Anne-Sofie Näslund

Carly Fiorina: ”Jag kan inte längre bara sitta still”

Foto: Axel Öberg

NEW HAMPSHIRE.

Carly Fiorina är sekreteraren, som blev vd, som kan bli USA:s nästa president.

Men mest av allt är hon kanske pr-geniet som utmanar Donald Trump och Hillary Clinton om en plats i rampljuset.

– Jag är redo att göra saker annorlunda, säger hon så alla verkar tro henne.

För några är hon känd som datortillverkaren Hewlett-Packards före detta vd. För de flesta är hon inte känd alls.

6 augusti 2015. Det är eftermiddag i Cleveland och snart dags för den första tv-sända debatten inför nästa års presidentval. De hoppfulla republikanska kandidaterna är så många att de måste delas in i två grupper och de med sämst opinionssiffror får debattera först, timmar innan majoriteten av tv-tittarna ens slår på sina apparater.

I det gänget hamnar Carly Fiorina.

För några är hon känd som datortillverkaren Hewlett-Packards före detta vd. För de flesta är hon inte känd alls.

Men innan kvällen är slut kommer Fiorina att ha ändrat på det.


Exakt två månader senare står hon i familjen Browns trädgård vid havet i det lilla samhället Rye i New Hampshire. Det är ett klassiskt möte med väljare, några hundra potentiella röster som äter korv och dricker burköl och en liten flicka som välkomnar presidentkandidaten med den amerikanska nationalsången så högt och falskt att alla börjar skratta.

Alla utom Fiorina. I stället sätter hon sig på huk framför flickan och säger att det blir svårt att ta över efter ett sådant modigt framförande.

Och så börjar Carly Fiorina sin berättelse. Om den unga Carly som inte vågade tro på sig själv och mammans ord: Vad du är är guds gåva till dig och vad du gör är din gåva till gud.

– Jag kände mig inte så begåvad som ung kvinna eller flicka, och jag kunde inte sjunga nationalsången inför hundratals människor, så min mammas ord gav mig hopp, säger hon och fortsätter berättelsen om karriären som gick från sekreterare till vd och nu det här.

Presidentkandidat.

Geo var med när Carly Fiorina talade till potentiella väljare i det lilla samhället Rye i New Hampshire.
Foto: Axel Öberg

Efter två dagar i New Hampshire och fyra tal senare kommer jag att kunna de här delarna utantill. Jag vet precis i vilken ordning Fiorina kommer att rabbla sina okvalificerade arbetsuppgifter på mäklarbyrån med nio anställda: Skriva maskin, arkivera och svara i telefon och jag känner igen konstpausen innan vändningen när en av cheferna upptäcker hennes dolda talang och gav henne utmanande arbetsuppgifter.

Eller låste upp hennes outnyttjade potential som är frasen hon använder när hon förklarar hur hon ska göra samma sak med USA.

Men där, i trädgården i Rye, låter det fortfarande spontant och jag imponeras av Fiorinas självklara retorik, hur hon utan fusklapp och utifrån flickan med falsettrösten elegant knyter ihop säcken när hon berättar sin story och politiska vision. Flera gånger ställer åhörarna ifrån sig ölburkarna, reser sig upp från sina medtagna campingstolar och klappar händerna precis som på film.


Här i New Hamsphire, delstaten som är näst först ut med primärvalen i februari, ligger Carly Fiorina tvåa i mätningarna, bara slagen av Donald Trump. Även i de nationella mätningarna går hon stadigt framåt och ligger nu trea efter Ben Carson.

Tre kandidater med en sak gemensamt: Ingen av dem är politiker. En fastighetsmiljardär, en pensionerad hjärnkirurg och så Fiorina, vd:n.

– Carly är så uppfriskande, säger Nancy Breen.

Vi behöver någon med hennes nytänkande och skarpa blick.

Hon är 55 år, egenföretagare från Hampton, som ännu inte bestämt vem hon ska rösta på i primärvalet i februari. Men just nu, efter talet i trädgården, lutar det åt Fiorina. Nancy Breen gillar Fiorinas syn på socialförsäkringssystemet och planerna på att minska statens inflytande.

– Vi behöver någon med hennes nytänkande och skarpa blick, säger hon.

Under dagarna i New Hampshire är det en åsikt jag hör många gånger: Carly Fiorina står för något nytt, långt från Washington.

