Uppgifter: Apple tar bort kritiserade laddsladden

Iphone kan skrota sina specialkablar till kommande modeller.
Foto: Epa / EPA
Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges konsumenter.
Foto: OKÄND

Efter påtryckningar enades de stora mobiltillverkarna om gemensam standard på kontakten till laddare och hörlur. Alla utom Iphone-tillverkaren Apple som envisats med sin egen så kallade lightningport. Nu kommer nya signaler om att den tas bort på kommande modeller.

– Det vore välkommet för det är idiotiskt att man ska tvingas ha så många laddare och sladdar, säger Jan Bertoft vid Sveriges konsumenter.

Enligt EU produceras 51.000 ton elektroniskt skrot varje år, delvis för att användarna tvingas byta laddare när de växlar mellan mobiltelefoner.

2009 enades merparten av tillverkarna om att ta fram en gemensam standard – vilket efterhand också gjorts. Stora tillverkare som Samsung, Sony och HTC enades om en standard, en variant av USB-koppling.

Men Apple har hela tiden envisats med att stå utanför, vilket innebär att konsumenterna fått köpa ett antal olika sladdar till sina elektroniska enheter. Helt i onödan.

Foto: Patrik Micu
Foto: Pressbild
Till vänster Apples lightningkabel, och till höger det nyare USB-C.

Vid organisationen Sveriges konsumenter efterlyser man en branschstandard som alla tillverkare ansluter sig till.

– Många konsumenter är trötta på härvorna av sladdar och olika laddare till datorn, mobiltelefonen och annat. Det är resursslöseri, dyrt och allmänt miljöskadligt, säger Jan Bertoft, generalsekreterare.

Nu kommer dock signaler om att Apple böjt sig för kritiken från EU, miljörörelse och konsumenter.

Enligt branschsajten zdnet.com kan kommande generation av Iphone, 11-serien, utrustas med en USB-C-port  i stället för den nuvarande lightningporten som krånglar till det för användarna.

https://twitter.com/Raf___m/status/1136979530944565248?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1136979530944565248&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zdnet.com%2Farticle%2Fiphone-11-could-spell-the-end-for-the-lightning-port%2F

USB-C kom ut på marknaden redan 2014 och många användare hoppas att den ska ersätta alla typer av datakontakter för ström, nätverk, bild och ljud.

Vad är det då som tyder på att Apple till slut ändrat sig?

Ett tecken är, enligt Appleföljarna, att nya Ipad Pro fått USB-C-kontakt. Detta innebär inte bara färre sladdar, det ger dessutom möjlighet till nya funktioner.

Att man satt nya standardkontakten i ”paddan” tolkas som att Apple även utrustar kommande Iphonemodeller med samma USB-C-kontakt. Det är en logisk utveckling, skriver Adrian Kingsles på zdnet.com.

”Det är inte en fråga om det ska hända utan när”, fortsätter han.

Dessutom: Enligt uppgifter som läckt ut om betaversionen av operativsystemet IOS 13 har Apple bytt ut bilden av en lightningkabel mot en USB-C-sladd. Detta skriver Forbes. 


https://twitter.com/AthertonLab/status/1141877107812790272

Med USB-C kan laddtider i Iphone förkortas och nedladdning skulle gå snabbare – för den som inte kräver att allt ska vara trådlöst.

Från Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien, har det inte läckt ut någon information om att man offrar lightningporten.

Pengar och kontroll

Orsaken till tvekan är ganska uppenbar: Pengar och kontroll. Apple tjänar multum på att sälja tillbehören till egna modellerna. 

Dessutom är man livrädd att tappa greppet om sin viktigaste produkt, Iphone, som med en USB-C-port enkelt kopplas ihop med all världens hårdvara som Apple inte har kontroll över.