Wallström ändrar sig – Ikea får grönt ljus

Det första Ikea-varuhuset under konstruktion i Marocko.
Foto: Abdeljalil Bounhar/AP/TT
Sverige erkänner inte Västsahara, meddelade UD och hänvisade till att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda.
Foto: Sven Lindwall

Den svenska regeringens planer på att erkänna Västsahara ledde till att Marockos myndigheter stoppade Ikeas varuhus utanför Casablanca.

Men nu när utrikesminister Margot Wallström (S) ändrat sig får Ikea grönt ljus för sin storsatsning i Marocko, uppger Morocco World News.

– Vi är glada att höra att alla dokument nu är på plats, säger Kaisa Lyckdal, kommunikationsspecialist på Inter Ikea Systems.

I september stoppades Ikea från att öppna sitt första varuhus i Marocko av landets myndigheter.

Som officiell orsak angavs att varuhuset saknade tillstånd, men beslutet uppfattades som en protest mot Sverige dåvarande planer på att erkänna Västsahara.

I oktober samlades tusentals upprörda demonstranter i Rabat för att protestera med de svenska planerna att erkänna Västsahara - manade till bojkott av svenska företag och varor.


LÄS OCKSÅ: Ikea stoppas från att öppna nytt varuhus


Det marockanska kungahuset skickade även en politisk delegation för att föregripa Sveriges planer på att erkänna Västsahara.

Men i förra månaden kom nya besked från utrikesminister Margot Wallström.

Sverige erkänner inte Västsahara, meddelade UD och hänvisade till att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda.

Dessutom är det en fråga för FN hävdade Margot Wallström i en kommentar:

– Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning.

I torsdags kom svaret från Marocko.

Ikea får tillstånd - med omedelbar verkan - att öppna sitt första varuhus Marocko.

Varuhuset ligger i Zeneta, utanför Casablanca, skulle egentligen ha slagit upp dörrarna den 29 september i fjol.

Ikea har enligt den marockanska tidningen Morocco World News investerat 40 miljoner euro i Zeneta-varuhuset - den första av fem planerade anläggningar i landet.


LÄS OCKSÅ: Ikea förlorar namntvist i Indonesien


Beslutet att tillåta Ikea att öppna sina varuhus i Marocko kommer efter det att relationerna mellan Marocko och Sverige har återgått till de normala, skriver Morocco World News.

– Vi är glada att höra att alla dokument nu är på plats, så att vår franchisetagare i Marocko snart kan öppna dörrarna för de marockanska kunderna, säger Kaisa Lyckdal, kommunikationsspecialist på Inter Ikea Systems, till Dina Pengar.