Amerikanska analytiker håller inte med. New York Times beskriver Fiorinas politik som ortodox, hon vill varken driva partiet åt höger eller vänster. Inte heller göra det mer populistiskt, mer moderat eller dra åt libertarianernas håll. Och grundfilosofin är knappast innovativ för en republikan inför ett primärval: Statens makt är för stor och förstör för företag.

– Vi har kommit till en punkt i vårt lands historia där människors möjligheter har krossats av tyngden, makten, kostnaderna och korruptionen i våra federala myndigheter och en egen samhällsklass vuxit fram med politiker som vägrar göra något åt saken, säger hon och tillägger:

– Det är hårda ord, men majoriteten av befolkningen håller med.

Carly Fiorina hänvisar till en Gallupundersökning som visar att 75 procent anser att landets federala myndigheter är korrupta och att 82 procent anser att finns en samhällsklass med politiker som bryr sig mer om karriären än att få saker gjorda.

Carly Fiorina håller tal på en skola i Windham, New Hampshire.
Foto: Axel Öberg
Donald Trump är en av dem som utmanar Carly Fiorina om plats i rampljuset.
Foto: Charlie Neibergall

Under dagarna i New Hampshire utkristalliseras ytterligare ett antal budskap. Fiorina efterlyser en zero-based budget där varje dollar ska motiveras. Hon ska riva upp Obamas sjukvårdsreform och låta den fria konkurrensen råda. Hon ska säkra gränserna och se till att de som befinner sig olagligt i landet inte får förtur. Hon ska ta bättre hand om krigsveteraner och lyssna mer på folket, gärna i form av egna småopinionsmätningar.

Dessutom ska USA ha världens största militära kapacitet och landets allierade ska få bättre stöd. Hon ska riva upp kärnvapen-dealen med Iran och införa stenhårda sanktioner tills landet öppnar upp varenda kärnvapendepå för amerikanska kontrollanter

– Min första dag i Ovala rummet kommer jag ringa två telefonsamtal. Det första till min gode vän Benjamin Netanyahu för att försäkra honom om att USA alltid kommer att stå upp för Israel. Det andra går till Irans högsta ledare. Han kommer kanske inte svara men han kommer förstå mitt budskap, säger Fiorina till den roade publiken och tillägger:

– Alla ska veta att USA är tillbaka i sin ledarskapsbusiness.

Ingen annan kandidat har träffat lika många världsledare som jag. Utom möjligen Hillary Clinton. Men till skillnad från henne uträttade jag mer än ett fototillfälle för medierna.

Att de utrikespolitiska utspelen ägnas så mycket tid är ingen slump. Dealen med Iran och hur IS ska bekämpas är en av frågorna som diskuterats flitigast de senaste veckorna samtidigt som många menar att kandidater som saknar politisk erfarenhet inte skulle klara av det internationella spelet. Det är också en anledning till att rösterna i slutändan brukar hamna på mer säkra kort.

Men Fiorina har svar även där. Några timmar senare använder hon exakt samma punchline i en gymnastiksal i Windham, liksom dagen efter på ett skitigt fabriksgolv i Nashua där Fiorina utrustats med stora skyddsglasögon i plast:

– Ingen annan kandidat har träffat lika många världsledare som jag.

Konstpaus.

– Utom möjligen Hillary Clinton. Men till skillnad från henne uträttade jag mer än ett fototillfälle för medierna.

Geos reporter Anne-Sofie Näslund träffar Carly Fiorina i New Hampshire.
Foto: Axel Öberg

Veckorna efter den där första lyckade debatten i Cleveland var lite av en smekmånad för Fiorina. Hon beskrevs som en vinnare som prövats hårt men överlevt både cancer och sorgen att förlorat ett barn till droger, vilket hon också själv ofta refererar till.

Hennes egen taktik gick ut på att kritisera Jeb Bush. Favorittippade Bush som tillsammans med Trump fick mest uppmärksamhet. Genom att kritisera dem vändes strålkastarna också mot Fiorina och hennes dräpande kommentarer citerades flitigt. Av kandidaterna i fördebatten var hon den mest googlade och omnämnda i sociala medier, och tunga namn som före detta presidentkandidaten Newt Gingrich twittrade vad många tänkte: "Ge Fiorina en plats även i sena debatten".

Inför nästa tv-debatt, på Ronald Reagans museum norr om Los Angeles, hade Fiorinas opinionssiffror ökat så mycket att hon som enda nykandidat tilldelades en plats i huvuddebatten.

