Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvärvändning i bråket om kändiskockens succébok

Striden om tv-kocken Erik Videgårds kokbok är över.

Förlaget Mondial som stämts för plagiat drar tillbaka boken.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att gänget på mitt gamla förlag skulle dra i gång en sådan här process, säger Erik Videgård.

Bråket som skakat om branschen gäller Erik Videgårds kokbok ”Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare”, som givits ut av Mondial.

Videgård, en av Sveriges främsta krögare som bland annat drivit profilerade krogar som East och Akvarium i Stockholm samt även flitigt medverkat i TV4:s Nyhetsmorgon, gav redan 2015 ut en liknande bok på Natur & Kultur.

Boken, som blev en storsäljare”, har titeln ”Facing heaven”. 

Men Natur & Kultur har hävdat Mondials kokbok till stora delar är ett rent plagiat av succén.

Erik Videgård, tv-kock och kokboksförfattare.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES/JARI KANTOLA JARI KANTOLA

Det gäller bilder, texter och formgivning hävdar Natur & Kultur, som också menar att det finns 120 sidor som plagierats rakt av.

Förlaget har stämt konkurrenten Mondial och kräver att alla exemplar av kokboken makuleras. Samt att ett skadestånd på 100 000 kronor utbetalas.

Den 20 april är en förberedande muntlig förhandling utsatt i Patent- och Marknadsdomstolen.

Men nu väljer Mondial att dra tillbaka boken.

Samtliga exemplar av Erik Videgårds kokbok ”Berättelser och recept” som finns ute i handeln dras in, och man kommer heller inte att trycka några nya exemplar av boken, uppger förlaget i ett pressmeddelande på onsdagen.

Den omstridda utgåvan.
Foto: pressbilder

Beslutet har fattats efter önskemål från Erik Videgård och gäller från den 7 april.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att gänget på mitt gamla förlag skulle dra i gång en sådan här process över bilder som togs för över sju år sedan, säger Videgård i en kommentar till beslutet. Han fortsätter:

– Jag orkar inte längre. Jag mår oerhört dåligt av att mitt förlag, Mondial, ska få klä skott för detta och att några gamla bilder ska sätta dem i en juridisk process som får mig att framstå som en tjuv.

Videgård sörjer att hans bok inte får spridas vidare, men konstaterar att det finns fler kokböcker att skriva.

– Vi respekterar givetvis Eriks beslut, och hoppas precis som honom att alla parter kan lägga denna tråkiga historia bakom sig – och att tvisten kan nå en lösning bortom en segdragen rättsprocess som innebär en ytterligare påfrestning för Erik, kommenterar Simon Brouwers, vd på Mondial.

”Ingen skulle acceptera”

Natur & Kulturs juridiska ombud, advokaterna Rickard Wallentin och Katarina Strömholm, har tidigare uppgett för Expressen att förlaget anser sig ha ensamrätt på materialet enligt avtal med författaren och fotografen.

– Det är inte någonting mot Mondial som förlag. Vi har upprepade gånger bett dem dra tillbaka materialet utan resultat. Det här är en principfråga. Vi tror inte det finns något förlag i branschen som skulle acceptera detta, framhåller advokaterna.


Parterna i målet

Bokförlaget Natur & Kultur

• Grundades 1922 av Johan Hansson och Jenny Bergqvist Hansson.

• Natur & Kultur ger ut en omfattande mängd allmänlitteratur samt läromedel och facklitteratur.

• Sedan 1947 drivs Natur & Kultur som en stiftelse.


Mondial

Grundades 2017 av bokförläggarna Simon Brouwers och Olle Grundin.

Mondial ger ut cirka 40 titlar per år.

 Har gett ut böcker av bland annat Gunhild Stordalen, Jordan B. Peterson, Anders Borg, Johanna Bäckström Lerneby och Diamant Salihu. 

Har en omsättning på 27 miljoner kronor.

Senaste nytt om din ekonomi.