Ungdomar utnyttjade i stor pensionsbluff

På tisdagskvällen klockan 21.00 sänder Kalla fakta sitt reportage där de avslöjar hur företaget Konsumentkraft utnyttjar unga i jakten på svenska pensionssparares pengar.
Foto: TV4
Tillsammans med kunden loggade ungdomarna in på deras pensionskonto.
Foto: TV4

Ungdomar blev lurade att de skulle få ett bra betalt jobb, delta i en dokusåpa och vinna en miljon kronor i soliga Alicante.

I stället blev de utnyttjade i ett miljardsvindleri av svenska pensionssparares pengar.

– På sex veckor hade jag nog fört över 6,5 miljoner kronor till Falcon, säger Sara som arbetade i Alicante för företaget Konsumentkraft.

På tisdagskvällen klockan 21.00 sänder Kalla fakta sitt reportage där de avslöjar hur företaget Konsumentkraft utnyttjar unga i jakten på svenska pensionssparares pengar.

Reporter Sara Recabarren har pratat med flera ungdomar som reste ner till spanska Alicante där de lovades gratis boende, körkort, bra lön och att få vara med i en dokusåpa där vinnaren skulle gå ut med en miljon kronor.

Ungdomarna ringde upp svenska pensionssparare

– 320 dagar sol om året. Här kan jag åka ner för att bo och jobba. Jag tänkte att det skulle vara ett bra "kom i gång jobb", säger Cedrik som arbetade för Konsumentkraft.

Men i stället fick de arbeta på ett callcenter för företaget Konsumentkraft och ringa upp till svenska pensionssparare – och lura dem att spara pengar i fonden Falcon.

De ringde upp pensionssparare i Sverige från Alicante och utgav sig för att jobba för bland annat Pensionsmyndigheten.

Tillsammans med kunden loggade de in på deras pensionskonto.

"Jag förde över 6,5 miljoner kronor"

– Och när jag loggade in så såg jag alla deras pengar, exakt alla deras aktier, allting. Jag kunde bara rensa alla pengar och sätta in på en Falconfond, säger Sara som också har valt att berätta om sina upplevelser.

Och det var inte svårt att få kunder att tro på deras berättelser. Många har dålig koll på sin premiepension – den del av pensionen som kunden själv kan välja fond och placera i.

– Den bästa veckan så hade jag kanske fört över 3,2 miljoner kronor. På sex veckor har jag nog fört över 6,5 miljoner kronor till Falcon, säger Sara.

Den som protesterade mot Konsumentkrafts arbetssätt blev genast bestraffade berättar ungdomarna.

Två miljarder av svenska pensionssparares pengar

Sammanlagt under 2015 har Falconfonden fått in två miljarder kronor. Och det är vanliga personers pensionspengar som ligger illa till.

Pensionsmyndigheten misstänker att fonden sedan bara mjölkas på pengar och har nu polisanmält Konsumentkraft.

Man har även stoppat överföringar till Falconfonden – men de miljarder som fonden redan fått in får vara kvar.

Ingen vill kännas vid Falconfonden

I programmet söker reporter Sara Recabarren efter de ansvariga bakom Falconfonden i både Spanien, Malta och England - men ingen vill kännas vid svindleriet.

Bland annat sitter en av Maltas mest kända politiker Toni Fenneck i styrelsen för Falconfonderna. Han har tidigare varit finansminister på Malta, han vill inte berätta vad för investeringar Falconfonden investerat i.

De svenska namnen bakom fonden Emil Amir Ingmansson och Jonas Helwig– som även går under namnet Jonas Andersson eller Jonas Karlsson – vill inte heller känna vid Falconfonden.