Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens första drönartaxi är här: Säg hej till Ehang 184

Ehang 184 kommer inom kort att trafikera Dubais luftrum.
Foto: Ehang
Solnedgång över Dubas Marina district. Drönartaxin planeras flyga passagerare mellan flygplatsen och de många hotellen i staden.
Foto: KAMRAN JEBREILI / AP

Här är världens första förarlösa drönartaxi: Ehang 184. 

Farkosten, med utrymme för en passagerare, skulle egentligen redan ha börjat trafikera Dubais luftrum  – men har blivit försenad. 

Nu visas den upp på Mobile World Congress, MWC, i Barcelona. 

Just nu pågår Mobile World Congress i Barcelona där det största dragplåstret har varit lanseringen av Samsungs nya smarttelefon Galaxy S9. 

Även Sony och Nokia har lanserat nya uppmärksammade telefoner under mässan. 

Men det finns även mer högflygande produkter som visas upp under dagarna. 

Fyra rotorblad ger farkosten kraft i luftrummet.
Foto: Ehang

LÄS MER: De hetaste nyheterna från mobilmässan i Barcelona

Dubais mål: En fjärdedel av alla resor självkörande om 12 år

Den självflygande farkosten Ehang 184, och andra förarlösa fordon, lär snart bli en vanlig syn i Dubais luftrum och på gatorna. 

Transportmyndigheten i förenade Arabemiratens största stad har nämligen som mål att en fjärdedel av resorna inom staden ska ska genomföras med självkörande fordon – inklusive flygfarkoster som Ehang 184, berättar Tech Radar.  

Den har fyra rotorblad, drivs av elektricitet och har rum för en passagerare. I farkosten finns teknik för självstyrning men av säkerhetsskäl kommer den först att vara fjärrstyrd av en människa. 

Drönarens rotorblad går även att fälla upp.
Foto: Ehang

LÄS MER: Slår Apple: Här öppnar Samsungs superbutik 

Ehang 184 utrustad med Simkort och uppkopplad mot 5G-nät

Farkosten ska kunna spåras, och kollisioner med andra självflygande farkoster ska kunna undvikas, genom att den är utrustad med ett simkort som ska vara uppkopplat mot det mobila 5G-nätet. 

Det uppkopplade Simkortet i farkosten beror, berättar Tech Radar, på att drönare av den här typen är för små för att upptäckas genom radarteknik. 

För dem som tycker att det känns nervöst att sitta ensam i flygfarkosten kommer det inom ort även att lanseras en tvåsätesmodell, så att man får tryggheten i att ha med sig en pilot på resan. 

Här nedan syns en filmad flygtur där Ehang 184 manövreras av en traditionell, mänsklig pilot. 

https://youtu.be/Mr1V-r2YxME

LÄS MER: Skypemiljardärens farkost ska konkurrera med Uber 

Skypegrundarens flygfarkost ska konkurrera med Uber 

Expressen har tidigare berättat om en annan flygfarkost som utvecklas av tyska bolaget Lilium Aviation. En av finansiärerna är Skypegrundaren och mångmiljardären Niklas Zennström som har pumpat in cirka 100 miljoner kronor i projektet. 

Farkosten lyfter vertikalt med hjälp av fläktar som fälls tillbaka i vingarna, sedan bär det av. 

Topphastigheten ligger på cirka 300 kilometer i timmen, med andra ord hinner farkosten färdas i cirka 30 mil på en laddning, som räcker i en timme, enligt Business Insider.  

Tillräckligt för att kunna ta sig mellan närliggande städer och erbjuda den Uberliknande, urbana taxiservice som utvecklarna har tänkt sig. Det finns fem säten.