Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo når inte förväntningarna

Fordonstillverkaren Volvo missar marknadens förväntningar. Vinsten för fjärde kvartalet blev lägre än väntat.

Volvo redovisar nu vinst före skatt på drygt 10,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 10,2 miljarder kronor samma period året före men var också betydligt lägre än analytikernas genomsnittliga förväntningar (drygt 12 miljarder enligt Bloomberg).

Företagets vd Martin Lundstedt varnar samtidigt för fortsatta utmaningar framöver på grund av problem med leverantörskedjor.

”Högre kostnader, i synnerhet energipriser, sätter vår leverantörsbas under finansiell press. Vi kommer därför även fortsättningsvis att ha störningar, stopp och extra kostnader i produktionen av lastbilar och i andra delar av koncernen”, skriver Martin Lundstedt i bokslutet.

Företaget ökade visserligen leveransen av lastbilar med fyra procent under kvartalet – leverans- och produktionsrekord – för ett fjärde kvartal.

Däremot har bolaget enligt vd:n t varit restriktiva med att lägga framtida order långt in i framtiden ”för att ha kvalitet i orderboken och hantera kostnadsinflationen”.

Därmed minskade också nettoorderingången med 21 procent under kvartalet.

”Trots osäkerhet om den makroekonomiska utvecklingen har våra kunder fortsatt att dra nytta av hög transport- och infrastrukturaktivitet”, skriver Martin Lundstedt.

Omsättningen uppgick till 134 302 miljoner kronor, jämfört med 102 378 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning på 7:00 kronor per aktie samt en extrautdelning på 7:00 kronor.