Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgift: Nio städer slåss om nästa Northvoltfabrik

Det handlar om tusentals arbetstillfällen för den kommun som Northvolt och Volvo Cars väljer ut för sin batterifabrik.
Foto: OLIVER SZABO

Northvolt och Volvo Cars har gått vidare sex svenska orter och tre i övriga Europa som kandidater för en ny stor batterifabrik, skriver Dagens Nyheter.

Just nu pågår bygget Northvolt Ett i Skellefteå som kommer att bli Europas största batterifabrik och ge 2 500 arbetstillfällen när den är helt utbyggd 2023.

Men vid sidan av Northvolt ett ska ännu en stor batterifabrik byggas av Northvolt och Volvo Cars. Även här handlar det om tusentals arbetstillfällen i fabriken som bland annat ska möjliggöra Volvos övergång till att bara tillverka elbilar.

Fabriken ska, enligt en intern tidplan som DN tagit del av, börja tillverka batterier 2025. Redan i höst ska man börja söka miljötillstånd.

Företagen har ännu inte bestämt var fabriken ska ligga. Men bland ett 40-tal intresserade orter har nu nio kandidater valts ut, skriver DN.

Skövde bekräftar förhandlingar

GP har tidigare publicerat uppgifter om en ansökan om bygglov i Torslanda i Göteborg. Bygglovsansökan betyder dock inte att det är säkert att fabriken hamnar i Göteborg, enligt DN.

Gävle, Borlänge, Sundsvall-Timrå, Umeå, Norrköping, Skövde och Östersund är andra orter som har nämnts i spekulationerna. Skövde Nyheter rapporterar att kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) bekräftar att kommunen förhandlar med Northvolt och Volvo Cars om att bygga fabriken på Skövde flygplats. 

Samtidigt kommer fabriken att sluka enorma mängder el, en faktor som talar för orterna längre norrut, skriver DN.

Northvolt och Volvo kommenterar inte detaljerna i DN:s uppgifter, men Northvolt uppger för tidningen att de hoppas kunna kommunicera nästa steg före årsskiftet.