Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppsving för el-hojar – här är de svenska utmanarna

RGNT:s motorcykel har en räckvidd på 150 km och topphastighet på 120 km/h.
Foto: RGNT/Pressbild / RGNT/Pressbild
Cakes motorcykel Kalk har en räckvidd på mellan 80-120 km och en topphastighet på 90+ km/h.
Foto: Pressfoto/Cake / Pressfoto/Cake

Vräkiga och högljudda motorcyklar - snart ett minne blott? Di TV Motor har träffat svenskarna som vill utmana MC-branschen med eldrivet. 

De senaste åren har försäljningen av eldrivna tvåhjulingar ökat, framför allt för mopeder. Förra året såldes 3318 el-mopeder i Sverige, ett rejält uppsving jämfört med 72 sålda år 2015. Nu verkar det som att trenden håller på att smitta av sig även på motorcyklarna. 

– Kunderna börjar bli mer intresserade och det börjar också dyka upp nya tillverkare av elmotorcyklar, säger Robin Törnros, reporter på Teknikens Värld.  

Så många elmotorcyklar och elmopeder har sålts de senaste fem åren.
Foto: DiTV / DiTV

Cake väljer bort macho

– Vi har valt bort att titta på hur motorcykelkulturen ser ut och istället tänkt: hur stöttar vi en upplevelse av något som inte är macho utan tillgängligt, spännande och tekniskt innovativt, säger Stefan Ytterborn, vd för Cake. 

Svenska Cake lanserades 2018 och har i dag fyra olika modeller, både motorcyklar och mopeder. Bolaget är i dag förlustdrivande och har tagit in över 130 miljoner kronor i kapital för att finansiera sin produktion. Hittills har bolaget sålt 400 motorcyklar världen över. 

– 2020 är ambitionen att vi ska nå 1 500 sålda hojar. 2022 ska vi vara cash-flow positiva och sälja omkring 5 000 cyklar om året.

Det låter ambitiöst?

– Ja och det har att göra med att branschen förändras. Enligt utomstående bedömare kommer det säljas 200 miljoner elmotorcyklar i världen inom tio år. 

RGNT satsar på säkerhet

En annan aktör som satsar på eldrivet är Göteborgska RGNT Motorcycles som startade förra året. 

– Regent är en utmanare till MC-industrin. Vi vill göra säkrare och smartare fordon för stadsmiljöer, säger Jonathan Åström, vd RGNT Motorcycles.

RGNT:s motorcykel är uppkopplad till en cloudlösning som samlar in olika typer av information, som t ex vart du kör, hur långt och när motorcykeln behöver service. Skulle du vara med om en olycka kopplar motorcykeln upp till en ”detect-funktion” så att ambulansen kan hitta till olycksplatsen. 

– Traditionellt sett har det varit mycket ljud och mycket hästkrafter men nu märker man att den traditionella köparen börjar se mer till teknologin.

Hittills har RGNT sålt 370 motorcyklar på svenska marknaden med första leverans beräknad till juni i år. Målet är att leverera 1 000 motorcyklar år 2022. 

Se hela programmet DiTV Motor om Koenigseggs nya hybridbil och coronaviruets påverkan på bilindustrin i TV-spelaren.