Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veronika måste betala 6 000 – efter lönemissen

Sjukskrivna Veronika Sjödin, 38, fick av misstag en månadslön från Sundsvalls kommun.
Foto: Privat
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL

Sjukskrivna Veronika Sjödin, 38, fick av misstag en månadslön från Sundsvalls kommun.

På grund av nya skatteregler tvingas hon nu betala tillbaka både lön och skatt – vilket är 6 000 kronor mer än vad hon fick på kontot.

– Som sjukskriven är det kännbart. Det känns väldigt jobbigt just nu, säger hon.

Vid årsskiftet infördes arbetsgivardeklaration på individnivå för företag, vilket innebär att arbetsgivare måste redovisa skatteavdrag till Skatteverket varje månad – i stället för en gång om året som tidigare. Syftet är att minska skattefusk. 

Men det betyder också att arbetsgivare inte längre kan justera felaktigt inbetald skatt –och anställdas löneskulder måste därför betalas tillbaka i bruttolön i stället för nettolön.

De nya reglerna innebär en hård smäll för Veronika Sjödin, 38, från Matfors utanför Sundsvall, vilket ST var först att berätta om.

På grund av utbrändhet är hon långtidssjukskriven från arbetet inom hemtjänsten i kommunen. Var tredje månad ska hon lämna ett läkarintyg, men den här gången kom det in sent eftersom det var svårt att få tid på sjukhuset.

– Eftersom jag har varit hemma så länge är det ingen som har informerat mig om det nya systemet, säger Veronika Sjödin.

Sjukskrivna Veronika Sjödin, 38, fick av misstag en månadslön från Sundsvalls kommun.
Foto: Privat

Nya skatteregler kan skapa problem

Tidigare har det varit enkelt att betala tillbaka de gånger hon av misstag har fått lön. 

Men när hon i januari ändå fick en felaktig lön utbetald på drygt 19 000 kronor meddelade kommunen att hon också behövde betala tillbaka skatten på drygt 6 000 kronor – pengar hon aldrig fått. 

– Vissa tycker att det är mitt fel som var sen med intyget, men det har fallit genom stolarna på kommunen. De ska ha kontroller för att man inte ska få ut felaktig lön när man är sjukskriven.

– Jag var nollad i schemat och lönesystemet enligt chefen, säger Veronika Sjödin.

På grund av nya skatteregler tvingas Veronika Sjödin nu betala tillbaka både lön och skatt – vilket är 6 000 kronor mer än vad hon fick på kontot.
På grund av nya skatteregler tvingas Veronika Sjödin nu betala tillbaka både lön och skatt – vilket är 6 000 kronor mer än vad hon fick på kontot.

Måste ligga ute med pengarna

Veronika Sjödin vill uppmärksamma andra på de nya reglerna för att det inte ska drabba fler i onödan. Hon reagerar på att man lägger ansvaret på den anställda. 

– En kommun är ett stort företag, uppenbarligen har de pengar som de kan bolla fram och tillbaka utan att det gör så mycket. Men för mig är 6 000 jättemycket pengar. Som sjukskriven är det kännbart. Det känns väldigt jobbigt just nu. 

Skatten som hon ska betala in justeras i nästa års deklaration – vilket innebär att hon får ligga ute med pengarna till dess. Sundsvalls kommun har sagt att hon under tiden kan betala tillbaka enligt en avbetalningsplan.

– Vi får inte röra pengarna som vi har skickat iväg, därför är det viktigt att frånvaro rapporteras i god tid så att man inte får någon löneskuld. I efterhand kan vi inget göra, vi följer Skatteverkets regler, säger Marianne Holm, lönechef på kommunen, till ST.