Uppgifter: Nyhetstidningen Metro läggs ner

Nyhetstjänsten och helgtidningen Metro läggs ner, enligt uppgifter till SVT.
Nyhetstjänsten och helgtidningen Metro läggs ner, enligt uppgifter till SVT.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Metros ägare Christen Ager-Hanssen.
Foto: Leif Brännström
Hela redaktionen och säljavdelningen kommer att få gå, något som ska offentliggöras på måndag, skriver SVT.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Nyhetstjänsten och helgtidningen Metro läggs ned, enligt uppgifter till SVT

En Metro-medarbetare som Expressen talat med har fått samma uppgifter: 

– Vi gick och frågade en chef som bekräftade att Metro.se ska läggas ned, säger medarbetaren. 

Metros ägare Christen Ager-Hanssen säger: 

– Vi jobbar inte med journalistik, det här har varit vår plan hela tiden under rekonstruktionen.

Medarbetare på Metro uppger att produktionen avstannar redan på fredagen. Nyhetstidningen Metro, som nu mer består av en webbsajt och en tryckt helgtidning, uppges officiellt lägga ner på måndag, enligt SVT.

Enligt SVT kommer hela redaktionen och säljavdelningen att få sparken. På redaktionen rör det sig i dag om tio personer.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen säger till Expressen:

– Jag har sagt hela tiden att det inte behövs några journalister. Jag har rekommenderat styrelsen att säga upp alla journalister och i stället satsa kommersiellt på det som är affärsmässigt rätt. Vi jobbar inte med journalistik, det här har varit vår plan hela tiden under rekonstruktionen. 

”Jag har också sagt hela tiden att vi inte ska ha några journalister”, säger Christen Ager-Hanssen.
Foto: Leif Brännström

– Det här har varit min rekommendation länge, men styrelsen har varit lite trög med att fatta beslut. Min rekommendation har varit att avskaffa alla journalister. Vi kan köpa in de tjänster vi behöver. Vi behöver inte ha journalister till det jobbet, säger han vidare.

Vad händer med Metro nu? Blir det konkurs?

– Vem har sagt det? Det pågår en rekonstruktion och det ska bli ett ackordförslag. Jag har varit tydlig flera månader, vi ska inte bedriva journalistik. Jag har också sagt hela tiden att vi inte ska ha några journalister. Det är kanske en framtid för Bonnier, men inte för oss.

Men lägger ni ned all verksamhet?

– Nej, det har jag inte sagt. Men vi ska inte ha några journalister.

Ska papperstidningen fortsätta komma ut en gång i veckan?

– Papperstidningen? Vem fan driver den? Det är inga unga människor som läser papperstidningen.

Christen Ager-Hanssen säger till Dagens Nyheter att Metro kommer att göras om till en plattform och till en portal som ”ligger i linje med våra övriga satsningar som Metro jobb, Studentkortet och andra satsningar”. 

”Har varit ett starkt varumärke”

Svenska journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert vill inte bekräfta uppgifterna om att Metro läggs ned, men beklagar om så skulle vara fallet: 

– Det är bara att beklaga att det är en journalistisk produkt som inte överlever. Metro har varit ett starkt varumärke och vi är många som har hoppats på att den skulle klara sig, säger hon och fortsätter: 

– Jag har slutat att bli förvånad när det gäller vad som händer kring Metro. Det har varit en berg- och dalbana på många olika sätt, säger Ulrika Hyllert. 

Om Metro läggs ner blir nästa steg att inleda förhandlingar. 

Journalistförbundets Ulrika Hyllert om uppgifterna.

– De kommer i sådana fall inte ha något jobb kvar och det kommer behöva inledas förhandlingar om uppsägningar och jag förväntar mig att de följer den förhandlingsordning som finns, säger Ulrika Hyllert. 

Kvar återstår dock sajterna Metro mode och Metro jobb, som fortsätter sin verksamhet, skriver SVT. 

Rykte på kontoret

En medarbetare på Metro som Expressen pratat med säger:

– Vi fick reda på nedläggningsbeslutet vid ettiden i dag. Först spreds ett rykte på kontoret och redaktionen. Så vi gick och frågade en chef som bekräftade att Metro.se ska läggas ned.

Personen forsätter: 

– Det här är jättetråkigt. Det har varit så många turer kring Metro, det är inte alls bra skött. Nu måste jag från ena dagen till den andra ut och söka jobb, säger medarbetaren.

Metro i rekonstruktion

Metro befinner sig samtidigt under rekonstruktion. Moderbolaget Metro Media house och Tidningsbolaget Metro, där merparten av de anställda journalisterna funnits, fick i våras godkänt av tingsrätten att sjösätta en räddningsplan.

Rekonstruktionen innebär bland annat att man försöker få till en ackordsuppgörelse med fordringsägarna.

De flesta fordringsägarna, utom Skatteverket, har varit positiva till uppgörelsens som innebär att skulderna skrivs ned. Skulderna har legat på omkring 60 miljoner.

Nyligen beslutades om en förlängning av rekonstruktionstiden. Tidigast i slutet av augusti kommer ett förslag till ackordsuppgörelse.