Inne i Clintons allra heligaste: Härifrån ska valet vinnas

Här blir Geo insläppt på nåder i Hillary Clintons högkvarter i Brooklyn. Kravet: Prata inte med någon.

I kategorin Världspolitik

BROOKLYN, NEW YORK.

Det är härifrån valet ska vinnas.

Geos fick en exklusiv tour på Hillary Clintons högkvarter med Sveriges nye generalkonsul Leif Pagrotsky och näringsminister Mikael Damberg.

– Hillary brukar komma förbi och samla trupperna, säger en kampanjarbetare.

Drivor av snö efter förra veckans snöstorm ligger kvar utanför 1 Pierrepont Plaza i stadsdelen Brooklyn Heights. Vi godkänns av en portvakt, eskorteras genom lobbyn och vidare upp till Hillary Clintons tomteverkstad till högkvarter.

”Målet är att driva kampanjen som en start-up i tekniksektorn. Det är en plattare organisation, med mindre hierarkier och mer passionerade, entusiastiska idealister.”

Det är härifrån kampanjen styrs med hjälp av ett par hundra kampanjarbetare, de flesta volontärer. När Hillary Clinton skaffade lokalerna uppfattades det som nytänkande. Brooklyn Heights har de senaste åren blivit allt mer populärt och på hemsidan beskrivs fastigheten som ”det moderna kontoret fast Brooklyn-coolt” vilket citerats flitigt i de amerikanska medierna.

– Det är ungt, det är nu, det är trendigt, som mäklaren Chris Havens sa till lokala nyhetskanalen NY1.

Valet är så klart ingen slump – det är precis så staben vill att kampanjen uppfattas. Som en motsats till det trötta högkvarteret i Virginia 2008 när Hillary Clinton försökte bli president förra gången men förlorade primärvalen mot Barack Obama.

  • Geo fick följa med Sveriges näringsminister Mikael Damberg och generalkonsul Leif Pagrotsky in i Hillary Clintons högkvarter i Brooklyn. Pagrotsky, Damberg och hans pressekreterare Ann Wolgers fick varsin Hillary-dekal att ta med sig hem. Foto: Axel Öberg
  • Mikael Damberg framför en fotovägg med bilder från Hillarys kampanj och texten: ”Vi är Hillary för Amerika”. Foto: Axel Öberg
  • Frivilligarbetare för Hillary Clinton jobbar från en soffa inne i demokratens högkvarter i New York. Foto: Axel Öberg
Helskärm

De flesta i lokalen ser ut att vara under 30 år. Det är trångt, högljutt och skrivborden är överfulla. Saccosäckar på golvet, en basketkorg och ett pingisbord.

– Målet är att driva kampanjen som en start-up i tekniksektorn. Det är en plattare organisation, med mindre hierarkier och mer passionerade, entusiastiska idealister, har finansieringschefen Shelly Porges tidigare sagt till DN.

Från början var policyn stenhård: Inga journalister. Men efter en artikel i New York Times Magazine om hemlighetsmakeriet och om staben som försökte göra hela högkvarteret till en ”off-the-record”-zon luckrades reglerna upp. Enligt politiksajten Politico som först avslöjade att Hillary Clinton skaffat sig ett högkvarter – långt innan hon officiellt sagt att hon kandiderade – tvingas de flesta besökare fortfarande signera ett sekretessavtal för att komma över tröskeln.

”En handskriven skylt visar hur många dagar det är kvar till New Hampshire, näst först ut efter nomineringsmötet i Iowa.”

Vi är insläppa på nåder, på studiebesök med Mikael Damberg, Leif Pagrotsky och Sveriges ambassadör Björn Lyrvall, men på ett villkor: Att vi inte pratar med någon. Citaten får vi ta från den svenska delegationen.

– Ingen här är ”auktoriserad” att tala med medier, är förklaringen.

Det är Mikael Damberg som ställer flest frågor. Vi sitter i ett av konferensrummen, döpta efter delstaterna som håller de första primärvalen. En handskriven skylt visar hur många dagar det är kvar till New Hampshire, näst först ut efter nomineringsmötet i Iowa. Läget har förändrats med Donald Trump i leken, det är alla överens om.

