Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zara Larssons vädjan: Skippa julklapparna

Zara Larsson, 17, har en miljon följare på sitt Instagram-konto.
Foto: /All Over Press
I ett inlägg uppmanar sina fans att skippa julklapparna i år till förmån för viktigare saker.
Initiativet hyllas av privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.
17-åriga Zara Larsson uppträdde på Allsång på Skansen i somras.
Foto: Simon Hastegård

Artisten Zara Larsson uppmanar sina fans att skippa julklapparna i år till förmån för viktigare saker.

Initiativet hyllas av privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea.

– Jag tycker att man verkligen ska värdera hur man ser på julen och vill ha ut av den, vad som är viktigt, säger hon.

Zara Larsson, 17, har en miljon följare på sitt Instagram-konto. Och hon tar ofta sociala medier till hjälp för att sprida sina olika budskap. Det senaste handlar om julen och den konsumtionshets som råder. Artisten tycker att vi borde skippa julklapparna i år till förmån för något viktigare.

"Jorden är trasig och blöder. Folk dör runtom oss. Vi säger att vi inte kan ta in fler flyktingar, att vi inte har råd, samtidigt som vi svenskar spenderar 75 miljarder kronor i december inför julen. 75 miljarder. Istället för att köpa en trött jävla tröja till mamma som ändå kommer ligga och samla damm i garderoben så lägger jag hellre 300 kronor på vattenreningstabletter och räddar liv. Det är vad jag önskar mig!", skriver hon och tipsar om Unicef, som likt andra välgörenhetsorganisationer erbjuder annorlunda julklappar till förmån för exempelvis världens barn.https://www.instagram.com/p/-9AfJED1kN/

LÄS OCKSÅ: IT-utbildningarna där kvinnor kan få gratis studielån.


Och hennes initiativ hyllas av Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Jag tycker att man verkligen ska värdera hur man ser på julen och vad vill ha ut av det, vad är viktigt. Vad kommer jag ihåg från förra årets jul? Var det julklapparna eller något annat som stack ut, det tycker jag är viktigt att fundera över, säger hon och fortsätter:

– Men man ska inte glömma bort i att det finns en glädje att ge bort saker till andra som man tycker om. Hon har absolut rätt i att man kan lägga pengarna på något som betyder något. Att man funderar ut hur mycket pengar man vill lägga och vilken lösning man vill göra, att inte bara följa flocken.

Ingela Gabrielsson tipsar om att man till exempel kan bestämma att var och en handlar för en viss summa pengar och sedan har någon form av lek eller utlottning kring paketen för att hålla kostnaderna nere. Hon tipsar också om att, likt Zara Larssons förslag, faktiskt ge viktiga presenter i stället för att bara byta pengar.

– Om man har egna barn kan man ju ge saker som de behöver i julklapp, vilket ju inte är fel om man ändå ska köpa de sakerna.

– Man kan också ge bort ett sparande om man vill tänka framåt, eller köpa en aktie som kan bli något på lång sikt, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Så får du mest valuta för pengarna på julbordet.


Pengarna man sparar in på julklappar kan man i stället använda till något större som man vet kostar lite mer.

– Det finns nog hål att stoppa pengarna i för alla, man kan ju behöva betala av på lånen till exempel. Man kanske har ett gemensamt mål i familjen, något som kostar lite mer, och då kan man spara pengarna till det, en resa kanske.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.