Varnar: Elektronikjättarnas upplägg kan bli pengafälla

Black Friday har blivit "black week", tycker Anna Hult på Konsumentverket.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anna Hult, jurist på Konsumentverket, varnar för att lockas att köpa för mycket för att det verkar billigt att deletala varorna.
Foto: FOTO: OYVIND LUND/+46703140213 / COPYRIGHT OYVIND LUND/LUND@FOTOGRAFISKA.COM

Butikskedjorna laddar för fullt inför Black Friday och lockar redan nu med möjligheten att handla på kredit.

Men det gäller att se upp – delbetalningen kan bli dyr i slutändan. 

– Att lockas in i delbetalning kan bli ekonomisk fälla, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket.

LÄS MER: Black Friday – 7 viktiga tips du måste ha koll på 


Butikerna laddar för fullt inför fredagens Black Friday, och hetsen är redan i gång: 

– Vi ser att Black Friday de senaste åren gått från att vara en dag, till att sedan bli en weekend och numera är det "black week". Det finns en risk att man lockas att köpa saker man inte tänkt köpa bara för att de ser billiga ut, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket. 


LÄS MER: Så slipper du att bli lurad på Black Friday 


Ett sätt för butikerna att locka konsumenter är att erbjuda delbetalning med långa betalningstider och månadskostnader på bara några få hundralappar. Numera är det inte bara elektronikkedjorna som erbjuder delbetalning. Även kedjor med mindre prylar, men där du ska lockas att göra många "fynd" på kort tid, kan erbjuder delbetalning. 

Betala julklappen i flera år framöver

– Att köpa nu och betala sedan kan visserligen vara bra vid e-handel eftersom man får produkten innan man betalar. Men att lockas in i delbetalning kan bli en ekonomisk fälla om man gör många sådana köp på kort tid. Och långa återbetalningstider på flera år kan göra att du betalar årets julklappar i flera år framöver, säger Anna Hult.

En titt på de klassiska delbetalning-uppläggen hos Elgiganten och Mediamarkt visar att det gäller att noga kontrollera villkoren. Båda kedjorna erbjuder räntefri delbetalning i upp till 24 månader. Men med uppläggningsavgift och aviavgifter hamnar den effektiva räntan, räntan inklusive alla avgifter på över 16 procent hos Elgiganten och över 13 procent hos Mediamarkt. 

Det här är effektiv ränta

Ofta anges den nominella räntan i låneerbjudanden. Den effektiva räntan visar hur stor den årliga totala kostnaden för lånet är, inklusive alla avgifter som avi- och uppläggningsavgifter. Den effektiva räntan ska alltid anges som årsränta i procent. 

Om du vill låna 100 000 kronor med rak amortering i fem år och med en ränta på 5 procent, en uppläggningsavgift på 300 kronor och en aviavgift på 25 kronor blir den effektiva räntan 5,85 procent. Efter fem år kommer du att ha betalat 114 508 kronor för ditt lån.

Numera måste låneaktörer uppge den effektiva räntan i marknadsföringen. 


Källa: Konsumenternas bankbyrå

"Räntefritt" behöver inte betyda "utan kostnader"

– Att något sägs vara räntefritt behöver inte betyda att det är helt utan kostnader. Det kan vara avgifter som tillkommer, och det behöver man kontrollera, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bankbyrå.


LÄS MER: Julhandeln väntas slå nytt rekord 


Den effektiva räntan måste stå tydligt i marknadsföringen, något det också gör i både Mediamarkt och Elgigantens kampanjer. Men du som kund bör se upp med fler saker. Ofta gäller "räntefritt" så länge du strikt följer den avtalade betalningsplanen till punkt och pricka. Men missar du en betalning, det vill säga betalar den några dagar för sent exempelvis, kan du plötsligt slängas ut från den räntefria planen till en betydligt dyrare. 

– Då är risken att man halkar in i det vanliga kreditupplägget och då är det inte räntefritt längre. Därför bör man tänka extra noga på att alltid betala rätt belopp i tid om man hoppar på ett räntefritt upplägg, säger Eva Lindström.


LÄS MER: Larm: Nytt Postnord-kaos väntas på Black Friday 


Den "vanliga" räntesatsen hos exempelvis Mediamarkt, som har ett samarbete med Santander Consumer Bank, är 16,95 procent, vilket ger en effektiv ränta på hela 21,95 procent. Dröjsmålsräntan ligger dessutom fem procentenheter högre än så, enligt avtalet. 

Tänk på det här

Om du inte har pengarna nu – vad talar för att du har dem sedan när det är dags att betala?

Kolla alltid den effektiva räntan. 

Kolla vad räntan innebär i kronor och ören. 

Betala alltid rätt belopp i tid – följ betalningsplanen till punkt och pricka. 

Kontrollera vad som händer om du betalar fel belopp eller blir sen med en betalning.