Det är så enkelt att handla på nätet.
Om du kan vara hemma mellan klockan 12 och 15 en vanlig vardag för att ta emot paketet vill säga. Eller inte har något emot att ta bilen – om du nu har en bil – till budfirmornas utlämningslager, alltid belägna i industriområden i stadens utkant.
I sådana fall är det busenkelt att handla på nätet.
LÄS ÄVEN: Så skyddar du ditt konto mot bedragare
– I USA har många ”doormen” (personal som jobbar i hus eller bostadsområden) som kan ta emot paket och leveranser åt de boende. Men det har vi ju inte här, säger Carl Johan Grandinson.
Han sitter med en del av en dörr framför sig, närmare bestämt den del av dörren där låset och handtaget sitter. Men i stället för ett vanligt vred visar han stolt upp Glue Lock – ett mobilstyrt system som gör att du eller någon annan kan öppna och låsa din dörr med en mobiltelefon.
Det här är exakt det fenomenet ”smarta hem” handlar om.

Glue Home har flera partners
Låter det läskigt? Kanske. Men enligt Grandinson är det inte läskigare än att trycka in sitt kreditkortsnummer i e-handelstjänsten när du e-shoppar.
Han är grundare av företaget Glue Home som nu i sommar börjar sälja sitt lås på bred front.
Företaget har redan Ica och Postnord i ryggen i ett pilotprojekt som just nu pågår i Stockholm.
I projektet får de som försetts med låset sin mat och sina paket levererade INNANFÖR dörren.
Matvarorna ställs till och med in i kylen.
LÄS ÄVEN: Eriks "hemmabygge" är smartast i Sverige
– Vi vill se oss mer som ett serviceföretag än ett prylföretaget som säljer lås. Vi vill erbjuda tjänster tillsammans med andra betrodda partners, förklarar Grandinson.
Han tänker sig att företag som städar, levererar varor, går ut med hundar eller vad det nu än må vara skulle kunna göra ditt liv enklare, om de fick tillgång till ditt hem.
Ngenic Tune effektiviserar
I viss mån blev fenomenet ”smarta hem” världsberömt genom företaget Nest (som sedan ganska lång tid tillbaka ägs av Google).
Nest är ett företag vars termostater effektiviserar uppvärmning och avkylning av amerikanska hem. Den lär sig ägarnas vardagsmönster och justerar styrka i systemet efter behov för en effektivare energikonsumtion.
– Det fungerar inte riktigt i Sverige eftersom vi inte värmer eller kyler våra hem med luft som i USA utan med vatten i regel, säger Fredrik Fernlund, en av grundarna av Ngenic – Nests svenska motsvarighet om man så vill, fast för vattenburen värme.

Ngenic Tune är företagets första produkt som redan nu finns på marknaden och som passar alla villaägare med antingen fjärrvärme eller värmepump.
Systemet styrs sedan via användarens mobiltelefon eller dator.
– Det fungerar inte som Nest som stänger av och på anläggningen under dagen. Vattenburen värme är ett mycket långsammare system. Men det Tune gör är att den jämnar ut och effektiviserar energiförbrukningen, säger Fernlund.
Bidrar på samhällsnivå
En av delarna i Ngenic Tune är en trådlös givare som placeras i på en vägg i hemmet, vilken känner av om exempelvis solen skiner och då kan förbereda värmesystemet på att huset kommer att få hjälp av naturen att värmas upp.
Men funktionaliteten sträcker sig längre än att bara spara in på kundens energiförbrukning. Ngenic har fått backning från Energimyndigheten tack vare systemets förmåga att bidra på samhällsnivå.
– Elbolagen ser hur förbrukning går i toppar och dalar över varje dygn. I ett projekt vi kört stängde vi av alla våra kunders fjärrvärme i en timme under en sådan energitopp. Det hjälpte bolaget att jämna ut sin kurva och i snitt gick temperaturen bara ned 0,3 grader i hemmen. Det märktes inte ens eftersom det finns en sådan ”värmetröghet” i svenska hus, berättar Fernlund.
Fredrik Fernlund skrattar åt branschen
Det var bara på försök, men slutsatsen var att deras smarta system kan effektivisera samhällets resursanvändning om vi är beredda att släppa in tekniken i våra hem.
– Det skulle kunna gå snabbare, säger Fredrik Fernlund och skrattar lite åt den långsamma branschen.
– Det finns en inställning av att ”det är bra som det är”. Men i de undersökningar vi gjort bland våra kunder svarar många att de skaffat systemet för att spara pengar, men att de nu är mest nöjda med en ökad komfort i hemmet.

Icas Matkassar var skeptiska
Carl Johan Grandinson har också sett resultat han inte hade räknat med från Glues första kunder. Bland annat har buden som levererar Icas Matkassar gått från att vara skeptiska till att inse att det går mycket snabbare om de får ställa in maten direkt i kylen än vänta på kunder som missar sina leveransfönster.
LÄS ÄVEN: LISTA: Här finns billigaste matkassen
– Med tanke på e-handelns tillväxt på 20 procent årligen börjar dagens utlämningsställen få kapacitetsproblem och på sikt kommer de få problem att hantera alla paket. Det här kan hjälpa logistikbolagen enormt, säger han om sitt smarta lås.
"System som liknar Uber"
Han säger också att det har gått fort att få kunderna komma över den initiala oron över att släppa in okända människor i sina hem.
– Vi funderar på ett system som liknar Ubers. Både kunden och budet får ge varandra betyg. Det slutar ofta med att man vill göra lite extra för varandra. Företagen kan komma med några erbjudanden och kunderna blir mer lojala, säger Grandinson om effekterna av smartare hem.
Det handlar bara om att våga också.