Utreder propaganda i Ikeas förpackningar

En kunds bild på den högerextrema propagandan inuti Ikeas förpackningar.
Foto: Privat
Bilder som dessa har skickats in till Ikea – och nu utreds propagandan grundligt.
Foto: Privat
"Det här är oerhört allvarligt och vi beklagar att kunder har behövt möta de här budskapen", säger Malin Sennevall, presskontakt på Ikea.
Foto: Privat
Möbeljätten uppmanar också medarbetare på varuhuset att slå larm om de vet något om propagandaspridningen.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Flera kunder har upptäckt högerextrem propaganda inuti förpackningar de köpt på Ikea.

Nu startar möbeljätten en utredning – och uppmanar medarbetare på Ikeas varuhus att slå larm om de vet vem som ligger bakom propagandaspridningen.

– Det här är oerhört allvarligt och vi beklagar att kunder har behövt möta de här budskapen, säger Malin Sennevall, presskontakt.

Ikea har fått klagomål från flera kunder som upptäckt högerextrem propaganda inuti förpackningar köpta hos möbeljätten. Minst tre kunder har uppgett att de hittat reklamblad för den högerextrema sajten Fria tider inuti möbelkartonger.

– Det är väldigt tråkigt och vi tar starkt avstånd från budskapet. Det här är oerhört allvarligt och vi beklagar verkligen att kunderna har behövt möta de här budskapen, säger Malin Sennevall, presskontakt för Ikea.

Det är enbart kunder på Ikeas varuhus i Kungens kurva i Stockholm som har sett reklambladen för den högerextrema sajten, uppger Malin Sennevall.

– Vi gör en gedigen utredning för att ta reda på vem som kan tänkas ha gjort det här. Vi uppmanar också alla medarbetare på varuhuset i Kungens kurva att hålla ögonen öppna. Om de ser några av de här reklambudskapen uppmanas de också att plocka ner dem, säger hon.

Ikea: "Gå till botten"

Malin Sennevall säger att utredningen av flygbladen som hamnat inuti kartongerna är av högsta prioritet för varuhuset – och Ikeas centrala organisation.

– Vi vill att det här ska ge resultat så fort som möjligt så att vi vet hur det här kan ha gått till.

Kan det vara någon av era egna medarbetare som ligger bakom detta, eftersom flygbladen hittats inuti kartongerna?

– Det tror jag inte. Nu gör vi en utredning för att få reda på vad som har hänt så att vi kan gå till botten med det.

Planerar ni att polisanmäla den här spridningen på något sätt?

– Det får utredningen utvisa.

Rosanna: "Vill inte ha i mitt hem"

I förra veckan rapporterade Expressen om Rosanna, 30, som råkade ut för den högerextrema propagandan efter att hon köpt en tv-bänk på Ikeas varuhus i Kungens kurva.

Sedan dess har ytterligare två fall uppdagats – något som Ikea nu alltså tar på största allvar.

– Det är verkligen inte något jag vill ha i mitt hem. Det är så långt ifrån mig som person man kan komma. Jag vill inte att de här puckona ska ha någon gratisreklam heller, sa Rosanna till Expressen.