Donald Trump hade ställt in sig på det nya hotet, startfältets enda kvinna, och på sitt vanliga sexistiska sätt påstått att ingen skulle rösta på någon som såg ut som hon. Under debatten fick Fiorina chansen att kommentera Trumps utseende, men avstod och konstaterade bara lugnt:

– Jag tror alla kvinnor i det här landet tydligt hörde vad Trump sa.

Repliken orsakade en av kvällens största applåder och många menade att hon var den som bäst gett Trump svar på tal och fått in flest fullträffar.

Riley Marelli, 15, student, Salisbury: ”Jag är mycket positiv. Alla andra har varit för länge i Washington, men Fiorina kan vända på flera aspekter. Jag tror att hennes bakgrund som vad kommer hålla långt och kan inte tänka mig någon som bättre förstår vad USA behöver.”
Foto: Axel Öberg
Nancy Breen, 54, egenföretagare, Hampton: ”Hon har det där lilla extra och är positiv. Det är så många som bara klagar men Fiorina har en bra syn. Hon var precis som på tv och verkar inte göra sig till. Som det känns nu kommer jag rösta på henne.”
Foto: Axel Öberg
Gary Roberts, 60, arbetslös, Gardner: ”Jag har följt Carly sedan hon först kandiderade och jag måste säga att jag gillar henne. Hon känns som den som bäst kan ge Hillary Clinton en match. Hon står för förändring och det behöver USA.”
Foto: Axel Öberg
Jane Glassman, 66, pensionär, Bernstead: ”Jag uppskattar mycket av det hon säger, bland annat kring immigration. När så många människor jobbat hårt för att få komma hit kan inte de som kommit illegalt få förtur. Fiorina känns uppriktig.”
Foto: Axel Öberg

Den typen av uttalande har också fått USA att undra om Fiorina är feminist. Hon har svarat vagt på frågan och skrev nyligen en artikel där hon menade att begreppet måste omdefinieras och avse en kvinna som lever det liv hon själv valt. Samtidigt kallar hon sig pro-life vilket brukar betyda att man vill inskränka kvinnors rätt till abort. Fiorina är emot statligt stöd till kvinnokliniken Planned Parenthood och hamnade nyligen i blåsvädret när hon påstod att klinikerna genomför aborter på livsdugliga barn och hänvisade till högst ifrågasatta filmer.

Och smekmånaden ja, den är definitivt över. Fiorina behandlas som en av frontfigurerna och granskas därefter. Som det här med vd-posten. Fiorina berättar gärna hur mycket företaget växte under hennes sex år som vd, faktiskt så gärna att partikamraten Chris Christie under senaste debatten röt åt henne och Trump att sluta skryta om sina cv:n och börja fokusera på väljarna.

Men det finns också en annan bild. Fiorina tvingades bort från vd-posten, och anklagades intern för att bara vara ett pr-proffs utan koll på det operativa arbetet eller branschen.

Och hur var det egentligen med sekreterarjobbet?

När Carly Fiorina berättar hur hon skrev maskin, arkiverade och svarade i telefon, innan hon blev vd och sedermera kandiderade till presidentposten, brukar hon följa upp med en retorisk fråga:

– Ska USA vara ett land av obegränsade möjligheter för alla oavsett omständigheter eller ska man behöva känna rätt personer för att ha en chans?

Fiorina talar hemma hos en invånare i New Hampshire som bjudit in olika kandidater för den republikanska kandidaturen.
Foto: Axel Öberg

När Washington Post granskar Fiorinas bakgrund hittar de just omständigheter. Som att hon själv anses komma från den privilegierade politiska samhällsklass hon påstår sig förakta, med en pappa som var professor i juridik vid Stanford och Yale, och dessutom arbetade som vice justitieminister under Richard Nixon och utsåg utredaren av makarna Clintons Whitewater-skandal. Och Fiorina, visst jobbade hon som sekreterare men endast en kort tid efter studierna vid Stanford, ett av USA:s finaste och dyraste universitet.

När vi förlorar möjligheterna har vi förlorat vår grund och jag kan inte längre sitta still och inte göra något.

Vi står i en gymnastiksal i Windham. Fiorina har talat oavbrutet i nästan en timme när en liten flicka på första raden räcker upp handen:

– Men varför vill du bli president, frågar hon.

Publiken skrattar och faktiskt för första gången ser Fiorina ut som att hon måste tänka efter.

– Min man har frågat samma sak, säger hon. USA är byggt av människor som klivit fram och servat sitt land och jag tror det är min tur. När vi förlorar möjligheterna har vi förlorat vår grund och jag kan inte längre sitta still och inte göra något.