12 anledningar till att Seaworld tvingas backa om späckhuggarna

Foto: Julie Fletcher / AP ORLANDO SENTINEL

Kritikerna vann sin långa kamp mot Seaworld.

Tre år efter den uppmärksammade filmen “Blackfish” ska späckhuggare inte längre födas upp för att underhålla publiken.

“Seaworld har lyssnat och vi förändras. Samhället förändras och vi förändras med det”, skriver företaget i en kommentar.

Beskedet kommer efter flera års anklagelser om hur djuren behandlas.

Här är tio anledningar som tvingade Seaworld att tänka om:


Foto: Chris Park

1/ Solskador täcks över

Späckhuggarna på Seaworld tillbringar största delen av sina liv nära vattenytan utan att möjligheter att söka skydd i skuggan. Späckhuggare som lever i det vilda skulle jämförelsevis spendera 95 procent av sin tid där det finns möjlighet att hitta skugga  på havets djup. Men på Seaworld är nivån i vattentankarna för grund, vilket gör att späckhuggarna ständigt har brännskador från solen. Flera tidigare anställda på Seaworld har vittnat om att man försöker behandla djuren med hjälp av svart zinkoxid, både för att skydda mot nya solskador men också för att täcka över tidigare skador.


Foto: Nc1 / ALL OVER PRESS WENN.COM

2/ Späckhuggare “kidnappas”

Flera späckhuggare har tagits från sina naturliga livsmiljöer och skickats till Seaworld, där flera senare har dött. Den 32-åriga späckhuggaren Tilikum fångades vid en ålder av 2 år av en “sjöcowboy” och fördes senare till Seaworld för att förvaras i en betongtank.


Foto: Storms Media Group

3/ Fångas eller dödas

1965 genomfördes den första showen på Seaworld i San Diego med späckhuggaren Shamu, vars mamma dödades med harpun i samband med tillfångatagandet. Ted Griffin fångade Shamu, men hade också en partner – Don Goldsberry – som fortsatte fånga späckhuggare till upplevelseparken. Vid ett tillfälle anlitade han dykare för att fylla djurens magar med sten och sänka dem till havsbotten, allt för att dölja att de hade dödats.


Foto: Chris Park

4/ Skötare tar sperma från hanarna

Seaworld har regelbundet tvingat späckhuggare att föröka sig. Hanar tränas att flyta på rygg för att deras skötare ska kunna onanera åt dem och på så sätt ta hand om sperman. Honor insemineras och tvingas att föröka sig mycket tidigare än vad som är naturligt i det vilda. Späckhuggaren Katina i Seaworld-parken i Orlando har använts som en uppfödningsmaskin och tvingades försöka sig vid 9 års ålder, vilket är tidigare än i det vilda.


Djurskötaren Dawn Brancheau dödades i sitt jobb med späckhuggare 2010.
Foto: Julie Fletcher / AP ORLANDO SENTINEL

5/ Djuren aggressiva mot människor

I Seaworlds interna register över incidenter finns rapporter om fler än 100 fall där späckhuggare blivit aggressiva och ofta orsakat skador till människor, eller till och med orsakat dödsfall. 2006 attackerades en skötare på Seaworld i San Diego. Händelsen fick myndigheterna i Kalifornien att konstatera att det var en tidsfråga innan någon skulle dödas i samband med närkontakt med späckhuggarna. Sedan 1991 har tre människor dödats.


Foto: Phelan M. Ebenhack / AP FR121174 AP

6/ Djuren aggressiva mot varandra

Späckhuggare som inte går ihop tvingats trots det leva tätt tillsammans, vilket resulterar i att djuren försöker skada varandra. I det vilda har späckhuggare starka sociala drifter som bland annat stoppar dem från att använda våld mot varandra.


Foto: Chris Park

7/ Medianåldern lägre i fångenskap

Späckhuggare som lever i det vilda har en medellivslängd på 30 till 50 år, men hanarna kan bli upp till 70 år för hanarna och upp till 100 för honor. Medianåldern för späckhuggare i fångenskap är nio år.


Foto: Chris Park

8/ Ryggfenorna kollapsar

Späckhuggare i fångenskap har ofta kollapsade ryggfenor i vuxen ålder, vilket tyder på att späckhuggarna inte mår bra. Tillståndet kopplas till att späckhuggarna inte har tillräckligt utrymme för att simma fritt och dessutom matas med en diet som består av upptinad fisk. Seaworld har dock hävdat att problemen med ryggfenan är vanligt och naturligt för alla späckhuggare – vilket kritiker hävdar inte stämmer.


9/ Skadar sina tänder

Späckhuggarnas tänder skadas efter att djuren gnager på järnbalkar och betong av stress, ångest eller helt enkelt för att de är uttråkade. I bland bryter de av tänderna vilket leder till smärtsam behandling utan bedövning.


10/ Skötarna är underhållare

Skötarna som anställts för att ta hand om späckhuggare är inte djurskötare eller biologer, utan underhållare som ska se till att besökarna får den show de betalar för.


Foto: Chris B. Gotshall / AP SEA WORLD ORLANDO

11/ Kritik från myndigheter

Det amerikanska jordbruksdepartementet USDA varnade Seaworld i San Antonio 2012 för brister i utrymmen där djuren hålls. 2013 kom ytterligare kritik och parken anklagades för att bryta mot djurskyddslagar på en rad punkter, bland annat för att ha använt sig av upp till tio år gammal kirurgisk utrustning. I tankar där djuren hölls hittades öven rostangripna balkar och betong som föll sönder.


Foto: Nc1 / ALL OVER PRESS WENN.COM

12/ Kritik från djurrättsorganisationer

Seaworld har länge kritiserats av djurrättsorganisationer som menar att djuren plågas, trots att de hade kunnat ha det bättre. Kritiken gäller bland annat att Seaworld har pengar och förmåga att bygga en mer naturlig levnadsmiljö för dess späckhuggare som skulle innebära mindre stress. I stället har de enligt kritikerna låtit djuren simma i vad som jämfört med dess naturliga miljö skulle motsvara ett badkar.