Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppfinningarna som gör ditt hem smartare

Det finns system som gör att du eller någon annan kan öppna och låsa upp din dörr från mobilen. Glue lock är en svensk uppfinning.
Foto: / PRODUKTBILD
Termostater kan bland annat reglera värme och jämna ut och effektivisera energiförbrukningen. Här ser ni en termostat från Nest.
Foto: / PRODUKTBILD
Nexa belysning kan styra el och belysning trådlöst.
Foto: / PRODUKTBILD
I sommar börjar företaget Glue Home sälja sitt lås på bred front.
Foto: / PRODUKTBILD

Från något så enkelt som lampor du kan slå av och på med mobilen, till något så vågat som att ha ett uppkopplat dörrlås som kan styras över nätet.

Sakta med säkert kommer nu lösningarna som gör våra hem smartare och hjälper oss att leva mer effektivt.

Expressen har träffat två svenska företag som går i täten för effektiviseringen i de uppkopplade hemmen.

Det är så enkelt att handla på nätet.

Om du kan vara hemma mellan klockan 12 och 15 en vanlig vardag för att ta emot paketet vill säga. Eller inte har något emot att ta bilen – om du nu har en bil – till budfirmornas utlämningslager, alltid belägna i industriområden i stadens utkant.

I sådana fall är det busenkelt att handla på nätet.


LÄS ÄVEN: Så skyddar du ditt konto mot bedragare


– I USA har många ”doormen” (personal som jobbar i hus eller bostadsområden) som kan ta emot paket och leveranser åt de boende. Men det har vi ju inte här, säger Carl Johan Grandinson.

Han sitter med en del av en dörr framför sig, närmare bestämt den del av dörren där låset och handtaget sitter. Men i stället för ett vanligt vred visar han stolt upp Glue Lock – ett mobilstyrt system som gör att du eller någon annan kan öppna och låsa din dörr med en mobiltelefon.

Det här är exakt det fenomenet ”smarta hem” handlar om.

Carl Johan Grandinson
Foto: Anders J Larsson

Glue Home har flera partners

Låter det läskigt? Kanske. Men enligt Grandinson är det inte läskigare än att trycka in sitt kreditkortsnummer i e-handelstjänsten när du e-shoppar.

Han är grundare av företaget Glue Home som nu i sommar börjar sälja sitt lås på bred front.

Företaget har redan Ica och Postnord i ryggen i ett pilotprojekt som just nu pågår i Stockholm.

I projektet får de som försetts med låset sin mat och sina paket levererade INNANFÖR dörren.

Matvarorna ställs till och med in i kylen.


LÄS ÄVEN: Eriks "hemmabygge" är smartast i Sverige


– Vi vill se oss mer som ett serviceföretag än ett prylföretaget som säljer lås. Vi vill erbjuda tjänster tillsammans med andra betrodda partners, förklarar Grandinson.

Han tänker sig att företag som städar, levererar varor, går ut med hundar eller vad det nu än må vara skulle kunna göra ditt liv enklare, om de fick tillgång till ditt hem.

Ngenic Tune effektiviserar

I viss mån blev fenomenet ”smarta hem” världsberömt genom företaget Nest (som sedan ganska lång tid tillbaka ägs av Google).

Nest är ett företag vars termostater effektiviserar uppvärmning och avkylning av amerikanska hem. Den lär sig ägarnas vardagsmönster och justerar styrka i systemet efter behov för en effektivare energikonsumtion.

– Det fungerar inte riktigt i Sverige eftersom vi inte värmer eller kyler våra hem med luft som i USA utan med vatten i regel, säger Fredrik Fernlund, en av grundarna av Ngenic – Nests svenska motsvarighet om man så vill, fast för vattenburen värme.

Ngenic Tune passar alla villaägare med antingen fjärrvärme eller värmepump.

Ngenic Tune är företagets första produkt som redan nu finns på marknaden och som passar alla villaägare med antingen fjärrvärme eller värmepump.

Systemet styrs sedan via användarens mobiltelefon eller dator.

– Det fungerar inte som Nest som stänger av och på anläggningen under dagen. Vattenburen värme är ett mycket långsammare system. Men det Tune gör är att den jämnar ut och effektiviserar energiförbrukningen, säger Fernlund.

Bidrar på samhällsnivå

En av delarna i Ngenic Tune är en trådlös givare som placeras i på en vägg i hemmet, vilken känner av om exempelvis solen skiner och då kan förbereda värmesystemet på att huset kommer att få hjälp av naturen att värmas upp.

