har väntat i två år på detta. Det är nästan för bra för att vara sant, och jag vill göra dig lycklig”, skriver hon och berättar ingående vilken fantastisk älskare han var.

Vid ett tillfälle ska han ha lyft blicken mot himlen och utbrustit: "Stjärnorna, Gunilla. Stjärnorna!"

Enligt brittiska Telegraph, som skrivit mycket om affären, kunde von Post aldrig se Kennedy som en man som gick från kvinna till kvinna trots alla historier om älskarinnor och stämpeln som kvinnokarl. Tvärtom beskriver hon honom som mycket lojal och kärleksfullt.

– Jag trodde att vi skulle gifta oss, säger hon i P4-dokumentären och funderar på hur hon hade klarat rollen som ”First Lady”.

Jag älskar dig, Gunilla. Jag avgudar dig. Jag är galen i dig och kommer göra allt jag kan för att få vara med dig.

Men ödet ville annorlunda och veckan i Skåne slutade med ett tårfyllt farväl på flygplatsen. Kvällen innan ska Kennedy ha sagt:

– Jag älskar dig, Gunilla. Jag avgudar dig. Jag är galen i dig och kommer göra allt jag kan för att få vara med dig, skriver Telegraph.

Enligt von Post ska Kennedy till och med ha ringt sin pappa och berättat att han ville skiljas från Jackie Kennedy och i stället gifta sig med Gunilla.

Svaret: Det inte fanns på kartan. Vägen till Vita huset var redan utstakad och en skilsmässa skulle för alltid ha krossat de drömmarna. Flera gånger föreslår Kennedy nya mötesplatser: Köpenhamn, Italien och Frankrike, men pappa Joe Kennedy är stenhård: Inga fler träffar.

Kennedy ska även ha försökt övertala von Post att ändå flytta till New York och där arbeta på FN. Hon skulle få bo på hotell och vara Kennedys älskarinna, säger hon i dokumentären men den lösningen ska Gunilla von Post inte ha varit intresserad av. För henne var det nu äktenskap eller inget, som gällde. Ändå fortsätter beskrivningarna i boken i samma kärleksfulla tonläge utan någon bitterhet:

– Jag fick låna honom en vecka, en vacker vecka som ingen kan ta ifrån mig, skriver hon vid ett tillfälle.

John F Kennedy tillsammans med bröderna Robert och Edward i Massachusetts någon gång på 1960-talet.
Foto: John F. Kennedy Presidential Library

En enda gång till ses de. Den här gången av en slump. Året är 1958 och det är drygt två år kvar innan John F Kennedy kommer att sväras in som USA:s 35:e president.

Gunilla von Post är på middag för societeten på Waldorf-Astoria i New York. Vid det här laget har hon hunnit gifta sig, vilket hon också meddelat sin ”Jack” och han har svarat med att lyckönska henne – men också sagt att om hon ångrar sig är hon alltid välkommen till USA. Han skriver också att tiden de fick tillsammans är ett ljust minne i hans liv och att han saknar henne.

Han gav mig en stor kram, sen sa han 'det är underbart att se dig. Jag älskar dig'.

Nu sitter Gunilla von Post, med sin man på denna fina middag, när hon får syn på sitt livs stora kärlek.

På en servett skriver hon ”din svenska gorilla sitter framför dig” och ber en servitör att lämna över den.

John F Kennedy ställer sig upp, deras ögon möts och han signalerar åt henne att de ska mötas i korridoren.

– Han gav mig en stor kram, sen sa han ”det är underbart att se dig. Jag älskar dig”.

Sen blir de störda av en paparazzifotograf.

Det är sista gången de ses.

Ett av breven till Gunilla von Post från John F Kennedy som såldes på auktion i dagarna.
Foto: Bertil Haskel

Gunilla von Post och hennes man får två döttrar tillsammans men strax efter dör mannen i en olycka. Hon är fortfarande i sorg när hon får beskedet att John F Kennedy blivit mördad och hon beskriver det som en stor chock. I slutet av 1969-talet gifter Gunilla von Post om sig med en amerikansk man. De får två barn men en av sönerna dör efter bara några månader och äktenskapet slutar i skilsmässa. Gunilla von Post stannade ändå kvar i USA och levde i Florida fram till sin död i oktober 2011. På väggen i Palm Beach i Florida bland bilderna på barnen hängde även en inramad bild på presidenten.

I en dödsruna i den lokala tidningen beskrivs hon som känslig, snäll och omtänksam – en äkta och inspirerande kvinna som var djupt engagerad i välgörenhetsprojekt och djurrättsorganisationer.