Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

509 dödliga polisskjutningar bara i år: Nu växer vreden i USA

Den här texten skrevs innan pågående nyhetshändelse där fem poliser sköts ihjäl i Dallas – läs mer här.


Inom loppet av 48 timmar sköts två svarta män till döds av polis i USA.

Philando Castiles flickvän livesände på Facebook hur han låg döende i sin bil med polisens vapen riktat mot sig och timmar tidigare fick hela världen se hur en fasthållen Alton Sterling sköts i bröstet med tre skott.

Polisbrutalitet är ett nationellt samtalsämne i USA – där 509 dödliga polisskjutningar skett hittills i år – och nu blossar ilskan och frustrationen upp på nytt.

Michael Brown i Ferguson. Freddie Gray i Baltimore. Eric Garner i New York.

Strax efter midnatt den 5 juli. Baton Rouge, Louisiana, skrevs nästa namn in på listan över uppmärksammade polisskjutningar i USA: Efter en ordväxling mellan två poliser och 37-årige Alton Sterling brottas han ned på marken. På de filmer som nu setts över hela världen hörs polisen säga att Sterling är beväpnad, något som inte bekräftas av bilderna, varpå den polis som står lutad över honom skjuter honom i bröstet upprepade gånger.

Jag sa till polisen att han hade licens för sitt vapen. Efter det började han skjuta.

Dagen därpå. St. Paul, Minnesota: Philando Castile, 32, och hans flickvän Diamond Reynolds stoppas av polis i sin bil på grund av en trasig baklykta. Minuter senare skjuts han med flera skott. Flickvännen började sända det inträffade live på Facebook kort efter skottögonblicket. Reynolds ska ha sagt till polisen att han hade ett vapen i bilen och sträckt sig mot sin ficka, enligt flickvännen för att visa sitt körkort, när han sköts.

– Jag sa till polisen att han hade licens för sitt vapen. Efter det började han skjuta, säger Reynolds.

”Snälla, säg inte att han är död, snälla, säg inte att min pojkvän är död”, hörs hon på videon upprepa i desperation där hon sitter intill sin skjutne pojkvän i bilen.

Alton Sterling, 37, hölls fast på marken när han sköts upprepade gånger i bröstet av polis.
Foto: Handout/Reuters
Philando Castile sköts med flera skott efter att ha stoppats för att ha kört med trasig baklykta.

Ovan nämnda händelser är inte nya företeelser. Men de utspelar sig nu mitt framför våra ögon. De fångas på film och sprids via traditionella och sociala medier snabbt över hela världen.

Det har öppnat den amerikanska allmänhetens ögon för hur ofta och på vilket sätt människor skjuts till döds av polis i landet – och det faktum att minoriteter, och framför allt afroamerikaner, är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Debatten om polisbrutalitet är tätt sammanflätad med frågorna om vapenvåld och landets kriminalvård.

De uppmärksammade dödsskjutningarna har under de senaste åren tagit allt större plats i amerikansk politik och bland annat gett liv åt medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter som genom aktivism och demonstrationer skaffat sig utrymme under det gångna årets valkampanjer.

Debatten om polisbrutalitet är tätt sammanflätad med frågorna om vapenvåld och landets kriminalvård.

"Black Lives matter", "Svarta liv räknas", skanderades av demonstranter i Baton Rouge, Lousiana, efter de nya skjutningarna i USA.
Foto: Gerald Herbert/AP

– Det finns specifika problem i afroamerikanska områden som inte inträffar i andra områden, sa president Barack Obama i fjol.

FALLEN SOM GJORT POLISBRUTALITET TILL ETT NATIONELLT SAMTALSÄMNE I USA

MICHAEL BROWN

Den 9 augusti 2014 skjuts den 18-årige Michael Brown till döds i Ferguson, Missouri. Han är obeväpnad och hans död leder till högljudda och också våldsamma demonstrationer över hela USA. I spåren av skjutningen bildas medborgarrättsorganisationen Black Lives Matter som gjort polisbrutalitet till sin huvudfråga.

Polisen som sköt Michael Brown har friats från brottsmisstankar.


