Hans fru dödades i massakern i kyrkan

Geo möter mördade Myra Thompsons man vid platsen för rasistdådet i Charleston, där afroamerikanernas hopp står till Hillary Clinton och invånarna för första gången pratar öppet om rasism.

I kategorin Världspolitik

CHARLESTON.

Utanför Emanuel African Methodist Episcol Church hänger en bukett med blommor. Det är det enda som påminner om den där fruktansvärda dagen för åtta månader sedan då nio afroamerikaner sköts ihjäl under en bönestund. Efteråt förklarade förövaren, 21-åriga Dylann Roof, att han ville starta ett raskrig. Ironiskt nog drog han i stället igång en debatt om den rasism som fortfarande, varje dag, gör sig påmind i en stat som South Carolina. En debatt som också ledde till att den symboliskt laddade sydstatsflaggan för alltid halades från parlamentsbyggnaden.

En av dem som dog var 59-åriga Myra Thompson. Vi träffar hennes man, pastor Anthony Thompson, i en annan kyrka bara tjugo minuter därifrån.

– Det var någonting med Myra den där sista dagen, säger han. Hon liksom lyste. Det glödde om henne och jag ville ge henne en kram men någonting stoppade mig. Jag bara tittade på henne och tänkte att så lycklig har jag aldrig sett dig. Jag går nu, ropade hon från dörren. Det var sista gången jag såg henne.

Myra åkte till kyrkan för att leda kvällens bibelstudier. Några timmar senare fick Anthony Thompson ett telefonsamtal från en av Myras vänner som berättade att någon skjutit i kyrkan.

– Jag släppte allt, telefonen föll i golvet och jag bara sprang, säger Anthony Thompson.

 

När han kom fram var gatan avspärrad och en polis berättade att alla från kyrkan evakuerats till ett hotell mittemot.

– Vad skönt, tänkte jag. Då har ju alla klarat sig, berättar Anthony Thompson.

Men det var någonting som inte stämde. Varför kom de inte ut? Och alla de där ambulanserna – varför stod de kvar?

– Jag kräver ett svar, så sa jag flera gånger. Men ingen ville svara. Och då började jag förstå ändå.

 • Offer: Myra Thompson.
 • Offer: Clementa Pinckney.
 • Offer: Daniel Sommons. Foto: Rex Shutterstock
 • Offer: Cynthia Hurd. Foto: Rex Shutterstock
 • Offer: Ethel Lance. Foto: Rex Shutterstock
 • Offer: Sharonda Coleman-Singleton. Foto: Rex Shutterstock
 • Offer: Susie Jackson. Foto: Rex Shutterstock
 • Offer: DePayne Middleton. Foto: Rex Shutterstock
 • Offer: Tywanza Sanders.
Helskärm

Han gråter när han försöker återge timmarna som följde. Hur han mötte en av Myras vänner inifrån kyrkan – den enda som Dylann Roof lät bli att döda för att hon skulle berätta för omvärlden om hans motiv – och om blicken hon gav honom när hon sa att Myra är borta, Anthony.

Han beskriver hur han gick på gatan, fram och tillbaka utanför kyrkan, hur han skrek i panik och för första gången i sitt liv kände att det här går inte. Det här klarar han inte.

– Till slut kom någon och hämtade mig. Jag tror de var oroliga att jag skulle skada mig själv.

Han är tyst en lång stund.

– Vi var tillsammans varje dag. I 27 år. Hon var mitt allt. Jag vet inte hur jag bättre ska förklara.

Hans tro ställdes på prov, samtidigt var det den som räddade honom. Han försökte att inte tänka på förövaren. Inte göra honom till en del av hans liv. Helst ville han aldrig behöva se honom men när det var dags för häktningsförhandling ville Anthony Thompsons två barn att de skulle gå tillsammans. Plötsligt kände Anthony Thompson så starkt att han behövde prata med Dylann Roof.

 • Anthony Thompson får tröst under den fruktansvärda dagen i fjol. Foto: David Goldman
 • Pastor Anthony Thompson intervjuas av Anne-Sofie Näslund i kyrkan som är platsen för massakern. Foto: Axel Öberg
 • ”Jag släppte allt, telefonen föll i golvet och jag bara sprang”, minns Anthony Thompson. Foto: Axel Öberg
Helskärm

– Jag försökte få ögonkontakt och när han till slut tittade på mig sa jag "Jag förlåter dig, jag och min familj förlåter dig, men du måste sträcka ut en hand till gud". Jag visste knappt att det var sant förrän jag sa det, men det blev början på vändningen. Det var någonting som släppte.

Charleston spelar en speciell roll i den amerikanska historien. Det var här i hamnen - kantad av pittoreska kullerstensgator, vajande palmer och vackra trähus - som 40 procent av USA:s slavar anlände med båtar från Afrika. Det var också här inbördeskriget startade 1861 som ledde till att slaveriet avskaffades. På museet The Old Slave Mart Museum vid en av de där kullerstensgatorna finns allt dokumenterat.

 

Före inbördeskriget var en av fyra män i South Carolina slavägare och uppskattningsvis fanns över fyra miljoner slavar i landet. Byggnaden där museet ligger var en av delstatens mest kända marknader där slavar visades upp och såldes som boskap. Under den här tiden var USA ett djupt splittrat land. Republikanen Abraham Lincoln som valdes till president 1861 hade starkt stöd i norr men sydstaterna försökte bryta sig loss. Samtidigt ville Lincoln avskaffa slaveriet i alla delstater men sydstaterna vägrade och menade att plantagen var beroende av sina slavar. Lika mycket var det en fråga om kampen för delstaternas självbestämmande. Med South Carolina i ledningen bröt flera sydstater sig loss och bildade en egen union Amerikas konfedererade stater. President Lincoln svors in 4 mars 1861. 12 april attackerade sydstaterna Fort Sumter, en av nordstaternas viktigaste fästningar utanför Charlestons hamn. Artilleribeskjutningen pågick i nästan fyrtio timmar och fortet totalförstörde innan nordstatstrupperna kapitulerade. Attacken räknas som startskottet för det amerikanska inbördeskriget som pågick i över fyra år och dödade 620 000 soldater innan nordstaterna utropades till segrare sommaren 1865. Samma år förbjöds slaveriet i samtliga delstater.

