Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vändningen i jakthärvan – polisen kan ha hört fel

Karl Hedin satt häktad i 31 dagar misstänkt för att ha skjutit en varg. Till vänster på bild försvararen, advokat Sven Severin. Bilden är tagen vid den första häktningen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Karl Hedin och hans försvarare kräver nu att polisens och åklagaren agerande ska utredas.
Foto: MATTIAS JOHANSSON

Jakthärvan tar en ny vändning.

Fallet ser ut att utveckla sig till ett bakslag för polisen.

En bristande tolkning av några ord på en hemlig polisinspelning kan ha skickat miljardären Karl Hedin i häkte av misstag.

– Vi kräver att få lyssna på inspelningen, säger försvararen, advokat Sven Severin.

Fallet med det som från början misstänktes vara en tjuvskjuten varg, kanske uppeldad i en värmeugn vid sågverket i Karbenning utanför Norberg i Västmanland, har tagit en sensationell ny juridisk vändning.

Kammaråklagare Lars Magnusson tror inte längre att det skjutits någon varg. Tvärvändningen kom sedan han med egna öron lyssnat på en hemlig telefonavlyssning, uppgav tidningen Svensk Jakt i fredags.

I fokus för härvan finns miljardären Karl Hedin – en av Sveriges största privata skogsägare som driver sågverk och bygghandel i bland annat Västmanland, Dalarna och delar av Gävleborgs län. En man som också har starkt profilerat sig i vargfrågan och misstänktes ha skjutit en varg.

Under åtta månader har utredningen om bland annat misstänkt olaga jakt på varg pågått och flera personer har suttit häktade. Bland dem Karl Hedin.

Åklagaren har nu strukit misstanken om att Karl Hedin skjutit en varg.
Foto: TOBIAS ÅGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karl Hedin häktades som misstänkt för att ha skjutit en varg delvis på grund av innehållet i ett telefonsamtal och uppgifter från en hemlig källa.  Han släpptes efter en månad i häkte. Källan, som var gift med en av de misstänkta i härvan, har numera tagit tillbaka sina uppgifter och sagt att hon hittat på dem. Hedin själv har hela tiden förnekat brott.

Karl Hedin vid häktningen i Västmanlands tingsrätt den 30 oktober.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Kvar är telefonsamtalet som i hemlighet hade avlyssnats av polisen efter klartecken från tingrätten. 

Poliserna hör ordet ”gråben”

Den nu aktuella inspelningen gäller ett telefonsamtal mellan Karl Hedin och en nära släkting som ägde rum fredagen den 26 oktober – den dag som jakthärvan exploderade i offentligheten när industrimannen och miljardären greps och anhölls, misstänkt för olaga jakt på varg.

Under telefonsamtalet hör poliserna ordet ”gråben” sägas av Karl Hedin. Nu visar det sig att samtal har blivit misstolkat, eller rättare sagt inte kunnat tokas alls av polisen när samtalet skrevs ut. De ord som inte kunnat tolkas har antecknats som ”ohörbart”, något som Svensk Jakt var först med att berätta.

Åklagarens hänvisning till telefonsamtalet ingick i materialet som låg till grund för häktningen av Karl Hedin vid Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Polisen misstänkte att Karl Hedin eldat upp en varg i en värmeugn vid det egna sågverket i Karbenning.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Åklagaren erkänner: Karl Hedin sköt ingen varg

Men nu åtta månader senare har kammaråklagare Lars Magnusson lyssnat med egna hörlurar och på egen hand kunnat tyda det som polisen antecknat som ohörbart. Resultatet: Han har kommit fram till att Karl Hedin inte sköt någon varg.

– Det har stått ohörbart i utskriften. När jag har lyssnat på inspelningen hörde jag vad som sades.

Vad var det som sades i det avsnitt polisen inte kunnat tyda?

– Det säger jag inte. Men det förändrade läget i alla fall. Jag tror inte längre att någon varg sköts den 26 oktober.

Är det inte anmärkningsvärt att det inte blivit rätt vid utskriften?

– Ja, det man kan tycka.

Samtalet den 26 oktober mellan Karl Hedin och hans släkting är ett i mängden av alla avlyssnade telesamtal som polisen registrerade och delvis avlyssnade i realtid mellan de misstänkta under en längre tid. 

– Jag menar att man har jagat varg den 26 oktober och sökt efter den i syfte att fånga eller döda den, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Och Karl Hedin är inblandad i det?

– Ja, han är inblandad i det, menar jag.

Men det finns ingen varg?

– Jag tror inte längre att någon varg har dödats den 26 oktober.

- Åklagaren har tvingats krypa till korset och medge att det inte har skjutit någon varg, säger advokat Sven Severin som försvarar Karl Hedin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hedin kräver att få lyssna på telefonsamtalet

Det sensationella beskedet från åklagaren har fått försvararen, advokat Sven Severin, att rasa. Han kräver nu att tillsammans med Karl Hedin få lyssna på de aktuella telefonsamtalen som avlyssnades av polisen. 


Försvaret har tidigare – innan den nya vändningen med telefonsamtalet blev känt – krävt att få tillgång till inspelningen. Nu kräver Karl Hedins advokat på nytt att bandinspelningen ska fram.

– Vi vill själva kunna lyssna på banden för att höra vad som sägs. Samtalen låg ju till grund för att Karl Hedin blev häktad och satt isolerad i 31 dagar. 

Frågor som försvararen Sven Severin nu ställer sig:

Var det ett påhitt från polisens sida när man skrev ”ohörbart ” i utskriften. Eller var det ett misstag?

Har polisen så dålig utrustning att man inte kan lyssna ”rätt”?

Polisen drog fel slutsats

Den hemliga telefonavlyssningen av Karl Hedin och minst tre andra personer hade pågått en tid när polisen från Nationella operativa avdelning, NOA i Stockholm slog till och grep flera av de misstänkta, däribland Karl Hedin.

Gripandet skedde en fredag eftermiddag och att polisen slog till just då kan ta berott att poliserna drog fel slutsats när de avlyssnade telefontrafiken i realtid och slog till i tron att en varg skjutits och skulle eldas upp.

– Det finns ingen varg, det finns ingen olaglig jakt, det finns inget skott. Men nu har åklagaren tvingats krypa till korset, säger Sven Severin och syftar på att åklagaren strukit misstaken om att Karl Hedin sköt en varg den 26 oktober.

Åklagaren misstänker alltså att Karl Hedin i stället har varit ute för att jaga varg den här aktuella dagen.

Prins Carl Philip delade våren 2011 ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin.
Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX / JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Sven Severin anser att det är en närmast omöjlig uppgift för åklagaren att bevisa att hans klient skulle ha jagat och haft uppsåt att skjuta en varg när det bara finns samtalet från den 26 oktober.

- Åklagaren vidhåller dock märkligt nog att min klient har jagat varg, att han haft för avsikt att skjuta varg, även om han inte lyckats med detta. Karl Hedin har inte jagat varg, säger Sven Severin.

”Det här är uppseendeväckande”

Advokat Sven Severin kräver att åklagaren ska spela upp telefonsamtalet för honom, alternativt att de får en egen kopia för att själva lyssna och kunna bilda sig en uppfattning om innehållet.

– Vi kan ju inte påverka innehållet i banden. Det enda som kan påverkas är Karl Hedins möjlighet att försvara sig. Jag har hållit på med den här typen av mål i mer än 30 år och jag tycker det här är uppseendeväckande.

Försvararen Sven Severin kräver också en utredning om polis eller åklagare agerat brottsligt.

Expressen har inte lyckts nå någon ansvarig inom polisen