Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vädjan efter regeringens besked: ”Kan inte vänta”

Regeringen inför nya restriktioner - kommer i tre olika steg.
Jonas Siljhammar, vd för besöksnäringens branschorgansation Visita.
Foto: Peter Knutson / Pressbild
Jonas Frycklund, tillförordnad chefsekonom vid Svenskt näringsliv.
Foto: Ernst Henry Photography / Svenskt näringsliv
Under tisdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson de nya restriktioner som träder i kraft under onsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grand Hôtel i centrala Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Folkkungagatan på Södermalm i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Branschorganisationerna Visita och Svenskt näringsliv är skakade av regeringens besked om nya restriktioner som träder i kraft under onsdagen. 

– Vi bedömer att restriktionerna kommer att ha betydande effekter på besöksnäringen, Jonas Frycklund, tillförordnad chefsekonom Svenskt näringsliv.

Organisationerna, som företräder bland annat restauranger, hotell och skidanläggningar, menar att ekonomiska stödåtgärder behöver komma på plats direkt. 

Under onsdagen träder steg 1 i regeringens smittskyddsplan i kraft med flera nya åtgärder. Bland annat handlar det om munskydd i kollektivtrafik när trängsel inte kan undvikas, att hemarbetet ska möjliggöras och att lärosäten ska undvika större folksamlingar. 

Även den hårt prövade restaurang- och besöksnäringen får på nytt stramare tyglar att förhålla sig till då serveringsställen nu får ansvar över att trängsel ska undvikas i deras lokaler. 

– Vi bedömer att restriktionerna kommer att ha betydande effekter på besöksnäringen, säger Jonas Frycklund. 

FHM: Lokalerna ska vara utformade så att trängsel undviks

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen står det: ”Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Detta kan enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebära att den som driver serveringsstället exempelvis kan: begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället, möblera om eller på annat sätt skapa utrymme, markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra, och använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem”. 

Under onsdagen kommer regeringen även remmittera ett förslag om att införa vaccinationsbevis i verksamheter som gym och restauranger. 

Branschen: Ekonomiskt stöd kommer behövas direkt

Besöksnäringens branschorganisation Visita anser dock att vaccinpass är en bättre lösning än omfattande restriktioner.  

Visita företräder 8 000 arbetsplatser som restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar.

– Vi har respekt för FHM:s bedömning och det är bra att regeringen lyssnat på oss och nu förbereder för vaccinpass även på restaurang i stället för restriktioner som stänger ner hela verksamheter, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita. 

Under tisdagens pressträff berättade finansminister Mikael Damberg (S) att evenemangsstödet kommer förlängas fram till och med den 31 mars nästa år. 

Däremot skulle ersättning omställningsstöd och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag betalas ut ”vid behov”. 

Branschorganisationer menar dock att stödåtgärder måste finnas på plats omedelbart.

– De stöd regeringen pratar om kan inte vänta utan behöver införas direkt eftersom redan dagens begränsningar innebär stora tapp och risken att många jobb går förlorade, säger Jonas Siljhammar. 

– Finansministern förbereder eventuellt återinförande av omställningsstödet och omsättningsstöd. Man kan redan nu säga att dessa krisåtgärder kommer att behövas för de mest drabbade branscherna, säger Jonas Frycklund. 

FHM: ”Ingen kommer undan pandemin”

Karin Tegmark Wisell menar att alla måste välja mellan att vaccinera sig eller att bli infekterad.