Men funktionaliteten sträcker sig längre än att bara spara in på kundens energiförbrukning. Ngenic har fått backning från Energimyndigheten tack vare systemets förmåga att bidra på samhällsnivå.

– Elbolagen ser hur förbrukning går i toppar och dalar över varje dygn. I ett projekt vi kört stängde vi av alla våra kunders fjärrvärme i en timme under en sådan energitopp. Det hjälpte bolaget att jämna ut sin kurva och i snitt gick temperaturen bara ned 0,3 grader i hemmen. Det märktes inte ens eftersom det finns en sådan ”värmetröghet” i svenska hus, berättar Fernlund.

Fredrik Fernlund skrattar åt branschen

Det var bara på försök, men slutsatsen var att deras smarta system kan effektivisera samhällets resursanvändning om vi är beredda att släppa in tekniken i våra hem.

– Det skulle kunna gå snabbare, säger Fredrik Fernlund och skrattar lite åt den långsamma branschen.

– Det finns en inställning av att ”det är bra som det är”. Men i de undersökningar vi gjort bland våra kunder svarar många att de skaffat systemet för att spara pengar, men att de nu är mest nöjda med en ökad komfort i hemmet.

Med Glue Lock kan du få maten levererad direkt in i kylen.
Foto: / PRODUKTBILD

Icas Matkassar var skeptiska

Carl Johan Grandinson har också sett resultat han inte hade räknat med från Glues första kunder. Bland annat har buden som levererar Icas Matkassar gått från att vara skeptiska till att inse att det går mycket snabbare om de får ställa in maten direkt i kylen än vänta på kunder som missar sina leveransfönster.LÄS ÄVEN: LISTA: Här finns billigaste matkassen


– Med tanke på e-handelns tillväxt på 20 procent årligen börjar dagens utlämningsställen få kapacitetsproblem och på sikt kommer de få problem att hantera alla paket. Det här kan hjälpa logistikbolagen enormt, säger han om sitt smarta lås.

"System som liknar Uber"

Han säger också att det har gått fort att få kunderna komma över den initiala oron över att släppa in okända människor i sina hem.

– Vi funderar på ett system som liknar Ubers. Både kunden och budet får ge varandra betyg. Det slutar ofta med att man vill göra lite extra för varandra. Företagen kan komma med några erbjudanden och kunderna blir mer lojala, säger Grandinson om effekterna av smartare hem.

Det handlar bara om att våga också.

FAKTA

Dörrlås

Glue lock är den svenska uppfinningen som passar på i princip alla dörrar. Installationen gör du enkelt själv och med en app kan du sedan ge vänner, familj och grannar tillgång till din dörr, utan att behöva dela ut fysiska nycklar. Lika snabbt kan du också dra in någons tillgång.

gluehome.com

Temperatur

Ngenic Tune består av tre delar. En innegivare, en hub (”gateway”) du kopplar till bredbandet och en styrdosa som kopplas på mellan termostaten och dess utomhustermometer. Sedan kan du bestämma vilken värme du vill att systemet ska ge dig med hjälp av mobilen. Tack vare givaren du sätter på väggen och smarta funktioner i styrdosan effektiviseras energiförbrukningen.

ngenic.se

Belysning

Det finns en uppsjö av företag i dag som erbjuder uppkopplade glödlampor. Phillips Hue är kanske de mest kända och de som säljs hos flest återförsäljare. Inte nog med att du kan stänga av och på och dimma dina lampor – du kan dessutom byta färg. Alla vet ju att du bör ha ett gulare ljus på kvällarna för att somna lättare.

www2.meethue.com

Elektronik i hemmet

Företaget Nexa släpper snart sin efterlängtade Nexa bridge. Nexa har redan ett brett utbud av produkter, såsom eluttag och kontrolldosor till lampknappar, som alla går att syra trådlöst med fjärrkontroll. Med deras kommande produkt kommer de även att kunna kontrolleras med mobiltelefonen på ett smartare sätt.

nexa.se

Larm och skydd

Googles Nest har en brandvarnare som larmar din mobil om den känner av rök eller kolmonoxid. Dessutom går den att koppla ihop med dina Philips Hue-lampor som kan blinka rött i samband med larm för ytterligare uppmärksamhet eller för hörselskadade. Nest gör även kameror för övervakning, men det finns en uppsjö av produkter på det här området för att skydda ditt hem.

nest.com