10 viktiga segrar för kvinnor under 2015

Mensuppror, stopp för könsstympning och en kvinna som Årets person. Geo listar tio händelser som varit steg i kampen för jämställdhet under året som gått.

I kategorin Världshälsa

Varje dag kränks flickors och kvinnors rättigheter på ofattbara vis världen över. De våldtas, kuvas och diskrimineras, just för att de är kvinnor. Vägen mot jämställdhet är lång. Det går sakta framåt. Men samtidigt: Mycket händer. I många afrikanska länder börjar kvinnor ta för sig i samhället på nya sätt. Tjejer i Pakistan vägrar rätta sig i männens unkna led och i Argentina protesterar man i tusental mot dödligt könsrelaterat våld.

Här är tio händelser, kampanjer eller nyheter från året som gått, som haft betydelse i kampen för en mer rättvis värld. För ja, det är ju faktiskt snart 2016.

 

1) KVINNOR FICK RÖSTA OCH STÄLLA UPP I VAL I SAUDIARABIEN

Lokalvalen som hölls i Saudiarabien var historiska då kvinnor fick vara med och rösta och ställa upp. Foto: Jordan Pix

 Det var en stor och viktig dag för de saudiska kvinnorna. Bara några veckor har gått sedan lokalvalen hölls där de för första gången fick vara med och både rösta och kandidera till politiska poster. Oavsett vilken verklig betydelse lokalvalen och skiftet egentligen hade, så var det om inte annat en symbolisk seger i ett land där regelmässig diskriminering av kvinnor är vardag.

– Jag ville verkligen delta för att visa folk att det inte handlar om just könet eller feminism, utan att det handlar om mänskliga rättigheter, sa Haifa al-Hababi, den första kvinnliga kandidaten att registrera sig, till Geo efter valet.

 

2) ANGELA MERKEL BLEV ÅRETS PERSON

Sist det hände var 1986, men nu är Årets person enligt Time återigen en kvinna. Foto: Imago Sportfotodienst

 Det hade inte hänt på 29 år, att en kvinna ensam fått motta utnämningen Årets person av magasinet Time. Senast det hände var 1986, när Filippinernas första kvinnliga president, Corazon Aquino, uppmärksammades. Time försvarar sig med att deras utnämningar helt enkelt baserar sig på hur verkligheten ser ut, med flest män i ledande positioner.

Tysklands förbundskansler fick titeln för att ha ”bett sitt land om mer än de flesta politiker hade vågat, för att ha stått stadigt mot tyranni liksom bekvämlighet och för att ha gett orubbligt moraliskt ledarskap i en värld där det är en bristvara”.

 

3) HÄLFTEN KVINNOR I KANADAS REGERING

Kanadas premiärminister Justin Trudeau jobbar 50/50. Foto: Justin Tang

 Hälften kvinnor, hälften män. Kanadas nye premiärminister Justin Trudeau hyllades världen över efter att ha svurits in och landat en för landet historisk regering bland annat sett till könsfördelningen. Med tre enkla ord förklarade han sedan för en samlad presskår varför han gjort det medvetna valet i sammansättningen av ministrar. Han ville att fördelningen skulle spegla landet, och den korta meningen ”Because it's 2015” blev en snackis som växte till en symbol för en strävan efter jämställdhet. Mycket talar för att Trudeaus drag kan ge eko in i 2016 och fortsätta att öppna dörrar för kvinnor i ledande positioner.

 

4) KVINNORNA TOG MAKTEN ÖVER MENSEN

Journalisten Naseera och hennes sambo Subin lever båda under dödshot för sitt feministiska engagemang. "Många av våra vänner är aktivister och sitter i samma sits. Vi stöttar varandra" säger Naseera. Foto: Josefin Wennang

 I delar av världen anses flickor och kvinnor fortfarande smutsiga under tiden de har mens, inte minst i Indien där det fortfarande händer att de tvingas bo i ett skjul på gården under menstruationen. Men under året har kampanjer som #redalert och #happytobleed fått fäste i sociala medier. Unga tjejer reser sig mot diskrimineringen och vill ta kontrollen över sin egen mens.

”Det har definitivt skett en förändring. Nu kan vi se tv-debatter om mens och de stora tidningarna skriver om det. Förut var det otänkbart”, sa aktivisten Rahul Pasupalan i höstas när Geo skrev en artikel i ämnet.

 

4) TJEJERNA UTMANADE PATRIARKATET MED TE OCH CRICKET

24-åriga Sadia Khatri, mitten, är en av initiativtagarna till #GirlsAtDhabas.

 I Pakistan är det offentliga utrymmet outtalat reserverat för männen. Det är ovanligt att man ser kvinnor röra sig ledigt på gator och kaféer. Med hashtaggen #girlsatdhabas, ungefär ”tjejer på kafé”, vill ett gäng tjejer i Pakistan ifrågasätta detta skeva upplägg – och de har fått tusentals med sig på vägen. Deras mål är att ”återerövra det offentliga utrymmet”, helt enkelt för att de vägrar att kuva sig under mansväldet. I stället ägnar de sig åt ”manliga” sysselsättningar som att sitta på kaféer, röka offentligt eller spela cricket på gatorna.