ERIC GARNER

"Jag kan inte andas", sa Garner elva gånger innan polisen släppte greppet om honom den 17 juli 2014. 43-åringens sista ord blev en symbol för den efterföljande proteströrelsen och trycktes bland annat upp på t-shirts som bars av en rad kända basketspelare inför matcher i NBA. De inblandade poliserna står fortfarande under utredning.


FREDDIE GRAY

25-årige Freddie Gray grips av polis i Baltimore, Maryland för olaga knivinnehav den 12 april 2015. På väg till arresten utsätts han för grovt våld i en polisbuss. Något han dör i sviterna av sju dagar senare. Kraftfulla protester följer.
Tre av de sex poliser som var inblandade i händelsen riskerar att dömas för dråp.

Vad han bland annat syftade på:

2012 var det i 31 procent av fallen en svart amerikan som sköts till döds av polis i samband med ett gripande. En grupp som utgör 13 procent av landets befolkning. Mellan 2010 och 2012 löpte en svart amerikansk tonåring en 21 gånger större risk att bli skjuten och dödad av polis än en vit tonåring. Afroamerikaner lever i större utsträckning i socialt utsatta områden med högre brottsantal och mer intensiv polisnärvaro än andra platser.


En studie vid University of Colorado pekar också på möjligheten att poliser är mer benägna och snabba att öppna eld mot svarta amerikaner än andra – något poliser gjorde i den videosimulator som studien använde sig av.

Vi i Minnesota måste inse att den här sortens rasism existerar. Att bli skjuten med fyra-fem skott i sin bil är bortom all rimlighet.

Den sammantagna konsekvensen är en spänd relation mellan polis och medborgare med större misstänksamhet från båda parter. I ett land där vapentillgången är mycket stor, och det i många delstater är lagligt att offentligt bära ett dolt skjutvapen blir utgången ofta dödlig.

Philando Castiles flickvän Diamond Reynolds livesände den brutala skjutningen på Facebook.
Foto: Diamond Reynolds/AP
Diamond Reynolds, flickvän till Philando Castiles som sköts till döds av polis när han satt i sin bil, skriker ut sin sorg.
Foto: Jim Mone/AP

Under 2015 års första 24 dagar sköt amerikansk polis ihjäl 59 personer. Fler än polis i Storbritannien skjutit till döds under de senaste 24 åren.

Hittills i år har 509 personer skjutits till döds av amerikansk polis. 24 procent av dem afroamerikaner.

– Vi i Minnesota måste inse att den här sortens rasism existerar. Att bli skjuten med fyra-fem skott i sin bil är bortom all rimlighet, sa Minnesotas guvernör Mike Dayton efter skjutningen av Philando Castile.

Sandra Sterling, moster till Alton Sterling som sköts ihjäl av polis, tröstas.
Foto: Gerald Herbert/AP

I bland annat New York pågår reformer av så kallade ”stop and search”-lagar där polisen har möjlighet att stoppa och visitera vem som helst på offentlig plats. Trenden över hela USA är att minoriteter är klart överrepresenterade i ”stop and search”-statistiken.

Ett förfarande som bidragit till att närmare sju procent, en av 15, av alla svarta män i dag sitter i fängelse i USA, ett land som spärrat in en större andel av sin befolkning än något annat land i världen.

POLISSKJUTNINGAR I USA I SIFFROR

Antalet polisskjutningar med dödlig utgång i USA har hittills ökat jämfört med i fjol. 2015 var de totalt 990 stycken.

Under 2016 års första sex månader var de 509 stycken.

Svarta amerikaner är konsekvent överrepresenterade i statistiken och har i år varit dödsoffer i 24 procent av fallen.

Afroamerikaner utgör knappt 13 procent av USA:s befolkning.

Fler än hälften av dem som sköts av polis i fjol var beväpnade med skjutvapen. Färre än 10 procent var obeväpnade.

Källor: Washington Post/Vox

I städer som Chicago och Baltimore, där LaQuan McDonald och Freddie Gray dött av polisens våld, pågår omfattande reformer av framför allt översyn och utökad användning av kameror.

Är det en lång och hård strid? Absolut. Vi har inte vunnit än.

Washington Post har i 542 fall i år begärt att få ut polisens handlingar efter skjutningar runtom i USA. Hittills har 172 av dem beviljats.

