Anne-Sofie Näslund

Hon är kvinnan bakom abortkliniken som delar USA

NEW YORK.

Mannen i Colorado Springs kallade sig ”bebisarnas soldat”.

Sedan sköt han ihjäl tre personer.

Det är bara den senaste attacken mot Planned Parenthood – den amerikanska kvinnokliniken som grundades för 99 år sedan men fortfarande splittrar USA.

57-årige Robert Lewis Dear står åtalad för attacken mot Planned Parenthood-kliniken i Colorado Springs. Enligt åklagaren är ministraffet livstids fängelse men han kan komma att yrka på dödsstraff.
Foto: Andy Cross/AP

RFSU är rörelsens svenska avdelning

Planned Parenthood ger rådgivning och vård kring sex- och samlevnad, bland annat i samband med graviditeter och inför förlossningar, de skriver ut preventivmedel och utför på vissa kliniker aborter.

60 procent av amerikanerna är positiva till organisationen, visar en Gallupundersökning från i höstas.

Planned Parenthood USA är den amerikanska delen av International Planned Parenthood Federation. RFSU är rörelsens svenska avdelning.

27 november 2015. Klockan är strax före tolv på dagen när polisen får det första larmsamtalet: ”En man skjuter i närheten av Planned Parenthood på Centennial Boulevard i Colorado Springs.”

När de första poliserna kommer till platsen skjuter mannen flera skott mot dem och lyckas sedan barrikadera sig inne på kliniken.

Sju timmar senare bekräftar polisen att mannen skjutit ihjäl tre personer, varav en är polis och att ytterligare nio personer är förda till sjukhus. Gärningsmannen identifieras som 57-årige Robert Lewis Dear.

Jag är skyldig. Det här är ingen rättegång. Jag är bebisarnas soldat. Skydda bebisarna!

Han åtalas senare för 179 åtalspunkter. Enligt åklagaren har Robert Lewis Dear gjort sig skyldig till första gradens mord men när anklagelserna skulle läsas upp avbröt Robert Lewis Dear för att ge sin syn på saken:

– Jag är skyldig. Det här är ingen rättegång, sa han och fortsatte sedan:

– Jag är bebisarnas soldat. Skydda bebisarna!

Robert Lewis Dear syftade på att den delvis skattefinansierade kliniken bland annat utför aborter – vilket USA:s konservativa höger är kraftigt emot. Vittnen har berättat att Lewis Dear under attacken talade om ”bebisdelar” och förklarade att han var emot aborter och regeringens policy.

Margaret Sanger Square är i dag en grönskande korsning där  Mott street möter Bleecker street i NoHo, New York.
Foto: Wikipedia
I det här huset i New York bedrev Margaret Sanger sin ”birth control”-byrå från 1930 fram till 1973.
Foto: Wikipedia

Den första Planned Parenthood-kliniken öppnade i Brooklyn i New York 16 oktober 1916 under namnet American Birth Control League. Grundaren var Margaret Sanger, hennes syster Ethel Byrne och Fanina Mindell. Direkt efter öppnandet greps kvinnorna och anklagades för brott mot ”The Comstock Act” en lag som förbjöd spridning av information kring abort och preventivmedel.  Kvinnorna dömdes men lyckades till viss del vända opinionen och friades senare.

Under åren som följde blev Margaret Sanger pionjär inom rörelsen som förespråkade kvinnors rätt till preventivmedel, rätten att kunna ”familjeplanera” – därav namnet Planned Parenthood – och rätten att få göra abort.

När jag tänker på vad hon gjorde för alla dessa år sedan i Brooklyn, alla attityder och alla anklagelser som kom från alla håll, känner jag verkligen vördnad för henne.

En av dem som uttryckligen hyllat Sanger är tidigare utrikesministern och nuvarande presidentkandidaten Hillary Clinton:

– Jag beundrar Margaret Sanger enormt, sa Clinton när hon för några år sedan tog emot ett pris i hennes namn.

– Jag beundrar hennes mod, hennes ihärdighet, hennes vision. När jag tänker på vad hon gjorde för alla dessa år sedan i Brooklyn, alla attityder och alla anklagelser som kom från alla håll, känner jag verkligen vördnad för henne.

Men det finns också en annan bild av Margaret Sangers engagemang som abortmotståndarna brukar lyfta fram: Sangers var för tvångssterilisering och uttalade sig rasistiskt om ”raser” som enligt henne inte borde få föra sina gener vidare.

Såg abort som en sista, riskfylld utväg

Amerikanen Margaret Sanger (1879–1966) var pionjär inom rörelsen som förespråkade kvinnors rätt till preventivmedel och rätten att kunna "familjeplanera" och såg abort som en sista, riskfylld utväg.

Första kliniken öppnade hon 1916 men först 1973, efter Högsta domstolens så kallade Roe vs Wade-lag då aborter blev lagligt i hela USA, började kliniken utföra aborter.

Kritiken från abortmotståndare handlar om att hon skulle ha förespråkat rätten till preventivmedel av "rashygieniska skäl".

Det skulle dröja ända till 1973 innan USA:s högsta domstol beslutade att abort skulle vara lagligt i varenda delstat. Lagen är uppkallad efter det uppmärksammade fallet ”Roe vs Wade” och slår fast att abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Lagen gäller fortfarande, men verkligheten är en annan.