– Det som inspirerade mig var den dagliga frustration det innebär att möta motstånd när man vill göra de allra vanligaste sakerna i våra städer, säger Sadia Khatri, en av initiativtagarna, till tidningen USA Today.

”Deras krav var tydligt: 'Det här är på allvar, gör någonting åt problemet'.”

5) PROTESTER MOT MORD PÅ KVINNOR I ARGENTINA

Chiara Paez var 14 år när hon mördades, bara några veckor in i graviditeten. Hennes unga kropp hittades nedgrävd i trädgården hos pojkvännen. En tid senare hittades ytterligare en mördad flicka, och sen en till.

Det blev droppen för tusentals i Argentina, som gav sig ut på gatorna för att protestera mot det könsrelaterade våldet, som är ett stort problem i landet. Närmare två tusen kvinnor ska ha dödats under de senaste sju åren. Demonstrationer bröt ut över hela landet och deras krav var tydligt: ”Det här är på allvar, gör någonting åt problemet”.

 

6) FÖRSTA KVINNLIGA PRESIDENTEN VALDES I NEPAL

Kommunistiska Bidhya Bhandari valdes till Nepals första kvinnliga president. Foto: Niranjan Shrestha

 I slutet av oktober stod det klart att Bidhya Bhandari, tidigare försvarsminister, blir Nepals nya president. Hon besegrade sin motståndare Kul Bahadur Guring med 327 röster i parlamentet mot 214 och blev landets första kvinnliga president.

– Folk trodde aldrig att det skulle hända. Det är verkligen ett historiskt ögonblick, och det kommer leda till många positiva effekter, sa Nepalfödda Prativa Sapkota, 33, dotter till en politisk aktivist, till Geo efter att resultatet stod klart.

”Tillkännagivande skickar ett tydligt budskap till världen.”

7) GAMBIA STOPPADE KVINNLIG KÖNSSTYMPNING

Det ska inte skäras i gambiska kvinnors könsorgan, slog landets president Yahya Jammeh fast i ett uttalande i november.

– Tillkännagivande skickar ett tydligt budskap till världen, men genom att snabbt få till stånd en lag kommer en ännu starkare signal att sändas ut, sa aktivisten Jaha Dukureh till Reuters och konstaterade att ett förbud är nödvändigt för att rädda ”ett oräkneligt antal liv i Gambia”.

Och i måndags röstade nationalförsamlingen för en kriminalisering av handlingen.

Kvinnlig könsstympning är fortfarande vanligt i ett antal afrikanska länder och delar av Mellanöstern. Det kan dock vara olagligt ”på papperet”, men ändå utövas. Många hoppas nu på att Gambias förbud ska få genomslag på riktigt.

 

8) ”AFGHANISTANS MALALA” HJÄLPTE 25 000 BARN ATT FÅ GÅ I SKOLAN

Foto: Noorullah Shirzada

 Geo berättade i november om 14-åriga Aziza Rahimzada, och hennes kamp för att inspirera flyktingbarn, inte minst flickor, till att våga uttrycka sina åsikter.

– Jag arbetar bara för barn. Jag ska fortsätta att jobba för dem eftersom barns rättigheter kränks på alla nivåer i Afghanistan, sa Aziza till det amerikanska tv-bolaget NBC.

Mer än 900 000 afghaner räknas som flyktingar i sitt eget land. Mindre än 60 procent av barnen i Afghanistan går i grundskola och mindre än 35 procent i gymnasium, enligt FN. För flickor är siffrorna ännu lägre.

– Det som motiverar mig mest är den fattigdom och brist på utbildning som jag upplever i min egen familj, sa Aziza till NBC.

”Det här var fjärde året som man genomförde kampanjen i landet där många av de lokala traditionerna utsätter kvinnor för faror.”

9) AKTIVISTER MOT TRADITIONER SOM SKADAR KVINNOR

Kvinnliga aktivister i Kameruns huvudstad Yaoundé jobbade tidigare i december, under ramen för kampanjen ”16 dagar av aktivism” för att uppmärksamma problemen med könsrelaterat våld i landet.

Man började med en protestmarsch för att sätta fingret på problemet. Det här är fjärde året som man genomför kampanjen i landet där många av de lokala traditionerna utsätter kvinnor för faror.

 

10) GUATEMALA FÖRBJÖD BARNÄKTENSKAP

13-åriga Alicia från Guatemala är på väg ut från operationssalen efter att hennes son förlösts med kejsarsnitt. Bilden är en del i fotojournalisten Linda Forsells projekt ”Barn som föder barn” och publicerades i Expressen tidigare i år. Foto: Linda Forsell

 Över 700 miljoner kvinnor världen över blev gifta som barn, enligt UNICEF. En tredjedel av dem var under 15 år när de gifte sig. Många flickor som gifter sig tidigt har en större risk att halka ur skolan, råka utför våld i hemmet eller drabbas av komplikationer i samband med en graviditet.

I Guatemala förbjöd man i år barnäktenskap, när åldersgränsen höjdes från 14 till 18 år – ett viktigt steg för landets unga tjejer.

”Vi är otroligt glada över att Guatemalas kongress har höjt lägstaåldern för äktenskap från 14 till 18 för flickor”, säger Stephanie Sinclair från gruppen Too Young to Wed i ett uttalande på gruppens blogg, berättade Geo här.