Foto: Axel Öberg

Aliens, tefat och ett olöst mysterium: Välkommen till ufo-staden Roswell

”Det fanns en risk att de skulle ta mig med, och jag ville inte ta den risken”, säger ufo-kännaren Jake Casey, 32, och minns en dramatisk kväll för 16 år sedan, när Geo möter honom i New Mexico.

I kategorin Världsmiljö

ROSWELL.

Vad var det egentligen som kraschade hos bonden Mac Brazel i New Mexico?

Frågan har gäckat invånarna i snart 70 år – och gjort Roswell till ufologernas favoritstad.

– Det är något staten döljer och jag vill veta vad, säger Jake Casey, som Geos Anne-Sofie Näslund och Axel Öberg möter i Roswell.

En modell av hur en alien skulle kunna se ut, på ufo-museet i Roswell. Till museet lockas tusentals turister varje år. Foto: Axel Öberg

5 juli 1947. Det är lördag kväll och Mac Brazel sitter på en bar i den lilla staden Corona i New Mexico när han får höra om tefatsliknande farkoster som setts på himlen i delstaten Washington.

Mac Brazel hajar till.

Var det inte den typen av rester han nyligen hittat i en lång linje på sin mark, funderade han. Dagen efter samlade han ihop några av föremålen och körde till Roswell för att visa den lokala polischefen:

– Jag tror jag hittat ett sånt där tefat.

”Det var ett ljussken som dök upp och försvann, gång på gång över en fotbollsplan. Men det var inget normalt ljussken, ljus beter sig inte så.”

Polischefen kontaktade underrättelseofficer Jesse Marcel som tidigt nästa morgon åkte ut tillsammans med kapten Sheridan Cavitt för att hämta resten av vrakspillrorna.

8 juli skickades ett sensationellt pressmeddelande till ortens lokalredaktioner: Militären har hittat ett flygande tefat. Både den lokala radiostationen och lokaltidningen Roswell Daily Record rapporterar stort om fyndet, men en dag senare kallar underrättelseofficerens chef till presskonferens där han tar tillbaka påståendet:

– Vi misstog en vanlig väderballong för ett flygande tefat, säger han.

Delar visas också upp på presskonferensen och Roswell Daily Record skriver en ny artikel där de förklarar att det inte alls varit frågan om ett flygande tefat.

Sen är det tyst.

  • ”Plötsligt såg jag och min vän något som såg ut som ett enormt rymdskepp. Det tog upp halva himlen och var rökigt och glittrigt. Där är det – där är beviset, tänkte vi”. Ufo-kännaren Jake Casey är en av dem Geo möter på ufo-museet i Roswell. Foto: Axel Öberg
  • Donald Conolly, 52, från Australien, är övertygad om att han såg ett ufo som barn. ”Det var ett ljussken som dök upp och försvann, gång på gång över en fotbollsplan. Men det var inget normalt ljussken, ljus beter sig inte så”, säger han. Foto: Axel Öberg
  • Roswell Daily Record efter ufo-incidenten i juli 1947. Än i dag finns de som tror att det var utomjordingar som landade i en bondes trädgård. Foto: Axel Öberg
Helskärm

Hösten 2015. Det är aliens överallt. I loggan på sushirestaurangen, på T-shirtar i hotellreceptionen och i varenda souvenirbutik längst huvudgatan.

På huvudgatan ligger också det internationella ufo-museet och researchcentret som varje år lockar tusentals besökare från hela världen. Dagens volontärer har precis öppnat men i forskningsdelen sitter redan flera personer försjunkna i böcker och museet börjar fyllas med turister.

Här hittar vi ufo-kännarna Jake Casey och Donald Conolly. De känner varandra från ett nätforum, men har precis träffats för första gången. 32-åriga Jake Casey, som växte upp i Roswell som säger att han läst allt som någonsin skrivits om ”The Roswell Incident”. Och så 52-årige Donald Conolly som rest hela vägen från Australien och som är övertygad om att han såg ett ufo som barn.

– Det var ett ljussken som dök upp och försvann, gång på gång över en fotbollsplan. Men det var inget normalt ljussken, ljus beter sig inte så, säger han.

”De som säger att det var en ballong har missat en viktig detalj – då hade det inte behövts några likkistor i barnstorlek.”

Efter 30 års tystnad väcktes sakta intresset för Roswell igen efter att en ufo-forskare träffat den då pensionerade majoren Jesse Marcel. Plötsligt berättade Jesse Marcels en ny berättelse och påstod bland annat att vrakdelarna hade bytts ut innan presskonferensen. Hans trovärdighet har ifrågasatts och flera detaljer har motbevisats. Det spelar ingen roll. Spekulationerna var i gång – och Roswell blev snart världens mest kända ufo-stad.

Efter år av konspirationsteorier och påtryckningar från en kongressledamot tvingades det amerikanska flygvapnet till slut släppa en egen rapport och 1994 avslöjas att ballongen inte var någon vanlig väderballong utan en hemlig spaningsballong som skickats upp i atmosfären för att bevaka sovjetiska kärnvapentester.

Därmed menar de flesta att mysteriet var löst – men ufologerna håller inte med.

– De som säger att det var en ballong har missat en viktig detalj – då hade det inte behövts några likkistor i barnstorlek, säger Jake Casey.

En ”kropp” av en utomjording i en glasmonter på ufo-museet i Roswell. Foto: Axel Öberg

Likkistorna ja, en återkommande uppgift som bland annat har presenterats av Roswellförfattaren och den före detta CIA-medarbetaren Karl Pflock.