Flera delstater har hittat kryphål och bara sedan 2011 har republikanerna i framför allt konservativa delstater lyckats genomföra 231 restriktioner, visar siffror från organisationen Guttmacher Institute som kartlägger aborträttigheter i USA.

Även den svenska systerorganisation RFSU skrev efter dådet att de oroas över det 'upptrappade våldet mot kvinnors rätt att fatta beslut om sina kroppar och liv'.

I Texas till exempel har republikanerna fått igenom lagar som kan leda till att 75 procent av delstatens abortkliniker tvingas stänga, visar siffror från organisationen som DN tagit del av. En kvinna i västra Texas skulle då behöva resa över 100 mil till närmaste abortklinik.

Andra restriktioner tvingar kvinnor att göra ultraljudsundersökning för att se fostret innan de bestämmer sig, de måste tänka över beslut i minst tre dagar efter att ha träffat abortläkaren eller att läkaren måste upplysa om att ett foster kan känna smärta och att abort är att ”döda en unik och levande mänsklig varelse”.

Dessutom tvingas personalen leva under ständiga dödshot och patienterna trakasseras på vägen in på klinikerna.

Förra året rapporterade över hälften av USA:s abortkliniker att de utsatts för hot och attacker och enligt en sammanställning som CNN nyligen gjorde har minst sju av Planned Parenthoods anställda, de flesta läkare, dödats sedan 1990-talet.

Även den svenska systerorganisation RFSU skrev efter dådet att de oroas över det ”upptrappade våldet mot kvinnors rätt att fatta beslut om sina kroppar och liv”.

En polisman förs till ambulans efter attacken mot kvinnokliniken i Colorado Springs i slutet av november, där tre människor dog.
Foto: Daniel Owen/AP

I slutet av sommaren blossade debatten upp på nytt efter att en abortmotståndsgrupp lagt upp en smyginspelad film som visar hur företrädare för Planned Parenthood talar om att sälja delar från aborterade foster. Enligt Planned Paranthood är filmen hårt redigerad och citaten tagna ur sitt sammanhang, men klart är att organisationen sedan dess beslutat att inte längre ta betalt för att distribuera vävnad från foster som donerats till forskning.

Det var förmodligen detta som Robert Lewis Dear menade när han pratade om bebissdelar när han sköt ihjäl tre personer på kliniken i Colorado Springs.

Kliniken hade skottsäkra fönster, ett särskilt skyddsrum och övervakningskameror. Säkerhetsvakten hade just gått av sitt skift när Robert Lewis Dear slog till, men personalen hade genomgått en säkerhetsutbildning och gjorde enligt Planned Parenthood allt rätt för att undvika en ännu större katastrof.

Carly Fiorina har tidigare hamnat i blåsvädret när hon hänvisat till högst ifrågasatta filmer som skulle visa att organisationen 'aborterar foster som fortsätter leva'.

En av de första som gick ut och fördömde dådet var Hillary Clinton. Både hon och hennes främsta utmanare på demokraternas sida, kandidaten Bernie Sanders, twittrade sitt stöd med hashtaggen ”WeStandWithPP”.

För de republikanska kandidaterna blev det svårare och flera av dem fick kritik för att de höll tyst. Samtliga vill förbjuda abort eller kraftigt inskränka rätten. Carly Fiorina har tidigare hamnat i blåsvädret när hon hänvisat till högst ifrågasatta filmer som skulle visa att organisationen ”aborterar foster som fortsätter leva ”. Mike Huckabee försvarade under hösten ett omskrivet fall i Paraguay där en tioårig flicka som blivit våldtagen av sin styvpappa inte fick göra abort.

– En katastrof blir inte bättre av att man också dödar ett liv, sa han om fallet.

Margaret Sanger med sina söner Grand och Stuart omkring år 1919.
Foto: Wikipedia

Representanthusets nya talman, republikanen Paul Ryan, sa nyligen att Planned Parenthood inte förtjänar ett ”rött öre” men när kongressen i fredags röstade om budgeten godkändes också finansieringen av Planned Parenthood, skriver Huffington Post. Beskedet beskrivs som en stor seger för organisationen även om rättigheterna fortfarande är under attack, både bokstavligt och politiskt. Inom kort kommer Högsta domstolen också uttala sig om vilka statliga restriktioner som egentligen är tillåtna enligt ”Roe vs Wade”.

I veckan fortsätter rättegången mot Robert Lewis Dear. Enligt åklagaren är ministraffet livstids fängelse men han kan komma att yrka på dödsstraff.

Samtidigt säger Paul Ryan att han inväntar en stor granskning av organisationen. En av knäckfrågorna är statistiken. Enligt Planned Parenthood går inget av det statliga stödet på cirka 4,3 miljarder kronor om året till aborter och just aborterna utgör bara tre procent all verksamhet. Samtidigt påstår abortmotståndsgruppen Susan B. Anthony List, som säger sig ha granskat alla tillgängliga siffor, att hela 94 procent av verksamhet rör aborter.

I veckan fortsätter rättegången mot Robert Lewis Dear. Enligt åklagaren är ministraffet livstids fängelse men han kan komma att yrka på dödsstraff.