Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vattenfall hotas av miljardstämning

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: VATTENFALL
Foto: vattenfall.se

Statliga svenska Vattenfall hotas av en gruppstämning i Nederländerna, med krav på runt fyra miljarder kronor, skriver Dagens industri.

Det handlar om Nuon, ett dotterbolag till Vattenfall, som anklagas för att under flera år ha tagit ut en felaktig avgift på elräkningarna till omkring 5 000 företag och organisationer.

– Vattenfall har tyvärr avfärdat alla våra försök till kontakt och förhandlingar. Vi kommer nu därför att lämna in en gruppstämning mot Vattenfall vid en domstol i Amsterdam där vi kräver kompensation för de många kunder som vi anser har lurats att felaktigt betala alldeles för höga elräkningar, säger Leo Spigt, advokat och ordförande i den stiftelse som bildats för att ta tillvara kundernas intresse i frågan.

Enligt stiftelsen har avgiften höjt elkostnaderna med i snitt 80 procent för de drabbade kunderna, företrädesvis små och medelstora företag och organisationer, skriver tidningen.

Totalt uppgår kraven på Vattenfall till mer än 400 miljoner euro, cirka 4,1 miljarder kronor, plus ränta.