Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Ny bluffvåg på väg mot Sverige

Svensk handels lista varnar för oseriösa företag som bluffar, vilseleder eller använder oseriösa försäljningsmetoder.
Foto: Colourbox
Nu varnar organisationen för att en ny våg av bedrägeriföretag snart kan nå Sverige.
Foto: Colourbox

Svensk handels lista över oseriösa företag växte med flera bolag i juli.

Nu varnar organisationen för att en ny våg av bedrägeriföretag snart kan nå Sverige.

– Alla vi pratat med känner sig lurade av dessa bolag, säger säkerhetschef Per Geijer till Di.

Svensk handels lista varnar för oseriösa företag som bluffar, vilseleder eller använder oseriösa försäljningsmetoder. I juli hamnade fem nya bolag på varningslistan, rapporterar Dagens industri.

– Vi är ganska säkra på att nästa våg av bedrägeri kommer flöda över Sverige snart, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel och ansvarig för varningslistan, till tidningen.

Ser ut som myndighetsblanketter

Varningslistan riktar sig främst åt företagare. Den vanligaste metoden sett till antal drabbade är att skicka vilseledande blanketter, som är snarlika myndigheters blanketter. 

Till exempel kan en blankett ha Skatteverkets färger och ha rubriken “Dags att komplettera” i stället för “Dags att deklarera”. Sedan efterfrågas en underskrift.

Om man skriver på kan man ha gått med på att ingå i kostsamma avtal i tron om något annat. Bakom den senaste blankettvågen står ett företag som kallar sig Företagsopinion, rapporterar Di.

– Företagare får en opinionsundersökning där man ber dem att bidra till att få nyanlända i arbete genom att förklara vad man som arbetsgivare skulle vilja se mer av. Det gör folk i tron om att de gör en god gärning men sen visar det sig att man i själva verket skrivit på avtal om någon konstig annonsering, säger Per Geijer till tidnigen.

Uppdatering 2022-05-23. Artikeln har tillfogats en rättelse.

Bevisbördan ligger hos motparten

■ Någonstans på baksidan av blanketten, finstilt, gömmer sig ofta avsändarens faktiska erbjudande.

■ Svensk handel tipsar om att alltid vara noga med vad man skriver på och alltid bestrida om man fått en faktura man inte väntat sig. Om ena parten inte är medveten om att ett avtal gjordes så föreligger inget avtal. Bevisbördan ligger hos motparten.

På deras hemsida finns varningslistan med samtliga oseriösa företag. 

Källa: Di/Svensk handel