  • Hillary Clinton jublar med publiken under ett kampanjmöte i Iowa. Hon tog hem Iowa mot Bernie Sanders med minsta möjliga marginal och nu väntar nästa stora utmaning: Primärvalen i New Hampshire. Foto: Axel Öberg
  • Näringsminister Mikael Damberg inne i Hillary Clintons nationella högkvarter i Brooklyn, New York. Foto: Axel Öberg
  • Mikael Damberg och Leif Pagrotsky deltar i ett möte. Foto: Axel Öberg
  • Brooklyn Heights har blivit allt mer populärt och fastigheten har beskrivits som ”det moderna kontoret fast Brooklyn-coolt”. Foto: Axel Öberg
Helskärm

– Nu talar jag bara för mig själv och inte för kampanjen, säger en av de anställda och fortsätter:

– Det är svårt att hitta någon i USA som inte är förvånad. Något saknades i analyserna. I början tyckte många att det var ganska komiskt med Trump – tills det blev allvar.

”Trump tror att man kan bygga en mur runt sig, stänga gränserna och stänga ute alla andra från landets ekonomi.”

Paralleller dras till Sverige och någon konstaterar att människors oro över flyktingkatastrofen i Europa och senaste årets terrordåd föder en längtan efter enkla lösningar och då hjälper inte alltid faktabaserad sakpolitik.

– Trump tror att man kan bygga en mur runt sig, stänga gränserna och stänga ute alla andra från landets ekonomi. Tyvärr är det ett fenomen vi ser över hela världen.

 

Kanske skulle man tidigare ha förhållit sig till den stora skaran väljare som efterlyser någon helt nytt, långt från etablissemanget.

– Det borde vara ett wake up-call för båda partierna men vi kan bara fortsätta göra vårt jobb, förklarar en kampanjarbetare för Leif Pagrotsky.

  • Näringsminister Mikael Damberg framför en amerikansk flagga uppsatt på en av väggarna inne i Clintons högkvarter i Brooklyn. Foto: Axel Öberg
  • På ett av borden står det här lilla broderiet med texten ”Girls just wanna have fun-damental rights” (tjejer vill bara ha grundläggande rättigheter). Foto: Axel Öberg
  • De flesta i lokalerna ser ut att vara under 30 år. Det är högljutt och på golvet finns saccosäckar, en basketkorg och ett pingisbord. Foto: Axel Öberg
Helskärm

Deras jobb, ja. Att analysera allt som går att analysera och ha en strategi för en enda sak: Att förmå väljarna att ta sig till vallokalerna. Det är en sak att säga att man skulle rösta på en viss kandidat och en helt annan att faktiskt göra det. Valdeltagande i USA är lågt och en viktig anledning till att Hillary Clinton förlorade nomineringen 2008 var att Barack Obama så effektivt lockade väljare som annars inte hade röstat. Valdeltagandet blev också det högsta på flera år.

”På högkvarteret är hon också känd som engagerad, 'en som vill vara med och ha koll på detaljerna' och 'samla trupperna'.”

Inför årets primärval försöker kampanjarbetarna prata med så många amerikaner som möjligt. En viktig förändring sedan sist är att en stor del numera saknar hemtelefon så här gäller att knacka dörr. Så fort republikanernas kandidat är klar börjar också arbetet kring vilka resurser som ska läggas i vilken delstat. Skulle exempelvis Floridasenatorn Marco Rubio, som nu ligger trea men är favorit i det republikanska etablissemanget, ta hem nomineringen läggs direkt fokus på Florida.

 

Samtidigt måste sakpolitiken fram, vilket beskrivs som Hillary Clintons starkaste sida. På högkvarteret är hon också känd som engagerad, ”en som vill vara med och ha koll på detaljerna” och ”samla trupperna”.

Även maken Bill Clinton och dottern Chelsea Clinton är djupt involverade och syns oftare på högkvarteret än huvudpersonen själv.