Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

9 frågor och svar om Obamas Kubaresa

När president Barack Obama under söndagen anländer till Kuba skrivs historia. Men resan – drygt ett år efter att relationerna återupptogs – är kontroversiell.

I kategorin Världspolitik

1/ Varför reser Obama till Kuba nu?

Resan är ett naturligt steg i processen för att normalisera relationen mellan USA och Kuba. Den processen inleddes redan i december 2014 av president Obama och president Castro. Obama sade då att han inte var säker på om han skulle resa till Kuba eller inte. När Obama mötte president Castro i FN förra året uttalade han dock en önskan om att få besöka landet innan han avgick som president.

Experter menar att det är viktigt för Obama att besöket genomförs görs nu för att han under sin sista tid som president ska ha möjlighet att skynda på processen han inlett.

Obama anländer på söndagen. Foto: Joe Raedle / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA

2/Vad har hänt redan i processen?

I juli förra året öppnade länderna återigen sina ambassader i respektive land. Direkta telefonförbindelser har återupptagits, liksom direkt postgång mellan länderna – det första postflyget gick i onsdags, bland annat med ett brev till president Obama. USA har dessutom inlett arbetet med att förbättra tillgång till amerikanska banker och amerikanska dollar för kubanerna.

Kuba har även strukits från USA:s lista över terroristländer.

Turistresor till Kuba är fortfarande förhindrade genom USA:s handelsembargo, som kräver ett kongressbeslut för att förändra. Det är inte sannolikt nu med tanke på att Republikanerna, som har övertag i kongressen, vägrar att gå med på detta.

Amerikanska och Kubanska flaggor syns lite varstans i Havanna. Foto: Paul Hennessy / POLARIS POLARIS IMAGES

3/ Varför är det här besöket speciellt?

Dels för att det är en viktig milstolpe i processen med återupptagna kontakter mellan länderna. Men också för att Obama blir den första amerikanske president som besöker Kuba sedan Calvin Coolidges skepp lade till i Kuba 1928. Harry Truman stannade till under en kryssning 20 år senare, men höll sig på avstånd inom den amerikanska flottbasen vid Guantanamo Bay.

Havannas invånare väntar på den historiska dagen. Foto: Rebecca Blackwell / AP

4/ Vilka följer med på resan?

Obama reser med hela sin familj, hustrun Michelle och döttrarna Sasha och Malia. Dessutom är flera amerikanska affärsmän med på resan eftersom USA vill förbättra möjligheterna att öka handelsutbytet med Kuba.

Förberedelser inför statsbesöket. Foto: Rolando Pujol / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

5/ Vad händer under besöket?

Efter ankomsten till Kuba under söndagen ska Obama och resten av familjen besöka gamla Havanna och katedralen, med kardinal Jaime Ortega som värd. Ortega spelade en viktig roll i förhandlingarna mellan länderna som ledde till att de diplomatiska relationerna återupptogs.

Under måndagen ska Obama och Raul Castro ha sitt officiella möte då en av de viktiga punkterna på Obamas agenda uppges vara mänskliga rättigheter.

Under kvällen hålls statsmiddag i Revolutionspalatset.

Den mest omtalade punkten under besöket sker på tisdag då Obama ska tala till det kubanska folket.

Under tisdagen möter den amerikanske presidenten också människorättsaktivister och andra som är kritiska till Castros regering för att avsluta med att gå på baseball och uppvisningsmatch mellan Kubas landslag och Tampa Bay Rays.

När besöket är över reser Obama vidare till Argentina och Buenos Aires.

Gatukonst med nya inslag. Foto: Rebecca Blackwell / AP

6/ Träffar Obama även Fidel Castro?

Vita huset har bara bekräftat att Obama ska träffa president Raul Castro, den yngre brodern till Fidel Castro. Det finns inget möte inplanerat med den 89-årige tidigare kommunistiske diktatorn som lämnade makten 2008. Enligt Vita Husets säkerhetsrådgivare Ben Rhodes har varken USA eller Kuba försökt få till ett sådant möte.

Dona Navarrete med de två flaggorna. Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

7/ Vad är känt om Obamas tal på tisdag?

Obama håller ett tal till det kubanska folket på den stora teatern i Havanna, National Theater of Cuba, som man hoppas även ska visas i direktsändning på kubansk tv, något Vita Huset inte har bekräftat. När Obama 17 december 2014 meddelade att de diplomatiska förbindelserna med Kuba skulle återupptas sändes det direkt på Kubas statstelevision. Enligt Vita Huset väntas Obama tala om den komplicerade bakgrunden till ländernas relation, visionen han har för ländernas framtida samarbete och hur det kubanska folket kan få ett bättre liv i framtiden.

Amerikanska medier har beskrivit talet som ett mycket noga förberett sådant.

Havanna i veckan: De amerikanska inslagen är tydliga. Foto: Desmond Boylan / AP

8/ Är alla för hans Kubaresa?

Opinionsundersökning har visat att en majoritet av amerikanerna, inklusive kuban-amerikaner, står bakom de återupptagna diplomatiska relationerna mellan länderna. Även bland kubanerna finns en stor majoritet som menar att Kuba tjänar på bättre relationer till USA.

Men Obamas försoningsresa möter stark kritik, inte minst från republikanskt håll. Den vanligaste kritiken gäller att Obama går med på ett statsbesök under tiden som Castro-familjen fortfarande är vid makten.

Den konservative republikanske talmannen i representanthuset Paul Ryan har understrukit att Castro-regimen har gjort sig skyldig till ett stort antal brott mot mänskliga rättigheter och menar att det är tveksamt om Obamas samtal kommer att handla så mycket om reformer. Även de två republikanska senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio, båda med kubansk bakrund, har fördömt besöket och menar att Obama inte kan förändra regimen men trots det kommer att stödja den.

Barberaren Hector Oliva Buides flaggar. Foto: Rebecca Blackwell / AP TT NYHETSBYRÅN

9/ Vad händer efter besöket?

Handelsembargot kommer som sagt att finnas kvar för nu och inget tyder på att det kommer att hävas under Obamas sista tid vid makten. Men flera förbud har redan hävts och tidigare hinder har stoppats. Bara den senaste veckan har USA öppnat för att medborgare ska kunna resa på egen hand till Kuba. Det ska också inledas färjeturer mellan Kuba och USA. Antalet flyglinjer mellan länderna väntas senare i år uppgå till drygt 100 per dag. Just nu behandlas ansökningar från American Airlines som vill utföra dessa flighter.

En annan fråga som återstår är hur Kuba ställer sig till landets egna hinder i kontakterna med USA. Det rör bland annat om amerikanska företag ska kunna ha arbetskraft i landet, eller om de ska tvingas anställa via kubanska staten.

Obama på tröjan – som en rockstjärna. Foto: Desmond Boylan / AP