Agentens mystiska presidentvalkampanj som utmanar Trump: "Otroligt erfaret team"

Foto: / AP VIRGINIAN-PILOT

Den före detta CIA-agenten blev namnet på allas läppar i måndags, när det stod klart att han tänker utmana Hillary Clinton och Donald Trump om presidentposten.

Som oberoende kandidat, med tre månader kvar till valet, jobbar Evan McMullin i motvind från början. Men under veckan har stor optimism genomsyrat hans mediala framträdanden.

– Jag har en kampanjmanager och ett team som växer väldigt snabbt. Intresset för vår kampanj har varit enormt på alla nivåer, från volontärer till donatorer och även bland kommunikationsexperter. Det har varit fantastiskt, säger McMullin till ABC News.

Precis som många amerikaner hoppades jag att någon skulle kliva fram för flera månader sedan.
Evan McMullin ställer upp i presidentvalet.

Det är annars en ganska okänd person som nu ska ge sig in och slåss med de två jättarna från demokraterna och republikanerna.

Den 40-åriga kandidaten kommer från Utah och skulle, om han väljs till president, bli den yngsta att inta ämbetet någonsin. Men trots sin ringa ålder har han hunnit med att uträtta mycket i sitt liv.

Efter att ha utbildat sig inom juridik och företagarverksamhet volontärarbetade han i början av 2000-talet i Jordanien via UNHCR, FN:s flyktingorgan. Strax därefter kom han i kontakt med CIA, och arbetade för underrättelseorganisationen i tio års tid. McMullin arbetade för CIA:s räkning mycket utomlands med frågor som rörde kontraterrorism och informationsinsamling.

Efter detta har han även arbetat för investmentbanken Goldman Sachs under två års tid och på senare tid har han agerat rådgivare åt kongressens utrikespolitiska kommitté.

Många republikaner hoppades på att oberoende Michael Bloomberg skulle ställa upp i valet – men han sa nej och gav Hillary Clinton sitt stöd.
Foto: Thibault Camus / AP/ TT

Trots den gedigna karriären var det som sagt en för många okänd person som klargjorde att han vill bli USA:s nästa president.

Twitter hade han, innan måndagen, strax över hundra följare – en siffra som under torsdagen hade växt till 37 400.

För ABC har Evan McMullin berättat hur det kommer sig att han nu kandiderar.

Hillary Clinton och Donald Trump har fått en ny motståndare.
Foto: Andrew Harnik / AP/ TT

– Precis som många amerikaner hoppades jag att någon skulle kliva fram för flera månader sedan. Jag kände nyligen att tiden höll på att rinna ut och förstod att ingen annan förberedde sig för detta. Jag kände att det var någonting som krävdes, sade han efter att beskedet hade offentliggjorts.

Jag har haft flera konversationer med folk som har varit starkt emot Donald Trump under en längre tid.

Spekulationerna kring en oberoende kandidat har varit många under primärvalrörelsen, inte minst i republikanska kretsar efter att det stod klart att Donald Trump skulle vinna deras kandidatur.

Ett namn som tidigt figurerade var New Yorks förra borgmästare Michael Bloomberg, mycket tack vare att han teoretiskt sett hade kunnat finansiera sin egen kampanj. Men i mars tog Bloomberg död på alla rykten om att han skulle kandidera.

Exakt vilka som står bakom Evan McMullins kandidatur är än så länge något oklart. Där finns inslag av folk som tidigare arbetat med republikanska valkampanjer, och McMullin medger att idén att kandidera delvis kom från annat håll.

– Någon kom fram till mig och framförde idén. Och jag har haft flera konversationer med folk som har varit starkt emot Donald Trump under en längre tid. Till slut valde jag att ta steget, säger McMullin till ABC News.

Han ville själv inte berätta vilka personer som lade fram idén, men tillade att det varken rörde sig om kongressens talman Paul Ryan eller förra presidentkandidaten Mitt Romney, som båda har varit starka motståndare till Donald Trump.

Eftersom Evan McMullin har en klart begränsad tid inom politiken bakom sig är det för många oklart vad han vill åstadkomma.

Mitt Romney, som fortfarande vägrar ge sitt stöd till Trump, och Paul Ryan, som motvilligt står bakom Trump, ska inte ligga bakom kampanjen.
Foto: M. Spencer Green / AP

I Bloomberg Politics berättar han om sina tankar kring några av de större frågorna. Bland annat får han frågan hur han ser på Högsta domstolens beslut om att tillåta samkönade äktenskap.

– Som medlem av kyrkan tror jag på det traditionella äktenskapet mellan en kvinna och en man. Men samtidigt respekterar jag domstolens beslut och känner att vi bör gå vidare. För mig handlar det om min tro, men min tro är inte allas tro, säger McMullin.

När frågorna gick över till att handla om IS och terrorism menade den förra CIA-agenten att man behöver en helt ny strategi för att besegra terrororganisationen, och att president Barack Obama inte har lyckats på det området.

Många personer har missförstått den här processen.

Med tre månader kvar till valet är det inte bara tidsbristen och det, förhållandevis, anonyma namnet som talar emot Evan McMullin.

Flera amerikanska medier var under veckan snabba med att rapportera om att tiden för att registrera sig som kandidat på röstsedlarna har gått ut i flera stater för ett bra tag sedan. Mer än hälften av alla stater har redan stängt registreringen.

Men McMullin misströstar inte.

Donald Trump.
Foto: Evan Vucci/AP TT NYHETSBYRÅN

Han är trots detta övertygad om att hans namn kommer att finnas på röstsedlar i samtliga stater när det är dags i november.

– Många personer har missförstått den här processen. Det finns många sätt att få in sitt namn på röstsedlarna, och vi ser över samtliga, säger han till CNN.

Ett sätt, som flera amerikanska medier har rapporterat om, är att helt enkelt stämma de stater vars registrering man anser har stängt alltför tidigt.

Enligt hemsidan Ballot-Access, som bevakar just röstlistorna i alla stater, rör det sig främst om stater med deadline i juni, såsom Texas, Illnois, Indiana och North Carolina. I flera andra stater har en så pass tidig deadline redan förklarats strida mot konstitutionen.

Jag har ett otroligt erfaret team som har sett över det här under flera månader.

Evan McMullin, vars kampanj kommer att utgå från Salt Lake City, berättar att man har utrett alla tänkbara möjligheter. Tillsammans med gamla erfarna kampanjarbetare från det Republikanska partiet har man kommit fram till hur man ska lösa problemet, och optimismen går nästan att ta på.

– Jag har ett otroligt erfaret team som har sett över det här under flera månader. Vi kommer att vara på ett större antal röstlistor landet runt i november. Vi hoppas till och med att kunna finnas med på alla 50, säger McMullin till NBC:s "Morning Joe".