Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vattenfall börjar sälja brunkolsverksamhet

Ett av Vattenfalls dagbrott för brunkol i Weiswasser, Tyskland.
Foto: Carsten Koall
Magnus Hall, vd för Vattenfall.
Foto: Janerik Henriksson / Tt
Avvecklingen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland var en fråga Åsa Romson och Gustav Fridolin drev hårt under valrörelsen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Statliga Vattenfall inleder försäljningen av hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland, meddelar energijätten i ett pressmeddelande.

Miljöminister Åsa Romson duckar nu alla frågor i dagens besked.

– Åsa Romson kommer inte att ge en annan kommentar än att det är Mikael Damberg som är ansvarigt statsråd, säger Romson pressekreterare Helena Hellström Gefwert.

Avvecklingen av statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland var en fråga Miljöpartiet drev hårt under valrörelsen förra året.

Språkröret Gustav Fridolin viftade bland annat med en kolbit och upprepade ett tydligt budskap: de enorma utsläpp som orsakas av ett svenskt statligt bolag i Tyskland är oacceptabla. Att sälja verksamheten skulle bara leda till att ett annat företag orsakar samma utsläpp. Därför måste brunkolen stanna i jorden.

"Vi har en process"

I våras var det dock lite andra tongångar. Varken finansmarknadsminister Per Bolund eller miljöminister Åsa Romson uteslöt då en försäljning av verksamheten.

– Vi har en process där regeringen tillsammans tar fram en ståndpunkt och där vi tillsammans fattar den typen av beslut. Men det kan vi ju inte göra förrän det finns konkreta förslag på bordet, sa Per Bolund till Ekot.

På Miljöpartiets stämma i juni fick partistyrelsen hård kritik för att ha vikit ned sig i förhandlingarna med regeringspartnern Socialdemokraterna.

Förlorade på Miljöpartiets stämma

Partistyrelsen tvingades till sist acceptera formuleringen att Vattenfalls brunkolstillgångar inte ska säljas vidare utan behållas och fasas ut – dock utan ett bestämt slutdatum.

Men stämmobeslutet får inte praktiskt genomslag i verksamheten, då Vattenfall redan inlett en säljprocess.

Vänsterpartiet, som inte ingår i regeringen, vill inte heller sälja.

– Det här är den viktigaste frågan för klimatet som den här regeringen kommer ta. Då vill de sälja vidare till någon som ska fortsätta driva den här verksamheten och även kanske öppna nya kolgruvor. Det är ett riktigt dåligt miljöbeslut, sa partiledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet i maj.

Ska anmäla intresse

Nu bjuder ändå Statliga Vattenfall en försäljning in köpare till hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Detta meddelar energijätten i ett pressmeddelande på tisdagens morgon.

"Vattenfalls avsikt att sälja gruv- och produktionstillgångar i Tyskland har tidigare aviserats som en del av Vattenfalls strategi för att ställa om sin energiportfölj", skriver bolaget.

Samtliga brunkolsrelaterade tillgångar kommer att ingå i affären.

Dessutom säljs Vattenfalls vattenkraftstillgångar i regioner som ligger i närheten av brunkolsverksamheten.

Ansvarig i regeringen är näringsminister Mikael Damberg. Miljöpartiet hänvisar alla frågor till honom.

– Man kan anse att många delar har med miljöministerns område att göra. Regeringen har den interna uppdelningen att det är Mikael Damberg som är ansvarigt statsråd, för att han ansvarar för styrningen av de statliga bolagen, säger Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert.

"En bra affär i många år"

Uppskattningar gör gällande att brunkolsverksamheten kan ge så mycket som 30 miljarder kronor.

Men enligt Vattenfallchefen Magnus Hall är det i dagsläget oklart om den svenska energijätten i slutläget kommer att göra vinst eller förlust på den tyska brunkolsverksamheten alltså huruvida det har varit en bra affär för de svenska skattebetalarna.

– Det har varit en bra affär i många år, men det går inte att säga hur slutresultatet blir, säger han till TT.

Han vill heller inte berätta vad Vattenfall internt i bokföringen värderar brunkolsverksamheten till.

– Nej, vi har inte gått ut med några bokförda värden, säger Magnus Hall till TT.

I en intervju i Dagens industri svarar Magnus Hall på frågan om politikerna förstår energifrågor:

– Naturligtvis. Men politiker måste spela sitt spel.