Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vd-larmet: Företag går under inom några dagar

Tomma butiker blöder ekonomiskt.
Foto: WP PIX / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Karin Johansson, Svensk Handel
Foto: Pressbild

Tomma butiker och ödsliga restauranger.

Branschorganisationen Svensk Handel ringer nu i stora larmklockan:

– Många företag har inte mer än några dagar på sig innan de går under, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel, till Di. 

Coronautbrottet har drastiskt satt sina spår i våra konsumtionsvanor. Inom sektorn hotell och restaurang är det nattsvart. Även många butiker går på knäna och på onsdagen lämnade klädkedjan Joy in konkursansökan – förvisso efter långvariga problem med lönsamheten.

Läget i handeln är prekärt enligt vd:n Karin Johansson. Vissa varuhus tappat så mycket som 70 procent i försäljning de senaste dagarna.  Situationen för många företag blir bara värre för varje dag som går

”Nattsvart i butikshandeln”

– På sina håll är det i princip lika nattsvart inom butikshandeln som det är för hotell- och restaurangbranschen, uppger Johansson för Di.

I ett pressmeddelande från Svensk Handel utvecklar vd:n.

– Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Regeringen presenterade i måndags ett stödpaket på totalt 300 miljarder kronor. Men Svensk Handel efterlyser fler åtgärder. Att införa korttidsarbete med stöd från staten räcker inte för många av företagen som nu ligger i riskzonen.

– För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handel-vd:n.

Hyrorna är, efter personalkostnaderna, den största kostnadsposten för sällanköpsvaruhandeln