Västpengar väller in i Ryssland efter Trump

Rysslands ekonomi repar sig öser västföretag som Ikea miljarder in i Ryssland.
Foto: Jessica Gow/TT
Deutsche bank påpekar att Trump kan stoppa sanktioner mot Ryssland och att man därför ser ekonomiska möjligheter,
Foto: Rex/Shutterstock/REX/Shutterstock

Donald Trumps valseger firas i Ryssland där man hoppas på lättade sanktioner och tinade relationer med väst. Men med allt fler tecken på att Rysslands ekonomi repar sig öser västföretag som Ikea miljarder in i Ryssland.

Den ryska ekonomin och invånarna som lever i den har lidit svårt under de senaste åren. Internationella sanktioner och de importstopp som ryska regeringen svarade med har bidragit till stigande matpriser. Men det är det oljeprisets krasch som på allvar sargat den ryska ekonomin, och rubelns bottenlåga värda har gjort alla importvaror mycket dyrare.

Men nu spirar viss optimism bland ryska myndigheter och ekonomiska analytiker.

– Situationen har stabiliserats även om det än så länge är för tidigt att tala om en avgörande förbättring, sade president Vladimir Putin i helgen vid ett ekonomipolitiskt möte i Moskva.

Ett tecken på att optimismen är mer än Putins önsketänkande är att företag från västländer böjar nu investera rejält en rysk ekonomi man tror är på väg att repa sig. Ett av de mest uppmärksammade är inget annat än svenska Ikea.

Ikea: "Det här är tiden att investera"

Ikea har expanderat kraftigt i Ryssland i vad som allmänt ses som en framgångssaga. Till och med när ekonomiskt bekymrade ryssar skär ner rejält på inköpen så har Ikea ökat försäljningen i rubel.

– Det här är tiden att investera, säger Walter Kadnar, Ikeas Rysslandschef till Bloomberg.

– Jag tror starkt på den ryska marknadens långsiktiga potential.

Ikea planerar att satsa 1,6 miljarder dollar alltså nästan 15 miljarder svenska kronor på butiker i Ryssland under de kommande åren. Andra globala spelare gör möbeljätten sällskap, det trots att många internationella företag samtidigt klagar på korruption och konflikter med lokala myndigheter. Ikea har flera gånget hotat att avbryta alla investeringar och är i dag inblandad i flera rättsfall om tidigare avtal.

Ryska finansministern Anton Siluanov sade häromdagen att investeringar i Ryssland fortfarande är riskabla ”eftersom den nuvarande ekonomiska situationen är förhållandevis utmanande”. Men efter USA-valet och fastighetsmagnaten Donald Trumps seger förutspår internationella bedömare bättre tider för Ryssland.

Trump kan stoppa sanktioner

Donald Trump har under kampanjen och senare uttryckt beundran för Putin och förespråkat möjligheten till varmare relationer mellan USA och Ryssland. Det har glatt många ryska politiker och medier som firade Trumps seger, även om USA:s blivande president också ses som oförutsägbar av ryska experter.

”Ryssland bör vara en tydlig vinnare, utifrån politikers uttalanden hittills på båda sidor om Atlanten, vi tror att stabilisering är inom räckhåll”, säger tyska Deutsche Bank i en analys.

Banken påpekar att Trump kan stoppa sanktioner mot Ryssland och att man därför ser ekonomiska möjligheter, och att ryska obligationer verkar bättre än exempelvis sydafrikanska eller turkiska.

I Ryssland hoppas bedömare att inte bara det ekonomiska klimatet utan också det säkerhetspolitiska ska tina. Det oroar dock många ledare i EU, inte minst runt Östersjön, som hoppades att Hillary Clinton skulle vinna i USA-valet och bli en tuffare röst mot Putin.