Undvik de ekonomiska fallgroparna i relationen

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

Delade känslor – delad ekonomi.

En undersökning från Novus att sju av tio kärlekspar har gemensam budget, men många är missnöjda med upplägget.

– Faktum är att ganska många skilsmässor som grundar sig i att man inte pratar tillräckligt om ekonomin i relationen, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

När de passionerade känslorna spirar och tillvaron är rosenröd är pengar och ekonomi sällan ett samtalsämne mellan förälskade par.

Lagom till Alla Hjärtans Dag ger Magnus Hjelmér sina bästa tips i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina pengar för hur man undviker fallgropar när man ska börja tala om pengar med sin partner.

– Även om Sverige är ett väldigt jämställt land så finns det vissa delar där vi inte är så jämställda. Ett exempel är föräldraledighet som leder till minskad pension. Det märks inte mycket i dag men 30 år framåt kan det betyda väldigt mycket, säger han.

En undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Ica Banken visar att 70 procent av alla par har någon form av gemensam ekonomi. Det allra vanligaste alternativet, som stöds av 34 procent, är att man inte gör någon skillnad på inkomster och utgifter.

– Ofta är den en av parterna i ett förhållandet som har hand om ekonomin och betalar räkningar, säger Hjelmér.

Många missnöjda med upplägget

Undersökningen visar att 34 procent av personerna upplever att de själva betalar mer av hushållets utgifter än deras partner, där det första hand är mannen som anser att han är den som betalar mest.

– Risken finns att så länge som ekonomin går runt så rör man inte det här. Men det är som med stora företag runtom i världen. Så länge det går bra så gör man inget, men när man står vid ruinens brant så hittar man plötsligt miljoner att spara. Det kan vara likadant i relationer, säger Hjemér.

Nästan lika vanligt som en gemensam ekonomi är att man även sparar tillsammans. I första hand gäller det att få ihop en gemensam buffert för oförutsedda kostnader men 57 procent av paren sparar även till gemensamma resor.

– Majoriteten delar på utgifterna 50/50. Det kan vara tokigt. Många gånger är det så att lönerna inte är helt jämna. Det leder till att en av parterna inte får lika mycket pengar över att göra fritidsintressen och kan resultera i att man får stå tillbaka i förhållandet. Det kanske inte är rättvist att dela lika utan man ska dela mer procentuellt efter ens lön.

Rådet – turas om med räkningarna

Magnus Hjelmers bästa sätt för att få gemensam koll:

– Jag tycker man ska turas om att betala räkningarna varannan månad. Då får man också bättre koll på sina utgifter.