Pflock arbetade på kongressens kansli, var biträdande försvarsminister 1985-1989 och påstår att en begravningsentreprenör ska ha fått en beställning från en begravningsofficer samma dag som farkosten kraschade norr om Roswell. Beställningen ska ha gällt kistor i barnstorlek, det vill säga passande för små utomjordingar, och ovanliga önskemål kring kremering.

För Jake Casey är det tillräckligt mycket bevis för att han ska tro att staten trots allt undanhåller information.

– Många spekulationer handlar om att utomjordiska varelser var här för att kontrollera kärnvapenprojekt som var stora i New Mexico under den här tiden. Det skulle onekligen placera dem på rätt ställe och i rätt tid, säger han.

– Jag tycker det känns osannolikt att människor med expertkunskap och erfarenhet inte på en gång skulle kunna identifiera en ballong. De var militärer och det var ingen okänd teknologi för dem.

”Plötsligt såg jag och min vän något som såg ut som ett enormt rymdskepp. Det tog upp halva himlen och var rökigt och glittrigt.”

Så vad tror du att det var?

– Jag tror vi kan slå fast att det inte var en ballong, men jag kan inte säga med säkerhet att det var något utomjordiskt.

Jake Casey har på sig en tröja med en tecknad bild av sjöodjuret Nessie och berättar att han varit intresserad av det okända, och särskilt vittnesmål om utomjordningar, sedan han gick i mellanstadiet.

– Det är så lustigt för inte ens vi som växt upp här kände till vad som hänt förrän i slutet av 1980-talet när fallet fick uppmärksamhet tack vare tv-serien ”Unsolved mysteries”. Sen kom Arkiv X med speciella Roswell-avsnitt och det var så vi blev riktigt kända.

Men att få veta sanningen var svårare än han kunnat tro, berättar han.

– Nu för tiden finns det nästan ingen ny information. Men det var några år när flera forskare och vittnen trädde fram, publicerade böcker eller gav intervjuer. Mycket information kom fram i ljuset eller bekräftade det vi redan visste.

  • Utomjordingar och flygande tefat är ett återkommande tema i Roswell, i New Mexico. Ett olöst mysterium från 1947 har blivit till en miljonbusiness i staden. Foto: Axel Öberg
  • Fingret av en alien på en öppen vägg vid en parkeringsplats. Foto: Axel Öberg
  • Geos reporter Anne-Sofie Näslund och fotograf Axel Öberg besökte bland annat ufo-museet i Roswell. Vad som egentligen hände den där dagen för 69 år sedan kanske aldrig får ett svar, men frågan gäckar fortfarande många invånare. Foto: Axel Öberg
  • Alien-dounuts, någon? Foto: Axel Öberg
Helskärm

En gång trodde Jake Casey att utomjordingarna kommit tillbaka, berättar han. Det var i början av 2000 och skymning när han kom körande söderut från Roswell.

– Plötsligt såg jag och min vän något som såg ut som ett enormt rymdskepp. Det tog upp halva himlen och var rökigt och glittrigt. Där är det – där är beviset, tänkte vi.

– Sen fick vi veta att det var en rymdstation och att alla i hela norra atmosfären kunde se samma sak.

Åh nej! Du måste ha blivit besviken?

– Ja, det får man säga.

Vad gjorde ni?

– Min kompis ville stanna och jag ropade ”nej, nej, stanna inte”.

Tänkte du att de skulle ta dig med?

– Det fanns ändå en risk. Och jag ville inte ta den risken.

Varje år ordnas en ufo-festival i Roswell då intresserade från hela världen samlas för konferenser och de mest hängivna ger sig ut för att leta spår eller locka hit besökare från rymden.

Jake Casey brukar själv inte följa med ut men hoppas att det kan ge resultat.

– Jag vill så gärna få bevis för att ufon faktiskt existerar, oavsett om det är jag eller någon annan som får fram bevisen. Inom de närmsta åren tror jag att vi kan resa mellan galaxerna, vilket kommer göra det lättare.

”Jag tror inte att de är ute efter oss, men jag skulle hata att upptäcka att jag haft fel.”

Tror du att vi får svar under din livstid?

– Min förhoppning är att någon som sitter på inside information och bevisning skulle läcka det till någon som Wikileaks.

Så sent som i januari i år släppte den amerikanska försvarsmakten 130 000 tidigare hemligstämplade sidor med ufo-iakttagelser gjorda 1940 till 1969. Ett hundratal fall klassas fortfarande som olösta men några bevis för varelser från andra planeter var det knappast frågan om. Ändå är Jake Casey övertygad om att myndigheterna döljer information.

Han hänvisar bland annat till en komplicerad matematisk formel:

– Matematiskt är det omöjligt att det inte skulle finnas aliens, säger han och tillägger att de ändå kan vara svåra att upptäcka.

– De kanske åker på safari och kollar roliga figurer på andra planeter men jag tror inte de är så intresserade om det inte är en viktig milstolpe på jorden, som när vi började utveckla kärnkraft, vilket förklarar varför de var här under den tiden.

I första hand är de nog intresserade av vetenskapliga anledningar, ”möjligtvis också av vår konst och musik”, säger han.

– Jag tror inte att de är ute efter oss, men jag skulle hata att upptäcka att jag haft fel.

Geos reporter Anne-Sofie Näslund och fotograf Axel Öberg i ”ufo-staden” Roswell.