Nazistbygget som blev femstjärnig lyxresort

Den forna nazistanläggningen är nu ett minne blott.
Foto: Dormero Strandhotel Rügen
Prora byggdes mellan 1936 och 1939 och planerades att bli världens största semesteranläggning.
Foto: Adobe stock
Nu har anläggningen renoverats och blivit en lyxresort med hotell, spa och permanenta lägenheter.
Foto: Booking
Renoveringen har pågått sedan 2013 och de första lägenheterna såldes förra sommaren. Till priser på mellan 3,4 och 5,9 miljoner kronor.
Foto: Dormero strandhotel Rügen
Hotellet har också tagit emot sina första gäster - som gett lyxresorten fina rekommendationer.
Foto: Booking
Hela renoveringen av anläggningen beräknas vara klar 2022.
Foto: Adobe stock

Prora ligger på Rügen i södra Östersjön – Tysklands största ö. Här byggde Adolf Hitler semesteranläggningen Prora för ledighetsfirande nazister.

Nu har betongklumpen blivit en femstjärnig lyxresort med spa.

Prora byggdes mellan 1936 och 1939 och planerades att bli världens största semesteranläggning. Anläggningen ligger intill en 4,5 kilometer lång strand och syftet var att kunna erbjuda en billig semester vid havet för uppåt 20 000 gäster.

Så blev det aldrig. När andra världskriget bröt ut stoppades bygget. I stället har den bland annat använts som fältsjukhus och förläggning för Röda armén. Sedan 1993 har området varit öppet för allmänheten med ett museum och ett kafé.

LÄS MER: 10 vanliga misstag när du bokar hotell 

Kolossen på Rügen

Men nu har alltså "Kolossen på Rügen" renoverats och blivit en lyxresort med hotell, spa och permanenta lägenheter. Trots sin historia lockar storsatsningen från bygg- och fastighetsföretaget Metropol många semesterfirare och lägenhetsköpare. 

– Det förflutna är i det förgångna. Prora må ha byggts av nazisterna men har aldrig använts av dem eller deras soldater. Eftersom det är ett så vackert ställe vill turister komma hit och njuta av dess skönhet, säger Manfred Hartwig på Metropol till Daily Mail.

LÄS MER: Här visas nazisternas underjordiska förråd upp 

Prora byggdes av nazister

Renoveringen har pågått sedan 2013 och de första lägenheterna såldes för mellan 3,4 och 5,9 miljoner kronor. Hotellet, som har namnet Dormero Strandhotel Rügen, har också tagit emot sina första gäster - som gett lyxresorten fina rekommendationer. 

Hela renoveringen av anläggningen beräknas vara klar 2022.