9 punkter: Detta avgör USA-valet 2016

Höstens presidentval står mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Detta talar för Hillary Clinton – och detta talar för Donald Trump i USA-valet 2016.

DETTA TALAR FÖR DONALD TRUMP

1. Trump lockar väljare som inte brukar rösta

Han har engagemanget bland väljarna. En vedertagen sanning i USA är att vinnaren är den som får flest människor som annars inte skulle ha röstat att gå till vallokalerna. Det var till exempel en viktig förklaring till Obamas framgång för åtta år sedan. Donald Trump har varit extremt bra på att engagera sina väljare. Jag har träffat människor på hans events som säger att de aldrig tidigare röstat – men nu är ute och kampanjar för miljardären.

 

2. Donald Trump – outsidern mot etablissemanget

Föraktet för ”etablissemanget”. En sak som faktiskt förenar Bernie Sanders och Donald Trump är att de ses som "outsiders". Det vill säga någon som inte är en del av den politiska eliten i Washington. Amerikanerna är så otroligt trötta på politiker och efterfrågar förändring – vilket knappast är det som Hillary Clinton förknippas mest med.

 

3. Trump lämnade primärvalen före Clinton

Hillary Clinton är fortfarande fast i primärvalsträsket. Trots senaste uppgifterna om att Hillary Clinton redan nu har fått ihop tillräckligt många delegater för att ta hem nomineringen vågar hon inte tror att det är över och skrev i går att hon var ”smickrad men fortfarande hade flera viktiga delstater kvar att vinna”. Samtidigt har Donald Trump gått vidare och kan nu helt fokuserar på att vinna över demokratiska väljare eller de som ännu inte bestämt sig. Och för all del – på att attackera Hillary Clinton.

 

4. Donald Trumps lögner spelar inte så stor roll

Folk litar inte på Clinton. Det kan tyckas osannolikt att det sägs om henne och inte Trump som enligt Pultizer Price-vinnaren Politifact ertappats med rena lögner betydligt fler gånger. Det brukar dock inte spela så stor roll för Trumps väljare. Få väljare är så benägna att ha överseende med lite lögner som Trumps. Många gånger säger de bara att Trump måste ha blivit felciterad. Bernie Sanders-väljarna Benjamin och Julia Apple sa i går till Expressen att de ”inte tror att Hillary ljuger om allt, men att hon hela tiden har en agenda och strategi”. En vanlig uppfattning är att Hillary Clinton är karriärist som inte har väljarnas bästa för ögonen. Republikanerna tar gärna upp Benghazi som exempel när det pratar om bristen på trovärdighet. Dessutom pågår FBI-utredningen om hennes privata e-mailserver, vilket bidragit till bilden att hon har saker att dölja.

 

DETTA ÄR DONALD TRUMP

Namn: Donald John Trump.
Ålder: 69.
Parti: Republikanska partiet.
Föddes i: New York.
Familj: Gift med ex-modellen Melania Trump, 46. De har tillsammans sonen Barron, 10. Trump har ytterligare fyra barn från sina två tidigare äktenskap.
Bor: På de tre översta våningarna av Trump Tower i New York, med utsikt över Manhattan och Central Park. Bostaden är utsmyckad med guld och marmor.
Politisk bakgrund: Ingen alls egentligen, även om han flera gånger genom åren sagt att han skulle ställa upp i presidentvalet. När han 2015 faktiskt meddelade att han inledde sin kampanj var det få som tog honom på allvar.
Karriär: Har gjort sig känd som en av USA:s mest kontroversielle affärsmän och miljardärer. Grunden till fastighetsimperiet lades av pappa Fred, som blev förmögen på att hyra ut lägenheter till låginkomstagare i bolaget Elizabeth Trump and Son. Efter att Donald Trump tog över såg han till att namnet Trump spreds över hela USA, genom hotell och casinon bland annat. Han har också gjort sig också känd för frasen "You're fired" i reality-såpan "The Apprentice".
Kampanjen: Inleddes 16 juni 2015 med orden: "Jag ska bli den störste jobb-presidenten som gud någonsin har skapat. Det ska jag säga er. Jag ska ta tillbaka jobben från Kina, från Mexiko, från Japan, från så många platser... Jag ska ta tillbaka våra jobb och jag ska ta tillbaka våra pengar."

Övrigt: Donald Trump dricker inte alkohol efter att hans bror dog till följd av alkoholism.

