Volvo och Northvolt bygger batterifabrik för 30 miljarder

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Carlsson, Northvolts vd.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo Cars och Northvolt startar gemensamt utvecklingscentrum i Sverige och bygger ny jättefabrik för 30 miljarder kronor.

2026 ska batterifabriken stå klar, skriver Dagens industri.

I ett första steg siktar bolagen på att inrätta ett forsknings- och utvecklingscenter i Sverige som ska tas i drift under nästa år.

Det planerade bolaget kommer också att bygga en ny gigafabrik i Europa med en potentiell kapacitet på upp till 50 gigawattimmar per år. Planen är att produktionen startar 2026.

Som en del av planerna har Volvo Car Group också som mål att 15 GWh av battericellerna per år ska köpas in från den befintliga Northvolt-fabriken i Skellefteå från och med 2024, heter det vidare.

Det var för två år sedan som Volvo Cars nobbade svenska batteriföretaget Northvolt som leverantör.

Då tecknade man i stället avtal med kinesiska CATL och sydkoreanska LG Chem. 

– Vid den tidpunkten köpte vi batterier som redan var i produktion och Skellefteåfabriken var inte igång. Vi var tvungna att köpa batterier på marknaden, men nu pratar vi om betydligt större volymer inklusive forskning och utveckling. Det är ett helt annat läge. Nu vill vi inte bara ha en leverantör utan en partner. Då har vi kommit fram till att Northvolt är den bästa partnern efter att ha tittat på alla möjliga olika alternativ, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Dagens industri.