Foto: Reuters

50 djur har dött av svält och lejon matas med mango: Så slår krisen mot Venezuelas parker

Människor lider i den ekonomiska krisens Venezuela. Så även djuren. I en park i Caracas har 50 tapirer, grisar och kaniner dött. Stora kattdjur matas med mango och pumpa i brist på kött.

I kategorierna Världsekonomi,Världshälsa ochVärldspolitik

Den ekonomiska krisen i Venezuela, som Geo tidigare berättat om, fortsätter att slå hårt mot befolkningen. Matpriserna i landet har skjutit i höjden till följd av sänkta oljepriser och en politisk plan som inte hållit måttet.

”På Caricuao-parken i huvudstaden Caracas rapporteras 50 djur ha svultit ihjäl under de senaste sex månaderna.”

Oljan står för över 90 procent av landets exportinkomster och pengar saknas nu för att kunna importera tillräckligt med förnödenheter och mat till befolkningen. Hungern breder ut sig – och häromveckan stormade hundratals kvinnor gränsen till Colombia i desperation för att köpa på sig nödvändiga varor till sig själva och sina barn och familjer.

Många djur svälter på djurparker i Venezuela, till följd av den ekonomiska krisen. På den här parken i Caracas har 50 djur dött. Foto: Sky News

Men det är inte bara människor som lider till följd av den ekonomiska krisen i det sydamerikanska landet.

”Vi gör allt som står i vår makt för att se till att vårt zoo fortsätter att fungera.”

På en av landets största djurparker, Caricuao-parken i huvudstaden Caracas, rapporteras 50 djur ha svultit ihjäl under de senaste sex månaderna.

 

LÄS OCKSÅ: Kris och kravaller: Här stormar kvinnorna gränsen i jakt på mat

 

Enligt Marlene Sifontes som är facklig företrädare för de anställda på den statliga parkförvaltningen Inparques, har vissa av djuren inte fått mat på två veckor innan de dött av svält. Hon säger att tigrar och lejon på djurparken blivit matade med mangofrukter och pumpor som kompensation för bristen på kött.

Även en elefant ska ha matats med frukt i stället för dess vanliga mat, som är stora knippen med hö, hävdar Marlene Sifontes, skriver Reuters.

Bland djuren som dött i Caricuao-parken finns enligt uppgifter tapirer, vietnamesiska grisar, kaniner och fåglar.

Åklagare har inlett en utredning för att undersöka förhållandena på parken.

Lejonen och tigrarna på Caricuao-parken i huvudstaden Caracas har matats med mangfrukter och pumpor i brist på kött. Foto: Carlos Jasso/Reuters

Även på andra djurparker i landet uppges djur lida av svält. Vid parken La Laguna i den västra delstaten Tachira har man bett lokala företag att donera grönsaker och kött till djuren.

– Vi gör allt som står i vår makt för att se till att vårt zoo fortsätter att fungera, säger Oslander Montoya, en av de ekonomiskt ansvariga vid parken till Reuters.

 

LÄS OCKSÅ: Nu är det riktigt illa i Venezuela: ölen håller på att ta slut

 

Tre djur dog för en kort tid sedan på ett zoo i Paraguana och personalen planerar att förflytta ett dussintal djur, däribland glasögonbjörnar, till en park i Merida i västra delen av landet. De sex björnarna som finns på parken äter nu bara hälften av vad de borde äta på en dag.

”Några av barnen ritade mangofrukter och bananträd. Ett barn sa att han bara ätit ris och bönor till frukost, lunch och middag.”

– Det som händer Caricuaoparken är en metafor för alla venezuelaner som lider, säger Marlene Sifontes till Reuters.

Enligt myndigheterna är det dock inte matbrist som lett till djurens död.

En björn på Caricuao-parken i Caracas. Foto: Sky News

Vilket myndigheternas nästa drag blir i kampen för att stävja den ekonomiska krisen återstår att se. Ett faktum är att människor (och ja, bevisligen även djur) lider.

Vid en katolskdriven skola i en fattig del av huvudstaden Caracas har barn satt fingret på situationen i form av teckningar. När lärarna märkte att barnen började svimma av hunger så bad de dem att ta fram ett papper och beskriva sitt senaste mål mat med en teckning.

”Det är dramatiskt, det vi går igenom nu. Vilket land kommer vi att ha om tio år?”

Några av barnen ritade mangofrukter och bananträd.

Ett barn sa att han bara ätit ris och bönor till frukost, lunch och middag.

Många av de 478 barnen hade gått utan frukost och hoppat över många mål.

Vissa åt bara bröd.

 

LÄS OCKSÅ: Politisk kris – och nu försvinner Coca-Cola

 

– Vi väntar på mat. Vi är hungriga, säger ett barn till Reuters.

– Det är dramatiskt, det vi går igenom nu. Vilket land kommer vi att ha om tio år? frågar sig skoldirektören Maria Hidalgo.

Många skyller den rådande situationen på presidenten Nicolas Maduro, som efterträdde den vänsterpopulistiske ledaren Hugo Chávez som gick bort i cancer för tre år sedan.

”Köerna till matvarubutikerna har länge ringlat sig långa vilket lett till att många av landets lummiga mangoträd, kokospalmer och papayaträd har rensats på frukt.”

Han har försökt att kontrollera situationen genom att utlysa undantagstillstånd, något som inte gett någon vidare effekt. Oppositionen har till och med krävt en folkomröstning för att få honom avsatt.

Venezuela har befunnit sig i recession sedan tidigt 2014. Landet lider av världens högsta inflation och brottligheten är hög.

Köerna till matvarubutikerna har länge ringlat sig långa vilket lett till att många av landets lummiga mangoträd, kokospalmer och papayaträd har rensats på frukt.