Trots att han tar en selfie med Cruz har Rod Webber inte bestämt sig vem han ska rösta på.
Trots att han tar en selfie med Cruz har Rod Webber inte bestämt sig vem han ska rösta på. Foto: Anne-Sofie Näslund

Iowas vinnare jobbar i motvind

Hillary Clinton och Ted Cruz vann i Iowa. Men inför nattens primärval i New Hampshire kämpar de i motvind.

BARRINGTON–HUDSON, NEW HAMPSHIRE.

Samlingslokalen på fabriken i Barrington, New Hampshire, är bara halvfull trots att Ted Cruz är på ingång. Den republikanska senatorn vann första omgången i Iowa, men här i New Hampshire går det trögare. Donald Trump leder med sina 31 procent på republikanernas sida, följd av partifavoriten Marco Rubio på 15 medan Ted Cruz hamnar på 13, visar senaste mätningen från CNN.

Cruz är den mest konservativa presidentkandidaten av dem alla, till och med mer höger än Trump, och han gillar att se sig själv som en motarbetad outsider som går mot strömmen. Det är också så han välkomnas upp på scen.

– Lika hatad av det republikanska partiet som av demokrater, skanderar den lokala kampanjarbetaren och publiken jublar.

Tiobarnsmamman Robin Dudley tror på Cruz: "Jag skule lita på honom som överbefälhavare" säger hon, här på bild med sonen Peter, 13. Foto: Anne-Sofie Näslund

Ted Cruz inledde sitt tal med allt som skulle förändras med honom i Vita huset. Han skulle riva upp vartenda ord av sjukvårdsreformen Obamacare som han kallar den största jobbdödaren i USA. Han tänker göra skatterna rättvisa, sänka inkomstskatten till 10 procent och göra deklarationen så enkel att alla kan skicka in den med ett vykort, lovar han. Men framför allt ska han kraftigt minska statens inflytande. Han säger att USA står vid ett stup.

– Lyckas vi inte vända detta väntar en katastrof.

Ted Cruz upprepade också att han, precis som Trump, vill bygga en mur mot Mexiko för att förhindra immigranter och lovade att bygga ut försvaret.

På vägen ut till turnébussen sa Ted Cruz till Expressen att han trots de förhållandevis låga opinionssiffrorna tror på ännu en seger.

Vinnaren vid nomineringsmötena i Iowa har det motigare i New Hampshire. Foto: Robert F. Bukaty

– Jag hoppas att det går bra. Jag är väldigt hoppfull. Vi har ett otroligt team här och fick en fantastisk seger i Iowa för en vecka sedan. Vi har ett djupt och brett stöd över hela landet.

 

En stund senare anlände Hillary Clinton till gymnastiksalen på Alvirne High School i staden Hudson för en sista chans att övertyga sina väljare att ta sig i väg till vallokalern. Precis som Ted Cruz vann hon i Iowa men kämpar mot tuffa opinionssiffror i New Hampshire. Bernie Sanders representerar grannstaten Vermont i senaten och är klar favorit med sina 58 procent mot Hillary Clintons 35, i senaste CNN-undersökningen.

Med sig på scen hade Hillary Clinton maken Bill Clinton och dottern Chelsea Clinton.

Hillary Clinton kom till Hudsons valmöte tillsammans med sin man Bill Clinton. Foto: Matt Rourke

– Jag är en väldig stolt dotter men jag är också mamma och det är första gången jag röstar som mamma, sa Chelsea Clinton och hyllade sedan sin mammas fightinganda, mod och visioner och förklarade varför Hillary Clinton skulle bli en så bra president.

Även Bill Clinton talade:

– Hillary Clinton är den bästa jag någonsin träffat när det kommer till att få saker gjorda, sa han.

Hillary Clinton uppmanade sedan åhörarna att föreställa sig vilka förändringar de tillsammans skulle kunna genomföra. Hon lovade en ekonomi som" fungerar för alla inte bara de allra rikaste", ett utbildningssystem som alla kan ha råd med oavsett bakgrund och ägnade en lång stund åt den omdiskuterade sjukvårdsreformen.

– Innan den kallades Obamacare kallades den Hillarycare, sa hon och lovade att utveckla den så att den kan täcka 100 procent av befolkningen.

Paret Mary Steenburgen och Ted Danson var på plats för att stötta Clinton i natt. Foto: Matt Rourke

Hon efterlyste också bättre insyn i försäkringsbolagen och lovade att sänka kostnaderna för läkemedel.

Innan Hillary Clinton gick av scenen skojade hon om att dagens primärval är som en stor jobbintervju.

– När ni gör era val måste ni fundera på vem som kan klara av alla dessa delar av jobbet. Vi måste ha president som arbetar för er. Som går upp varje morgon och tänker göra skillnad på riktigt. Det sista vi behöver är någon som bara lovar.

”Det sista vi behöver är någon som bara lovar”, sa Hillary Clinton med tydlig adress i natt. Foto: Matt Rourke