Granskningen kretsar kring reningstekniken för den så kallade Adblue-reningsvätskan som för nytillverkade dieselmotorer kan skära ned utsläppen av kväveoxid till ungefär en femtedel.
Kruxet med reningstekniken är att den är så pass fragil att den kan behöva lagas inom loppet av bara ett par år – något som kan kosta minst 100 000 kronor.
Det har gett incitament till ett fusk där åkerier och enskilda åkare låter en verkstad installera en slags dosa som kan kopplar förbi reningstekniken, avslöjar Aktuell Hållbarhet i en granskning.
Installationen beskrivs som ”lika enkel som att montera en Ikea-möbel”, enligt tidningen. Och dosan går loss på knappa 10 000 kronor.
Utbrett fuskande
Enligt tidningens källor är fusket utbrett till mellan 2 och 10 procent av de lastbilar som trafikerar svenska vägar. Vilket i praktiken innebär att tusentals lastbilar far omkring längs vägarna och släpper ut mångdubbla mängder växthus gas.
Vidare hävdar Aktuell Hållbarhet att såväl polis som myndigheter står som handfallna inför reningsfusket. Det handlar dels om att den aktuella dosan är laglig att inneha och sälja, men också om att fusket varken kontrolleras genom gränsvärden för kväveoxidutsläpp i samband med kontrollbesiktning, eller genom mätningar under polisens fordonskontroller i trafiken.
Enligt polisens utsaga är det enkom mindre nogräknade verkstäder som sysslar med fusket, Aktuell Hållbarhets granskning visar på motsatsen då en företagare berättar att det även är utbrett bland märkesverkstäder.