Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Kronan kan rasa till rekordlåg nivå

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Sverigechefen för Nordea markets, Kristin Magnusson Bernard, utesluter inte att kronan faller till finanskrisens nivåer.

– Nu finns det ingen som har en positiv vy på kronan oavsett var de kommer ifrån, konstaterar hon i en intervju med Svenska Dagbladet, SvD.

Hon har jämfört hur handeln mot euron har sett ut med 140 olika valutor. 

Och en av de sämsta valutorna var den svenska kronan. 

Kronans utveckling och vacklande stabilitet har endast gått bättre än några av världens mest ostadiga ekonomier, menar Sverigechefen för Nordea Markets Kristina Magnusson Bernard i en intervju med SvD.

Hon har nyligen undersökt hur kronan hade utvecklats i år, och kom fram till att bara Haiti, Jamaica och Gambias valutor hade gått sämre av de över 140 valutor som handlas mot euron, enligt SvD.

Hon tycker det är anmärkningsvärt att kronan inte stärktes mer givet hur stark torsdagens BNP-siffra faktiskt var enligt en intervju med SvD. 


Bankchefen: Vi behöver många små räntehöjningar

För att stärka kronans värde gentemot andra valutor, och särskilt euron, behövs en ökad ränta. Men det behövs rejäla ingrepp, menar Kristin Magnusson Bernard. Hon vill se en höjning på en bit över 100 punkter, alltså en procentenhet, i många små stötar. 

– En höjning hit eller dit kommer inte att vända den här negativa krontrenden. Vi snackar om en bra bit över 100 punkters höjningar i snabbt takt för att verkligen vända det. Och det tror ingen är möjligt i dagsläget, säger hon till tidningen. 


Risker med fallande krona – och vikande ekonomi

Och kommer kronan att falla ytterligare i värde, alltså en ökad inflation hamnar man i trångmål, menar Kristina Bernard Magnusson, eftersom man behöver öka räntan för att försöka få ner inflationen till målet. 

Samtidigt går den svenska ekonomin mot sämre tider, tider då man helst vill ha en låg ränta för att stimulera företag och privatpersoners investerande och konsumtion. 

– Riksbanken vill absolut inte hamna i ett läge där Sverige får en inflationschock samtidigt som den reala ekonomin viker ordentligt – för då hamnar man i ett väldigt jobbigt läge, varnar Kristin Bernard Magnusson i SvD.