Varningen visar om någon kapat ditt konto

Knappt 6 miljoner svenskar har i dag mobilt bank-ID.
Här är varningsmeddelandet.
Foto: Finansiell ID–Teknik
Information från mobilt bank-ID:s hemsida.

Här är meddelandet som kan visa att bedragare har loggat in med ditt mobila bank-ID.

För att förhindra bedragare skickas nu en varning ut till användarna:

– Jag uppmanar alla att gå in och uppdatera appen för mobilt bank-ID. Flera miljoner har nog redan uppdaterat appen, säger Johan Eriksson, vd på Finansiell ID–Teknik som ligger bakom bank-ID.

På onsdagskvällen avslöjade TV4 Nyheterna att bedragare kan komma åt bank-, skatte- och pensionskonton genom att ringa och lura kunder att logga in på mobilt bank-ID, samtidigt som bedragaren gör samma sak.

– Det är inte ett säkerhetshål i bank-ID utan du blir uppringd av en bedragare som lurar dig att logga in på en tjänst för att exempelvis byta fonder. Samtidigt som du slår in ditt personnummer har bedragaren gjort samma sak och när du slår in din kod kan bedragaren bli inloggad i ditt ställe, säger Johan Eriksson, vd på Finansiell ID–Teknik som ligger bakom bank-ID.

Har lagt in varningsmeddelande i appen

På torsdagen uppdaterades appen för mobilt bank-ID. Uppdateringen innebär att ett varningsmeddelande om misstänkt bedrägeri kommer upp i appen om det görs flera inloggningar samtidigt.

– Så man bör uppdatera sin app utifall att man blir utsatt för ett bedrägeriförsök så att man får upp det varningsmeddelandet, säger Eriksson.

"Flera miljoner har uppdaterat appen"

Här är varningsmeddelandet.
Foto: Finansiell Id-Teknik / FINANSIELL ID-TEKNIK

Drygt sex miljoner svenskar har e-legitimationen mobilt bank-ID.

– Vi har ingen statistik nu på hur många som har uppdaterat appen för mobilt bank-ID. Men vi vet att runt 70 procent brukar uppdatera appen inom ett dygn. Flera miljoner har nog redan uppdaterat appen. Det är troligt.

Så uppdaterar du appen för mobilt bank-ID

* För att uppdatera mobilappen för mobilt bank-ID går du in i App Store om du har Iphone eller Ipad.

* Har du ett Android-system gör du på liknande sätt i Google Play Store.

* Har du Windows Mobile görs detta i Windows Store.