Visa merDölj

 

 

DETTA TALAR FÖR HILLARY CLINTON

1. Hillary Clinton leder just nu

Hon leder mätningarna. Enligt RealClear Politics som regelbundet sammanställer de senaste opinionsmätningarna har Hillary Clinton just nu 44 procent mot Trumps 42. Men sådant kan ändras snabbt. (Och faktum är att Bernie Sanders har fått högre siffror i motsvarande mätningar när det stått mellan honom och Trump.)

 

2. Hillary Clintons rutin

Hillary Clinton har erfarenheten. Donald Trump brukar med en dåres envishet hävda att Hillary Clinton inte är kvalificerad att bli president. Men oavsett vad man tycker om hennes politik – få presidentkandidater har varit lika välmeriterade som hon. Hon har varit utrikesminister, First Lady och mångårig senator. Donald Trump är överhuvudtaget inte politiker och saknar helt denna politiska erfarenhet. Det kommer väljarna snart att inse och söka sig till ett mer säkert kort, menar många.

 

3. Hillary Clinton har tydligare sakpolitik

Hillary Clinton kommer vinna debatterna – när det kommer till sakpolitik. Kanske. Det är åtminstone så det har sagts. Trump är känd för att säga att han ska göra allt ”great again” men i ärlighetens namn har han hittills inte kommit med särskilt konkreta förslag och lyckats ducka många tuffa sakpolitiska frågor. Hillary Clinton är ett debattproffs och kommer utnyttja sin erfarenhet till max, särskilt när det handlar om utrikespolitik där Trump är betydligt svagare.

 

4. Trumps många skandaler

Det finns – trots allt – saker som kan skada förtroendet även för Trump. Hans eget Trump University är under utredning, utbildningen anklagas för att vara ett enda stort och dyrt luftslott och före detta studenter har stämt skolan för att få tillbaka sina pengar. Trump har också vägrat lämna ut sina deklarationer vilket är kutym för presidentkandidater, något som självklart väckt frågor kring vad han har att dölja. Själv skyller han på att deklarationerna är under granskning men amerikanska skatteverket har sagt att han ändå kan publicera dem – om han bara vill.

 

5. Hillary Clintons stöd av minoritetsgrupperna

Trump har förhållandevis lågt stöd bland kvinnor och minoritetsgrupper. Hans kvinnofientliga och rasistiska uttalanden märks av i flera demografiska väljargrupper där Hillary Clinton tvärtemot haft ett historiskt starkt stöd. Clinton har under valrörelsen lagt mycket krut på att vinna röster bland kvinnor, och hon har vunnit stort över Sanders i de flesta delstater med många afroamerikanska väljare. Hon har också flera gånger fördömt Trumps uttalanden om att bygga en mur mot Mexiko och deportera de som kommit till landet illegalt, eller hans utspel om att porta alla muslimer.

 

DETTA ÄR HILLARY CLINTON

Namn: Hillary Rodham Clinton.
Ålder: 69.
Parti: Demokratiska partiet.
Föddes i: Chicago.
Familj: Maken Bill, 69, (tidigare president), dottern Chelsea, 36, hennes make Marc, 38, samt barnbarnet Charlotte, 1.
Bor: Äger tillsammans med maken flera fastigheter. Det som beskrivs som hemma är huset i Chappaqua, New York. Det köptes efter att paret lämnat Vita Huset och inför Hillary Clintons första senatskampanj för 16 år sedan.
Politisk bakgrund: Hillary Clinton är redan en politisk tungviktare med posten som USA:s utrikesminister mellan 2009-2013 i bagaget. Hon var även senator för New York 2001-2009. Hon försökte bli president även 2008 men föll då mot Barack Obama.
Karriär: Innan maken blev president och paret flyttade till Washington D.C. hade Hillary Clinton en mycket framgångsrik karriär som advokat. Hon studerade först juridik vid Yale University och blev 1979 den första kvinnliga partnern i advokatbyrån Rose Law Firm.
Kampanjen: Inleddes 12 april 2015, med orden: "Ni fick vårt land på fötter. Nu är det tid, tid för er att säkra vinsten och gå vidare. Och vet ni vad? Amerika kan inte lyckas om inte ni lyckas. Det är därför jag vill bli USA:s president."
Övrigt: Vann en Grammy 1997 för ljudboksversionen av boken "It Takes a Village".

Visa merDölj