Vännen: Kamprad kom aldrig över fruns död

Ingvar Kamprad med sonen Peter.
Foto: IBL
Ingvar Kamprad blev 91 år gammal.
Foto: MIKAEL PERSSON / STELLA PICTURES

I 50 år var de ett par.

De sista sju åren i livet plågades Ikeas grundare Ingvar Kamprad, 91, svårt av sorgen efter sin hustru Margarethas död 2011.

– Han kom aldrig riktigt över hennes bortgång, säger gode vännen och familjens rådgivare Göran Grosskopf, 72. 

Efter Ingvar Kamprads död – nu står arvingarna inför hotet att få betala miljarder i undanhållen skatt, skriver DN.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad somnade under lördagen in i sitt hem på Bölsö gård i Liatorp utanför Älmhult, omgiven av sina nära och kära, efter en kort tids sjukdom. 

"Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han Ikea. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av Ikea-medarbetare över hela världen", skriver företaget på Twitter.

Notan kan landa på 30 miljarder

Ingvar Kamprads död inträffade endast en månad efter att EU-kommissionären Margrethe Vestager beslutat att inleda en fördjupad granskning av företagets skatteplanering, skriver Dagens Nyheter. 

– Alla företag, stora eller små, multinationella eller inte, ska betala sin rättvisa del av skatterna, sa Margrethe Vestager när hon offentliggjorde granskningen i slutet av förra året.

Ikeas varuhus måste varje år betala tre procent i royalty till bolaget Inter Ikea i Nederländerna. Det handlar om så mycket som 30 miljarder kronor som förts över från varuhusen till bolaget. 

Miljarderna ska sedan ha slussats vidare till olika stiftelser i Luxemburg och Liechtenstein. Antingen för att betala ytterst lite i skatt eller undkomma skatt helt, skriver DN. 

– Vi pratar inte om småpotatis i förlorade skatteintäkter. År 2016 uppskattade vi att Ikea kan ha fört undan en miljard euro (9,5 miljarder kronor) mellan 2009 och 2014, sade hon i samband med att kommissionen inledde sin granskning, säger Eva Joly, den EU-parlamentariker som ledde den Gröna gruppens granskning av Ikea.

Det här är något som i sin tur kan slå mot Ingvar Kamprads arvingar. 

Sönernas gemensamma meddelande

De tre sönerna Peter, Jonas och Mathias gjorde ett avsteg från sin normalt absoluta medietystnad, och gick ut i ett gemensamt pressmeddelande där de berättar om sin sorg efter fadern.

”Det han har åstadkommit under sina 91 mycket aktiva år är helt enkelt otroligt. Vi kommer att sakna honom fruktansvärt mycket”, meddelade de tre sönerna i ett gemensamt uttalande, skriver Di.

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår pappa Ingvar Kamprad gick bort i lördags natt. Ingvar avled fridfullt i sitt hem i Sverige – omgiven av sin närmaste familj. Han har varit en fantastisk förebild för oss, hans söner, för våra familjer och för alla de som antingen arbetat i den företagsgrupp han grundade eller som har gjort affärer med gruppen under de senaste 75 åren”, skriver sönerna i det brev som förmedlas via Ikea.

De tre hyllade sin pappa 

Bröderna, födda mellan 1964 och 1969, hyllade sin pappa som en av de främsta företagsbyggarna någonsin.

”Ingvar var en av de största entreprenörer världen någonsin skådat. In i det sista behöll han örat mot marken, och försäkrade sig om att alla höll fast vid det unika Ikea-konceptet och värderingarna som har gjort det så framgångsrikt. Ingenting var viktigare för honom än att säkerställa den fortsatta styrkan hos den grupp av företag han grundade, och därmed säkra jobben för hundratusentals medarbetare över hela världen – förutom att göra det möjligt för så många människor som möjligt att ha råd med heminredning av hög kvalitet. Genom sin dröm och vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna gav Ingvar energi åt oss alla.”

De försäkrade också att föra stafettpinnen vidare.

”Vi, sönerna, har lovat honom att föra vidare hans arv och göra vad vi kan för att säkra att Ikeas kärnvärderingar och unika koncept bärs vidare in i framtiden”, skriver de i uttalandet.

Begravningen blir i Älmhult

Begravningen för Ingvar Kamprad kommer att hållas i Älmhult för den närmaste familjen. 

– Begravningen äger rum för de närmaste anhöriga endast, det blir en sluten begravning, säger Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea i Sverige.

För medarbetarna i Älmhult planeras en minnesceremoni nu på fredag. Utöver kaffe vet de vad Ingvar Kamprad var svag för:

– Vi vet att Ingvar var ett fan av tårta, och gärna prinsesstårta, så det ska vi försöka få till på fredag, säger Johanna Blomqvist, presschef vid Ikea of Sweden.

Under Ingvar Kamprads sista år i livet var det en sak som saknades vid hans sida: hustrun Margaretha, som avled i sviterna av en cancersjukdom i Lausanne, strax före jul 2011. 

Hade svårt komma över hustruns död

Nära vännen och familjens rådgivare Göran Grosskopf säger att Ingvar Kamprad inte kunde komma över hustruns död:

– Han sörjde Margaretha väldigt djupt. Han hade det jobbigt under de sista åren han bodde i Schweiz efter att Margaretha hade gått bort.

Själv kommenterade Ikeas grundare, i en intervju i hembygdens tidning Smålandsposten 2012, det mörka beskedet om hustruns död året före:

– Jag vill aldrig ha hösten 2011 tillbaka. Jag lipade som ett barn. Jag satt hos min ­kära hustru. Det tog tre veckor och var ett fruktansvärt jävla elände. Sen har jag lipat varenda dag. Men så fick jag anti-lip-tabletter. Det har hjälpt lite.

Hon blev hans allt

Margaretha och Ingvar Kamprad träffades för första gången på Capri. Då var ­Ingvar 35 och Margaretha i 20-årsåldern.

De gifte sig 1963. 

De flyttade så småningom till Småland. De fick tre barn, tre söner. 

Paret höll ihop i 50 års tid. 

Ända fram till Margarethas död 2011. 

– Han tappade mycket av sin livsglädje när Margaretha gick bort, säger Göran Grosskopf. Mycket av den sociala biten försvann för honom. 

"Kom liksom aldrig över hennes bortgång"

Hur mycket pratade han om Margaretha de sista åren?

– Han pratade inte så mycket som jag kände att han upplevde saknaden efter henne. Men Ingvar var i det avseendet inte så utåtriktad. 

Hur tyckte du att han tog Margarethas död 2011?

– Han tog det väldigt hårt. Det var väldigt, väldigt jobbigt för honom. Så var det hela tiden. Även när han kom tillbaka till Sverige så märkte man att det var en stor saknad för honom. Han kom liksom aldrig över hennes bortgång, säger Göran Grosskopf.