Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyska banken tar betalt – av sparare

Hos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee tvingas man betala ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro.
Foto: Peter Kneffel / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.
Foto: Michael Probst / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är banken som tvingar kunderna att betala ränta på insatta pengar.

Hos tyska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee kostar insättningar över 100 000 euro 0,4 procent i ränta.

Sedan lite mer än två år får europeiska banker negativ ränta på det kapital de sätter in hos den europeiska centralbanken (ECB). Kanske går europeiska privatsparare snart samma öde till mötes - i veckan har den första sparbanken i Tyskland börjat ta betalt för att hålla stora belopp insatt kapital på konto.

Hos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, en liten kooperativ sparbank strax söder om München nära den österrikiska gränsen, får man sedan några dagar tillbaka betala en ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro, rapporterar Bloomberg News på fredagen. Just 0,4 procent är den negativa ränta ECB ger på insättningar från bankerna.

"Negativ ränta under en längre tid"

– För våra företagsklienter har vi haft negativ ränta under en längre tid, så varför skulle det vara annorlunda för privata individer med mycket kapital? frågade sig Josef Paul, styrelseledamot i banken, i en kommentar till Bloomberg News.

– Som det ser ut i dag kommer inte avgifterna på insättningar tillämpas på kunder med mindre belopp i banken.

I Schweiz var det dock precis det som hände under förra hösten. Efter att banker infört negativ ränta på företagskonton och för förmögna kunder har vissa låneinstitut i landet också börjat ta ut avgifter för alla sina kunder - med andra ord även för småsparares insatta kapital redan från första franc.

Bankföreningen tror inte andra följer efter

Michael Kemmer, chef för den tyska bankföreningen, har svårt att se att andra banker skulle följa efter Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, och börja ta betalt för insatta pengar.

– Det är upp till varje bank huruvida man vill ta betalt för insättningar eller inte, och konkurrensen mellan bankerna och sparbankerna i Tyskland är för stor i nuläget, sade han i ett uttalande på torsdagen.

I Sverige ligger reporäntan på -0,50 procent. Svenska banker har börjat ta betalt för insättningar från bland annat små- och medelstora företag. Hittills har svenska privatkunder varit förskonade.