Anhöriga till offer så väl som politiker och de som tågade i Minnesota och Louisiana i går för att sörja och protestera är djupt kritiska mot bristen på insyn i polisens arbete – och det faktum att dödsskjutningar sällan leder till fängelsestraff för enskilda poliser.

– Är det en lång och hård strid? Absolut. Vi har inte vunnit än. Men över tid och med uthållighet kommer vi få rättvisa en dag, säger Derrick Foward vid medborgarrättsorganisationen NAACP.

Porsche McCullough förlorade sin kusin efter ett polisingripande som slutade med att kusinen sköts:

– Jag känner inte att förändringen är på väg. Människor är trötta. Trötta på att se svarta människor skjutna, fattiga människor skjutna, människor med drogproblem skjutna, säger hon till Washington Post.


I det genompolariserade USA sker den offentliga debatten kring frågan om polisvåld – precis som klimatfrågan, arbetslösheten och vapenfrågan – mellan två läger som skiljs åt av en avgrundsdjup åsiktsklyfta.

Mängden våldsbrott i USA har i själva verket minskat kraftigt sedan mitten av 1990-talet.

Den är tydlig inte minst i det pågående racet mot Vita huset.

Den Republikanske presidentkandidaten Donald Trump kallar Black Lives Matter-rörelsen för ”trubbel”. Vid upprepade tillfällen under det gångna året har han tagit ställning i frågan genom att med breda penseldrag lovorda den amerikanska poliskåren.

Trump föreslår att utöka polisens självstyre:

– Vi måste ge makt och styrka tillbaka till polisen. De måste få tillbaka kontrollen över den här brottsvågen och dödandet vi har i landet, sa han i NBC:s ”Meet the Press” i februari.

Mängden våldsbrott i USA har i själva verket minskat kraftigt sedan mitten av 1990-talet.

”Vi måste ge makt och styrka tillbaka till polisen. De måste få tillbaka kontrollen över den här brottsvågen och dödandet vi har i landet”, har Donald Trump sagt.
Foto: Jason Szenes/Epa

Under ett tal i Chicago, en stad där dödligt våld i socialt utsatta områden just nu är epidemiartat med 2 000 skjutningar hittills i år, sa den Demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton:

– Vi måste reformera polisens arbetssätt och göra det så svårt som möjligt för människor som inte borde ha tillgång till vapen att få tag på dem. Det är vi skyldiga de anhöriga till unga män vars namn vi känner till alltför väl.

I USA ansvarar varje enskild stad och motsvarighet till kommun för sin egen poliskår.

Clinton har bland annat uppmanat samtliga landets poliskårer att förse sina poliser med kameror för ökad insyn i arbetet.

Nationella reformer är dock svårgenomförda. I USA ansvarar varje enskild stad och motsvarighet till kommun för sin egen poliskår.


Samtidigt som protesterna och kritiken mot polisbrutalitet fortsätter växa upplever sig stora delar av den amerikanska polisen orättvist attackerad och ifrågasatt av allmänheten och det politiska etablissemanget. Något som synliggjorts av parollen ”Blue Lives Matter”.

”Vi måste reformera polisens arbetssätt och göra det så svårt som möjligt för människor som inte borde ha tillgång till vapen att få tag på dem”, har Hillary Clinton sagt.
Foto: Andrew Harnik/AP

Detta blev bland annat tydligt när poliser från hela USA demonstrativt vände New Yorks borgmästare Bill de Blasio ryggen under en begravning för en polis som dödats i tjänsten i fjol.

Även polisen lever i en våldsammare vardag än i exempelvis Kanada och Europa. 27 amerikanska poliser dog i tjänsten 2013.

Cedric Alexander, polischef i Georgia, säger dock till CNN att en förändring måste ske:

– Vi måste titta på hur vi rekryterar både vad gäller kön och hudfärg. Och hur vi jobbar. När man kramar den där avtryckaren måste man vara ansvarig för varje kula.


Källor: Bureau of Justice Statistics, Business Insider, Vox, ProPublica, Pew Research Center, NBC News, The Guardian, Washington Post, Times-Picayune