Bilderna är tagna på samma plats, 2011 respektive 2014.

Bilderna är tagna på samma plats, 2011 respektive 2014.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

800 dagar av torka

16 miljoner simbassänger – så mycket vatten skulle behövas för att ta Kaliforninen från torka till normala förhållanden.

I kategorin Världsmiljö

EUGENE, OREGON.

Allt fler och allt större skogsbränder. En bergskedja utan snö. En jordbruksindustri i fritt fall och för lite vatten för att fritt kunna duscha, tvätta och diska.

Städer som ändrar färg från grönt till brunt.

Torkan i Kalifornien gör 39 miljoner människor varse om hur klimatförändringarna påverkar vår nutid. En ännu större fråga är vad Kalifornien har för framtid.

 

I dag har Kalifornien befunnit sig i svår torka i 800 raka dagar. Mer än två år.

Som svårast är den i East Porterville, en stad mitt mellan Los Angeles och San Francisco i det annars så bördiga Central Valley.

”Drygt 7 000 människor får finna sig i att ingenting händer när de öppnar kranen”

Här är över 1 000 brunnar numera för grunda för att innehålla något vatten. Vissa av dem sinade redan för 1,5 år sedan. Drygt 7 000 människor får finna sig i att ingenting händer när de öppnar kranen.

Det innebär att de är beroende av vattenleveranser till sina hem för att kunna tvätta sig och spola sina toaletter.

I Porterville åker ortsborna in till centrum, där tillfälliga badrum ställts ut på en parkeringsplats, för att hämta dricksvatten och sköta sin hygien innan de åker till jobbet.

 

Vad är orsakerna till torkan?

För lite regn och för mycket värme. Varmare och torrare vintrar har gjort att snötäckena i Sierra Nevada-bergskedjan krympt och blivit historiskt små. Denna snö är vanligtvis en av delstatens största vattenkällor. I detta nu är den obefintlig.

 

Vem använder allt vatten?

Bråk om vatten är inte något nytt i Kalifornien. Det är en dispyt som pågått i snart 100 år. Då som nu är det en konflikt mellan stad och landsbygd.

Medan stadsbor beskyller jordbruket för vattenslöseri och att vara föremål för särbehandling hävdar glesbygden att det är stadsborna som blivit för många och snor åt sig deras vatten för att sedan godtyckligt slösa bort det.

 

På ytan är det mesta att känna igen i storstäderna Los Angeles och San Francisco. Men storstadsområdena befinner sig i förändring.

Brunt är det nya grönt.

Golfbanor som, med hjälp av konstbevattning, lyser gröna i gulbruna ökenområden och prunkande parkområden, gröna gräsmattor och palmkantade boulevarder i städer där det annars knappt skulle växa något alls är på väg att bli en del av det förflutna.

”Att du ska ha en fin liten gräsmatta som vattnas varje dag, det tillhör det förflutna”

Att få sin gula gräsmatta målad grön har skapat en helt ny bransch och borgmästaren Eric Garcetti erbjuder bidrag till dem som täcker sin bakgård med konstgräs. Och folk verkar ha lyssnat på guvernören Jerry Browns ord från i våras.

– Att du ska ha en fin liten gräsmatta som vattnas varje dag, det tillhör det förflutna, sa Brown när han verkställde historiska ransoneringskrav i april i år.

 

Från och med den 1 juni 2015 till februari 2016 måste varje enskild medborgare minska sin vattenkonsumtion med 25 procent. Och hittills har målet överträffats. En jämförelse mellan maj 2013 och maj 2015 visar att Kaliforniens privatpersoner minskat sin vattenförbrukning med 29 procent.

Men om alla sköter sig är en omöjlighet att veta.

När tidningen Desert Sun i Palm Springs – en stad som knappast skulle existera utan konstbevattning – kontaktade 50 golfbanor vägrade två tredjedelar av dem svara på huruvida de följer riktlinjerna.

”Vi kan inte se och vara överallt så att få hjälp från våra medborgare är ett jättebra verktyg”

Att upptäcka och försöka sätta stopp för misstänkt vattenslöseri har blivit till en folkrörelse i torkans spår. På sociala medier känt under hashtaggen ”droughtshaming”. Det finns till och med en app med namnet Droughtshame.

Det hela går ut på att så fort man ser något som kan tolkas som vattenslöseri publicera en bild på detta och därigenom försöka få den skyldiga att skämmas och inse att man borde förändra sitt beteende.

I förra veckan tog delstatsregeringen fasta på fenomenet och lanserade en ny hemsida där vattenslöseri kan rapporteras in anonymt och därefter följas upp av myndigheterna.

– Vi kan inte se och vara överallt så att få hjälp från våra medborgare är ett jättebra verktyg. Mellan januari och juni fick vi in 8 000 klagomål, säger Terrance Davis, anställd av Sacramento stad, till CBS.

 

Extrema förhållanden har också gett upphov till extrema åtgärder. Att avsalta havsvatten och göra det tjänligt som dricksvatten är svindyrt. Kalifornien har dock inte råd att låta bli att försöka.

