Varningen: Så slår tjuvarna till mot din lön

Metoden är enkel - men effektiv. "De kollar av bankkoden över axeln, sen tar de plånboken och kortet och sen går de och tar ut pengar", säger polisen.
Foto: Emmalisa Pauly
Mattias Falkbåge vid polisens nationella bedrägericenter.

Det är lönehelg - då slår bedragarna till.

Med en enkel och effektiv metod tar brottslingarna dina lönepengar.

– Det är så bedragarna tänker, de utnyttjar det som är aktuellt, säger Mattias Falkbåge vid polisens nationella bedrägericenter.

Bedragarna följer aktiviteten på ditt bankkonto.

I samband med pengainsättningar, som lön eller skatteåterbäring, är de mer angelägna att slå till.

När det gäller lönen är det ofta direkt efter att den kommit in, allra helst den första helgen, som bedragarna fokuserar på. Och de slår till när du är som minst uppmärksam:

– Det är ju mer folk ute i löningstider. Vi ser att det finns en hel del anmälningar om att personer tittar över axeln i köer. Främst handlar det om köer på McDonald's eller 7 Eleven på nätterna, men det gäller även andra ställen. Oftast handlar det om nätterna, man har varit och festat någonstans och blir plötsligt mer oförsiktig, säger Mattias Falkbåge vid polisens nationella bedrägericenter.


LÄS MER: Så stjäl bedragarna dina pengar med hjälp av bank-id


Storbankerna varnade

Metoden är enkel - men effektiv.

– De kollar av bankkoden över axeln, sen tar de plånboken och kortet och sen går de och tar ut pengar, säger Falkbåge vidare.

Antalet anmälda kontokortsbedrägerier i Sverige ökade med drygt 40 procent förra året jämfört med 2014. För 2016 är siffrorna inte klara än.

Det är inte bara polisen som håller koll på misstänkta lönebedrägerier. I samband med januarilönen gick storbankerna Swedbank och SEB ut med varningar till sina kunder.

"Anledningen till felet är osäkert men för säkerheten har vi tillfälligt blockerat ditt kreditkort. Du behöver uppdatera din information för att fortsätta använda ditt kort", stod det i en uppmaning till bank- kunderna i ett bluffmejlet.

Fler kortstölder

Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, uteslöt inte lönen som ett mål.

– Det kan det nog vara. De här bluffmejlen har sina egna liv och de kommer i vågor.

Polisen har ingen statistik på att bedrägerierna och kortstölderna ökar markant just vid löning, men det är lätt att tänka sig det, menar Falkbåge.

– Det skulle vara en kvalificerad gissning att vi får fler ärenden då, det är mer folk ute, vi får in många sådana ärenden.


LÄS MER: Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140 000 kronor


Följer din aktivitet

Att bedragare följer aktiviteten på sina offers bankkonton finns dock tydlig statistik på, säger Mattias Falkbåge.

– Efter att deklarationstiden har gått ut kan det komma att "du har fått tillbaka fel återbäring, du skulle egentligen haft sju tusen till", så får man fylla i bankkortsuppgifter, kontouppgifter. Man utnyttjar det. Det är så bedragarna tänker, de utnyttjar när det är aktuellt, säger Mattias Falkbåge.

9 tips: så skyddar du dig

■ Använd ett kort som är kopplat till ett extrakonto där bara har de pengar du tänker spendera varje månad. Undvik att använda kort som direkt belastar ditt huvudsakliga bankkonto.

■ Skydda din kod när du tar ut pengar eller betalar.

■ Kontrollera alltid att beloppen på en faktura stämmer överens med dina egna kvitton.

■Ditt kort är en värdehandling. Tänk på att alltid ha det under uppsikt. Lämna aldrig från dig kort eller kortnummer i annat syfte än att betala.

■ Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

■ Kontrollera bankomater innan du använder dem. Se efter om apparaten ser manipulerad ut.

■ Använd bara kortet för onlineköp om du litar på säljaren.

■ Spärra omedelbart ditt kort via banken om du blivit av med ett bankkort eller kod, och gör en polis-anmälan. Alla banker har ett telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.

■ Aktivera tjänster som MasterCard Secure Code eller Verified by Visa.