 

För Anthony Thompson är det självklart att stadens historia spelar in.

– Dylann Roof föddes inte med ett hat för svarta människor. Inga vita föds till att hata svarta. Det är något vissa blir lärda som gått i generationer här i Charleston.

 • Dylan Roof med sydstatsflagga på sitt rum. Foto: Rex Shutterstock
 • Dylann Roof före vansinnesdådet. Foto: Rex Shutterstock
 • Massmördaren sa efteråt att han ville starta ett raskrig. Foto: Rex Shutterstock
 • Dyllan Roof dödade nio personer i kyrkan, alla afroamerikaner. Foto: County Dc/Rex Shutterstock
 • I skottsäker väst på mordplatsen efteråt. Foto: Chuck Burton
Helskärm

Det är också så han förklarar Donald Trumps popularitet i delstaten.

– Tänk på alla som slogs för sin flagga när den skulle ner från parlamentsbyggnaden. Klart de kommer vända sig till en man med rasistiska idéer. Härfinns fortfarandeen djup rasism, ett djupt hat.

Anthony Thompson minns själv första gången han utsattes för rasism. Uppdelningen mellan vita och svarta skolor togs bort och han skickades till en katolsk skola med mestadels vita barn. Han underpresterade i skolan – ändå var det en lärare som gav honom högsta betyg. Hon trodde inte att svarta kunde bättre än så och tyckte synd om honom som satts i en klass med vita. För Anthony Thompson blev det en vändpunkt: han skulle förtjäna det där betyget. Under åren har rasismen varit både tydlig och smärtsam. Men efter mordet på hans fru och de andra åtta som sköts ihjäl i kyrkan, började något ändå att förändras.

DÄRFÖR ÄR SOUTH CAROLINA EN VIKTIG STAT ATT VINNA

South Carolina där republikaner gick till val i lördags var den första sydstaten som röstade.

Donald Trump tog där hem ytterligare en överlägsen seger med 32,5 procent av rösterna.

Nu på lördag är det dags för demokraterna. Delstaterna Iowa och New Hampshire som var först ut med sina val är betydligt mer liberala och består till största del av vita väljare (87 respektive 91 procent).

I South Carolina är demografin mer blandad. Delstaten har nästan 5 miljoner invånare, varav 28 procent svarta och 5 procent spansktalande. Många experter menar att det är först efter resultaten här man kan börja dra några slutsatser eftersom väljarna mer representerar ett allsidigt USA. Faktum är att de republikanska väljarna röstat på den republikan som sedan tagit hem nomineringen sedan 1980, med undantag för valet 2012.
Ända sedan 1960-talet har de flesta av delstatens svarta invånare traditionellt röstat på en demokrat och där har Hillary Clinton ett enormt försprång. 60 procent av de demokratiska väljarna i South Carolina säger att de föredrar henne framför Bernie Sanders. Bland svarta väljare är siffran 76 procent, enligt en mätning från CBS News.

Visa merDölj

– Vita, svarta, lationamerikaner förenades i sorgen. Alla ville dela min sorg. Människor jag inte kände knackade på min dörr. Det var otroligt att se, säger han.

 

En dag i kyrkan var det en vit kvinna som ställde sig upp och erkände att hon hade varit rasist, att hon blivit fostrad så, men att hon tänkt om. En efter en ställde sig människor upp och berättade samma sak.

– Det var det mest fantastiska jag upplevt. Tänk om någonting bra kan komma ur det här. Det finns hopp, så kände jag, berättar Anthony Thompson.

Anthony Thompson har bestämt sig för att rösta på Hillary Clinton. Han deltar till och med i en av hennes kampanjfilmer där han pratar om vapenlagarna. För honom är det en av valets viktigaste frågor. South Carolina är en av alla delstater där ett kryphål i lagen gör det möjligt för nästan vem som helst att köpa vapen utan bakgrundskontroll på olika vapenmässor.

– Hillary Clinton har kommit med konkreta idéer hur lagarna ska skärpas. Hon är det enda som jag tycker gjort det och som tar de här frågorna på allvar, säger pastorn.

 

Även Hillary Clintons engagemang i Charleston efter masskjutningen spelar in, berättar han. Både hon och president Obama reste till staden och deltog i en av begravningarna och hon har under sina kampanjmöten talat om masskjutningen.

 • Sörjande utanför Emanuel African Methodist Episcol Church i Charleston. Foto: John Roca
 • Välbesökt minnesgudstjänst efter massmordet. Foto: John Roca
 • Rasistdådet har fått fler att öppet prata om rasismen i Charleston. Bilden från minnesgudstjänsten för offren. Foto: Dborah Cannon
 • Mordkvällen och en stad i chock. Foto: Wade Spees
Helskärm

– Jag gick på ett möte med Ben Carson också, men trots att jag presenterades som änkeman efter kyrkoskjutningen nämnde han det inte, han beklagade inte ens sorgen. För mig är det otroligt att driva politisk kampanj i vår stad utan att nämna det som hände här, säger Anthony Thompson.

Hillary Clinton – mot seger i South Carolina? Foto: Rick Friedman