”Kalifornien är 41 000 miljarder liter vatten ifrån normala förhållanden just nu”

Den anläggning utanför San Diego som är på väg att öppnas har hittills kostat åtta miljarder kronor. När den tas i bruk i början av hösten ska 200 miljoner liter saltvatten bli till sötvatten varje dag.

Kalifornien är 41 000 miljarder liter vatten ifrån normala förhållanden just nu.

I bland annat Los Angeles används en annan innovation: ”Skuggbollar”. Svarta plastklot som dumpas i reservoarer och skapar skugga för vattnet de flyter på vilket minimerar avdunstning.

I veckan hälldes de sista av 96 miljoner bollar ned i en av Los Angeles vattenreservoarer.

 

Samtidigt ser en tillfällig räddning ut att vara på väg.

El Niño, den uppvärmning av ytvattnet i östra Stilla havet som återkommer var fjärde till sjunde år, ser ut att bli särskilt kraftfull i år. På den amerikanska västkusten innebär det framför allt nederbörd och kraftiga oväder.

Historiskt sett i Kalifornien: 150 till 200 procents ökning av regn under senhösten och den tidiga vintern.

”Det tar år att hamna i en torka av denna dignitet och det kommer krävas många regnstormar och år för att ta sig ur den”

Enligt den amerikanska myndigheten NOAA råder 80 procents sannolikhet för att El Niño kommer att vara ända till våren 2016.

I delstatens reservoarer finns bara vatten för ytterligare ett år. Att El Ninõ bjuder på ymniga skyfall är att se som en nödvändighet.

– Det tar år att hamna i en torka av denna dignitet och det kommer krävas många regnstormar och år för att ta sig ur den, säger Nasa-hydrologen Jay Famiglietti.

 

Och sen då?

Trots en tillfällig räddning till hösten är många forskare övertygade om att torkan i Kalifornien kommer fortsätta – och att den kan vara början på en ”megatorka” som varar i årtionden.

Kalifornien har vid två tillfällen under de senaste 1 200 åren, långt innan européer upptäckte det, drabbats av sådana torrperioder.

Ett allt torrare landskap kan leda till ännu fler större skogsbränder än vad människorna i sydvästra USA redan är vana vid. Samtidigt ska allt mindre vatten räcka till de 40 miljoner kalifornier som ständigt blir fler och till en jordbruksindustri som bland annat odlar 90 procent av tomaterna, 91 procent av citronerna och 96 procent av broccolin som konsumeras i USA.

Här uppstår också den stora krocken mellan människor och marknad. Medan det klokaste att göra för enskilda invånare i Kalifornien är att försöka konservera det vatten som finns och få det att räcka till så många som möjligt är marknadens inställning den motsatta.

”Här uppstår en investeringsmöjlighet där riskkapitalister och banker just nu flockas kring möjligheten att vinna racet om det vatten som fortfarande finns kvar”

Vatten är en bristvara och bristvaror är värdefulla.

Jordbruket omfattas heller inte av de ransoneringskrav som utfärdades av guvernören Jerry Brown i april.

Här uppstår en investeringsmöjlighet där riskkapitalister och banker just nu flockas kring möjligheten att vinna racet om det vatten som fortfarande finns kvar – och därmed slå ut konkurrensen.

James Famiglietti på Nasa är en av dem som blir kontaktad för att ge råd om hur man kan slå mynt av den kaliforniska vattenbristen.

– Jag svarar helst inte. Jag vill inte uppmuntra någon att göra en kortsiktig investering som slukar en massa vatten, säger han till NPR.

Jordbruket använder 80 procent av det vatten som konsumeras av människor i Kalifornien. När smältvatten från bergen inte längre finns får de leta under jord. En normaldjup brunn hos en jordbrukare i Kalifornien var fram till nyligen drygt 60 meter djup. Nu borras brunnar så djupa som 500 meter med utrustning avsedd för oljebranschen.

Väntetiden för att anlita en borrfirma är över ett år.

Ovan jord är det dessutom, ironiskt nog, de allra värsta vattenslukarna i det kaliforniska jordbruket som genererar de högsta vinsterna:

Nötter som mandlar, och framför allt pistaschnötter.

Vinsten är den tiodubbla i jämförelse med många andra grödor när nötterna plötsligt är svårare att odla samtidigt som länder som Kina och Indien fått smak för dem. Men för en enda nöt krävs närmare fyra liter vatten.

Köttbönder i några av delstatens torraste områden är än mer klandervärda. För 30 gram nötkött går hundratals liter vatten åt.

 

Så hur länge kan jordbruket fortsätta jaga det vatten som fortfarande finns? Och hur länge räcker det åt invånarna i USA:s folkrikaste delstat?

Klart är att jordbruksindustrin inte kommer kunna fortsätta odla vad som helst var som helst särskilt länge till. Klart är också att 39 miljoner människor inte kommer kunna fortsätta leva på samma sätt på platser där det egentligen knappt finns något vatten.

Eller som klimatologen Noah Diffenbaugh vid Stanforduniversitetet konstaterar:

– Kaliforniens vattensystem byggdes upp i ett gammalt klimat. Sanningen är den att vi lever i ett nytt klimat.

 

Källor: Time, Vox, SMHI, USDA, NPR, al-Jazeera, Los Angeles Times, Desert Sun, New York Times, Discovery News.