Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppsving för husvagnar och husbilar under coronakrisen

Foto: Jan-Erik Berggren

Intresset ökar för husbilar och husvagnar efter att coronakrisen stängt så gott som alla gränser i Europa och stoppat det mesta av flygtrafiken.

Men även husbils- och husvagnsbranschen måste anpassa sin verksamhet efter virusutbrottet.

– Vi har färre stora evenemang för publik och fler visningar via internet, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter.

Resebranschen har det tufft under coronakrisen. Inställda resor och flygplan som står på marken riskerar att hota hela sommarperioden för flera reseföretag. Men där vissa är förlorare är andra vinnare. Allt fler funderar på att fira sin semester hemma i Sverige och ser husbilar och husvagnar som ett bra alternativ. 

– Det är förstås hemskt det som hänt i år och även vi har drabbats. Framför allt gäller det leveranser från fabriker i Tyskland och andra länder i Europa. Det har varit väldigt osäkert under våren, säger Forsbergs Fritidscenters vd Jonas Karlsson.

”Vår mest hektiska period”

Karlsson tillträdde som vd precis före virusutbrottet och har fått ägna mycket tid åt att säkra leveranser av de bilar och vagnar som svenska kunder beställt.

– Vi har vår mest hektiska period nu under våren då allt ska levereras och vi också ska ta emot nya kunder, säger Jonas Karlsson.

Fler har ringt och hört sig för hur det fungerar med husbil och Jonas Karlsson har tagit emot samtal från helt nya kunder.

– Många som hört av sig till oss har inte tidigare haft husvagn eller husbil. Så på det viset har krisen märkts av och det är fler som vill stanna kvar i Sverige i sommar. Vi har också fått göra om vår strategi då brukar ha många evenemang med kanske upp till 1 000 besökare, vilket inte är så lämpligt.

Kunder i riskgruppen

Istället för de traditionella påskaktiviteterna har handlarna visat fler bilar via internet och försökt att sprida ut evenemangen över tid. 

– Fler av våra kunder tillhör också riskgrupperna så vi har fått göra fler hemleveranser än tidigare. Det här har påverkat oss mycket, säger Jonas Karlsson.

TV: ”Flygresor kommer att bli dubbelt så dyra”