Volvochefen tjänar 2,5 milj på den slopade värnskatten

VÄRNSKATT: O KRONOR. Helén Schönbäck jobbar som undersköterska och tjänar 25 000 i månaden.
Foto: SÖREN ANDERSSON
VÄRNSKATT: 2,5 MILJONER. Martin Lundstedt, vd i Volvo Group tjänade 41,8 miljoner förra året.
Foto: OLLE SPORRONG

Regeringen slopar värnskatten.

Kostnad 2020: sex miljarder kronor i minskade intäkter för staten.

En av vinnarna är Volvochefen Martin Lundstedt som får en skattelättnad på 2,5 miljoner kronor.

– Jag tycker de som tjänar mer kan betala mer i skatt, säger undersköterskan Helén Schönbäck, 55.

Värnskatten infördes som en tillfällig åtgärd 1995 men tas nu bort enligt förslag i höstbudgeten. Det var Liberalernas, och framför allt förre partiledaren Jan Björklunds, käpphäst i förhandlingarna med övriga partier bakom januariavtalet.

Den omdiskuterade värnskatten är en extra statlig inkomstskatt på fem procent som betalas när bruttolönen hamnar över 703 000 kronor per år. Skattesänkningen berör bara de som tjänar mest i landet.

Den genomsnittliga skattesänkningen blir cirka 17 700 kronor per år. Medianeffekten för de 345 000 personer som påverkas beräknas till 8 375 kronor per år, enligt Skattebetalarnas förening. 

Di:s reporter om budgeten: ”Skattesänkningar för 15 miljarder”

Jan Björklund sparar 31 859 kronor

En av dem är direktören på Volvokoncernen, Martin Lundstedt, 52, som 2018 tjänade 41,8 miljoner kronor inklusive bonusar och pensionsavsättning. Det gör honom till en av Sverige högst betalda börs-vd:ar.

Enligt SvD Näringsliv innebär slopad värnskatt att Lundstedt kan stoppa ytterligare 2 550 109 kronor i plånboken.

Andra höginkomsttagare som får stora skattelättnader är Riksbankchefen Stefan Ingves som tjänar 165 595 på slopad värnskatt, enligt SvD:s kartläggning. Ingves taxerade inkomst från tjänst var 2018 4 034 900 kronor.

Finansminister Magdalena Andersson, S, får en skattelättnad på 45 500 kronor och förre L-ledaren Jan Björklund får 31 859 kronor mindre i skatt. Hans lön under 2018 var drygt 110 000 kronor i månaden.

Statsvetaren: ”Socialdemokraterna har fått vika ner sig”

”Skattepengarna ska gå till vården”

I andra ändan av lönestatistiken hittar man undersköterskan Helén Schönbäck, 55, från Edsbro i Norrtälje kommun. Hon tjänar cirka 25 000 i månaden efter sju år i yrket.

Någon värnskatt har aldrig varit aktuellt för Helén. Hennes årslön är mindre än vad till exempel finansmannen Fredrik Lundberg sparar när värnskatten försvinner. Skattelättnaden för honom blir 389 978 kronor.

– Jag har inget emot att en del tjänar mycket pengar. Men jag tycker de som tjänar mer kan betala mer i skatt, så jag är emot slopad värnskatt, säger Helén Schönbäck och poängterar:

– Men bara om den skatten går till att stärka vården och hjälpa gamla och sjuka som hamnar i kläm. Det är de folkvaldas skyldighet att fördela de ekonomiska resurserna så att vi alla får ta del av den tryggheten.

För- och nackdelar med att slopa värnskatten

I debatten framförs både för- och nackdelar med att slopa värnskatten. Lars Calmfors, nationalekonom och professor emeritus i internationell ekonomi, sammanfattar argumenten så här:

För: Ett starkt argument för att ta bort värnskatten är att den påverkar drivkrafter över hur mycket man arbetar, anstränger sig, utbildar sig och utvecklar sin kompetens. Det finns kalkyler som tyder på att det inte behöver kosta något på sikt, utan skattebasen kan öka så mycket att det eventuellt går med vinst för statskassan att ta bort värnskatten.

Mot: Argumentet mot att slopa värnskatten är att inkomstskillnaderna ökar, och det är något att ta på allvar. Sverige är inte längre ett av de länder i EU som har minst inkomstskillnader, utan har blivit ett mer normalt EU-land.

Calmfors anser att den slopade värnskatten bör kopplas ihop med en större skattereform där sänkt skatt på arbetsinkomster är en viktig del.

Istället bör skatten på kapital och fastigheter på sikt höjas, menar nationalekonomen.

Magdalena Andersson (S): ”Budget för ett starkare samhälle”

RÖSTER OM VÄRNSKATTEN:

”Avskaffandet av värnskatten är den enskilt största skattereformen i den budget som Liberalerna har förhandlat med Centerpartiet och regeringspartierna”.

Mats Persson och Joar Forssell, L, i SvD.

Jag hade inte valt att ta bort värnskatten eftersom det är en skattesänkning för de som har mest. Men ett avtal ska man titta på i sin helhet”.

Stefan Löfven, S, i Perfect Guide.

Mats Persson (L): ”Driver Sverige i borgerlig riktning”